Osvitanova.com.ua

Продовжуємо дивитися освітній серіал «Книга-мандрівка. Україна» і тепер настала черга шостого сезону «Книга-мандрівка. Нескорені». Сезон присвячений Нескореним – людям, подіям, втратам та здобуткам, завдяки яким ми зберегли державність. Чому Україна не здалася такій могутній росії? Чому українці та росіяни не один народ? Чому Українці нескорені? Кожен епізод просто та зрозуміло відповість на всі складні запитання.

1. «Нація нескорених»

З 24 лютого увесь світ турбує, та ні, не дає спати вночі, питання – та звідки ж узялися ці сміливі українці? Чому вони нічого не бояться? Сиділи собі тихенько, і ти ба – відхаймарсували «другу армію світу» по повній! Насправді ж українська нескореність починається ген-ген за історичним видноколом.

Про неї голосом Народного артиста України Остапа Ступки розповість мудрий дуб, батько і наставник тисячолітнього дуба Залізняка. Він бачив усе на власні очі.

2. «Воїни зі сталі» 

Сталеве серце Маріуполя не припиняє битися. У бункерах заводу «Азовсталь» його зберегли військові полку «Азов», морські піхотинці, бійці тероборони, солдати, медики та цивільні. З початку березня і до 20 травня майже без їжі, води, медикаментів та боєприпасів близько 3 тис. бійців боронили український Маріуполь і зупинили російські війська, що рухалися на Київ та Одесу.

Усі вони, живі та полеглі, забрали серце міста з собою. Їхня самопожертва врятувала Україну. І доки останній воїн не вийде з російського полону, боротьба триває. Волонтер, поет та письменник, Сергій Жадан озвучив другий епізод «Книги-мандрівки. Нескорені» – Воїни зі сталі.  

3. «Мрії не вмирають»

Мрії починаються з маленьких іскорок у душі. Вони не бояться холоду, вітру чи ракет, їх лякає лише зневіра. Та якщо оберігати цю іскорку від байдужості, тоді навіть у найтемніші часи, коли здається, що сталося найгірше і мрію втрачено – вона обов’язково повернеться. Як лелека, який щовесни знаходить шлях з теплих країв до рідного гнізда.

Про створення літака АН-225 «Мрія», його забуття, повернення, смерть та відродження розповіла співачка alyona alyona.

4. «Зміїний детектив»

Увага, увага! На острів Зміїний прибуває детектив Бичок Губатий – особа настільки широко відома у вузьких колах, що не варто й говорити. Він приплив у серце Чорного моря з непростим завданням – розслідувати загадкове зникнення близького друга. У процесі він дізнається таємниці острова Зміїного і поділиться ними з вами.

Голосом стендап-коміка та волонтера Василя Байдака про велич острова Зміїний та незавидну долю «русского воєнного корабля» розповідає детектив Бичок Губатий.

5. «Жіноча лють»

Ви знаєте, що таке жіноча лють? Не радимо перевіряти. Адже впродовж століть українки доводять – неможливого не існує. Куди там Тому Крузу з його «Місією нездійсненною» і польотами на ґвинтокрилі! Коли українки безстрашно йдуть у лігво ворога, рятують життя там, де надії вже нема, і водночас співають. Бо нескорений дух не зламати.

Співачка та волонтерка Христина Соловій озвучила п’ятий епізод «Книги-мандрівки. Нескорені» – Жіноча лють.

6. «Професія – волонтер»

Український волонтерський рух не має аналогів у світі. Тисячі людей покинули своє колишнє життя заради майбутнього України. Купують броники, допомагають внутрішньо переміщеним особам, рятують котиків та й самі – ще ті котики.

Як українські волонтери наближають перемогу та в чому їхня сила – розповіли соліст гурту «Курган & Agregat» Раміль Насіров та актриса театру й кіно Анастасія Пустовіт.

7. «Кримський міст»

Єдине, що об’єднує Російську Федерацію та Крим – це Кримський міст. 19 кілометрів, 4 мільярди доларів та 3,5 роки на будівництво – росіянам здавалося, що завдяки мосту вони вже назавжди окупували півострів. Але на кожну таку «непорушну» переправу є своя пані Бавовна, яка пришвидшує повернення Криму під синьо-жовтий стяг.

Про окупацію півострова, роль Кримського мосту у повномасштабному наступі Росії на Україну та бойових дельфінів (а куди ж без них!) розповіла телеведуча, радіоведуча, продюсерка, громадська діячка, амбасадорка руху «HeForShe», співведуча шоу «Ебаут», засновниця та директорка «Дикого Театру» – Ярослава Кравченко.

8. «Генерал наших надій»

«За нами правда. З нами Бог. І Перемога буде за нами!» – сказав Валерій Залужний 24 лютого, коли російські танки з усіх боків посунули на українські землі. Генерал наших надій не дає солодких обіцянок, але своїми діями мотивує вірити в перемогу України і запевняє, що кожен двохсотий росіянин має шанс стати хорошим.

Як Валерій Залужний став тим, ким він є тепер – залізним генералом української армії та любителем котиків, дивіться у новому епізоді «Книги-мандрівки. Нескорені». Епізод озвучили актриса театру та кіно, заслужена артистка Україна, продюсерка і громадська діячка, а також одвічна руда Леся наших сердець – Ірма Вітовська-Ванца та народний артист України, актор театру та кіно – Остап Ступка.

9. «Ракетний терор»

Бойова російська ракета складається з боєголовки, пускової установки, засобів наведення на ціль, імперіалізму та ненависті. І кожна — намагається здійснити свій смертоносний політ до дитячої колиски в Одесі чи на тихий вокзал у Краматорську. Головний ворог цієї ракети — цивільне населення, адже військових вона боїться.

Та українці будують щит, який незабаром позмагається з магічним куполом викладачів Гоґвортсу — системи ППО. Про російський ракетний терор та українську нескорену стійкість розповідає український громадський діяч, юрист, блогер, волонтер, голова ГО «Небайдужі», іншими словами, постачальник бавовни — Сергій Стерненко.

10. «Лідер вільного світу»

«А тепер я хочу звернутися до ЗСУ. Стійте міцно. Ви — все, що у нас є. Ви — все, що захищає нашу державу. Слава Україні!», — 25 лютого 2022 Володимир Зеленський записав одне з перших звернень до українців. Після будуть ще сотні відео, інтерв’ю та пресконференцій, які відкриють планеті нового лідера вільного світу — Президента України.

Як Володимир Зеленський змусив капітулювати офіціоз та бюрократію і незабаром зробить те ж із російськими військами, голосом Народного артиста України Остапа Ступки розповість журнал Time. Він відкривав світу видатних людей ще з 1927 року і дещо, та й знає.

11. «Федерація мародерів»

З «Марусі Чурай» Ліни Костенко, створеної 44 роки тому: «Історії ж бо пишуть на столі, Ми ж пишем кров'ю на своїй землі, Ми пишем плугом, шаблею, мечем, піснями і невільницьким плачем». Від найвизначніших подій української історії століттями лишався хіба попіл на згарищі та напівміфологічні розповіді прабабусь та дідусів.

Чому так сталося? Хто й навіщо знищує та привласнює пам’ять про українську культуру та історію? Дивіться у новому епізоді «Книга-мандрівка. Нескорені», який озвучив письменник і перекладач, засновник та автор YouTube-каналу «Твоя підпільна гуманітарка» — Остап Українець.

12. «Маріуполь»

24 лютого 2022 року о 3:40 у Маріуполь уже вдруге прийшов «рускій мір», поховавши під собою місто на березі моря. Тепер Маріуполь звільнений: від щасливих людей, сміху, безтурботності та життя.

Та одного в нього ніколи не відберуть — української душі. Тому настане день, коли над містом Марії знову майорітиме синьо-жовтий стяг, а незагойні рани стануть важливою пам’яттю для прийдешніх поколінь.

Маріуполь — це Україна.

13. «Ядерний тероризм»

Ви чули про піратів? Певно, що так. А про терористів? Так, про них, на жаль, теж у новинах часто говорять. А хто ж тоді такі ядерні терористи? Можливо, це терористи, які дуже люблять горіхи? Ну, майже.

Хто такі ядерні терористи, розповість Дозиметр — озвучив його автор та засновник каналу «Загін Кіноманів» Віталій Гордієнко.

{{read_more|Читайте також|  4704, 4746}}

​​​​​​​{{read_more|Читайте також|  4709, 4749}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: