Osvitanova.com.ua

Продовжуємо дивитися освітній серіал «Книга-мандрівка. Україна» і тепер настала черга четвертого сезону. З нього ви дізнаєтесь таємницю чорного квадрата Малевича, яким було життя  Лесі Українки і Тараса Шевченка, як проходила депортація кримських татар та як Булгакову вдалося обдурити Диявола. 

1. «Малевич і таємниця чорного квадрата»

Герою цієї серії вдалося зробити колір самостійним явищем. Як художник він сформувався на перетині багатьох культур, але саме Україна дозволила йому стати одним з батьків авангардизму. Перші 18 років життя Малевич провів в українських селах на Поділлі та у Слобожанщині. Саме там він вперше почав малювати: розпис пічних груб, прикрашання хат, вишивка та візерунки в одязі, які згодом трансформувались у його знамениті Чорний та Червоний квадрати. Не дарма, коли Малевича звинуватили у шпигунстві, на допиті у ленінградських чекістів на питання про національність він відповів «Українець». В чому ж таємниця найголовнішого творіння Малевича, що його він, виявляється, знав з самого дитинства, з чого насправді складається світ, який нас оточує та де сьогодні ми щодня зустрічаємо відкриті художником чисті форму й колір – дивіться просто зараз!

2. «Мавка, фемінізм і 200 гривень» 

Думаєте, що після шкільних уроків з літератури знаєте про Лесю Українку та її «Лісову пісню» все? А що як Лісова Мавка живе зовсім не в лісі, а запалює ді-джейством молодь, має крутезні татуювання та голить скроню? Не вірите? Тоді мерщій вмикайте нову серію «Книги-Мандрівки», яку написала та озвучила письменниця, вокалістка гурту QARPA – Ірена Карпа! В ній Мавка голосом Ірени розкаже історію не стражденної й нещасної Лесі Українки (до речі, й сама поетеса ненавиділа, коли її жаліли), а новаторки й бунтарки, яка жила насиченим та цікавим життям. Леся не просто почала говорити про рівність прав чоловіків та жінок, про жіночу особистість та непокору, а й яскраво ту непокору демонструвала! Чому її вважали мажоркою, як вона приголомшувала всіх своїми знаннями, як проти батьківської волі таємно вийшла заміж за молодшого за себе чоловіка і як поєднувала традиції з новаторством. Лесі Українці це вдавалося на відмінно. 

3. «Як Тарас Шевченко став зіркою»

Нова серія «Книги-Мандрівки» присвячена тому, про кого написали не одну книгу, зняли не один фільм, ба навіть більше – створили цілу науку – шевченкознавство. Здавалося б, що можна додати до історії найвидатнішого українця Тараса Шевченка? Але чому ж серед цілої плеяди талановитих, неординарних українців найвидатнішим став саме він? Одні скажуть – бо зміг піднятися з самого низу і з кріпака стати вільною людиною. Інші довго аналізуватимуть його творчість. А «Книга-Мандрівка» пропонує вам помандрувати в Україну, в часи, що настали після ліквідації Гетьманщини, та побачити все на власні очі! Побачити, чиєю ідеєю було викупити Шевченка з кріпацтва, як долю Кобзаря було розіграно на аукціоні та як сам цар віддав за його свободу 45 кілограмів срібла! А ще – які напої полюбляв батько Тараса, як проколов вухо та якого автопортрету Шевченка нам ніколи не показували в школі! Розкаже все це одвічна супутниця Кобзаря – мудра вечірня зоря – голосом народної артистки України, легендарної Ади Роговцевої. 

4. «Джамала про депортацію кримських татар»

Нова серія «Книги-мандрівки» – історія того, як минуле повертається, оживляючи страхи, забуті переживання та… надії на повернення. Вона присвячена депортації кримських татар, що сталася 1944 року, коли за три дні з Кримського півострова радянська влада вивезла майже 200 тисяч кримських татар. 15 діб у вагонах без вікон та лав, життя у спецпоселеннях із забороною їх покидати під страхом 20-літньої висилки до сибірських таборів. Все це героїня сьогоднішньої історії змогла пережити тільки завдяки грі – рахуванню світанків. А скільки тих світанків треба було нарахувати, щоб виграти і повернутися, як відбувалася депортація та як жили позбавлені домівок кримці – розкаже лялька, яка й придумала гру, що допомогла не втратити надію та повернутися. А зробить вона це голосом співачки, переможниці міжнародного конкурсу Євробачення-2016, яка добре знає історію, що торкнулася й її родини – Джамала. Серію присвячено жертвам радянської депортації та всім внутрішньопереміщеним особам, які продовжують рахувати світанки, аби повернутися додому.

5. «Остап Ступка про козаків-характерників

З цієї серії ви дізнаєтесь історію про козаків, які вміли робити дивовижні хірургічні операції, гнути підкови голими руками, кулею гасити свічку та силою самого лише подиху вбивати ворога! Це характерники, які рятували, вражали своїми магічними вміннями і таємними знаннями задовго до появи Месників та Людей-Ікс. І робили це не в заекранному світі, а в реальному! Якими ще вміннями вражали характерники, хто з відомих отаманів, вихований вовками, також входив до таємного ордену чаклунів та чи дійшли ці знання до наших днів? Про все це у новій серії «Книги-мандрівки», яка занурить у міфічний світ українського фентезі, що його населяють русалки, водяники, перевертні. А озвучили цю реально нереальну історію народний артист України Остап Ступка та блогер Матвей Котофей (Матвій Жарко)!

6. «Як Булгаков зрікся Бога»

Нова серія «Книги-мандрівки» присвячена одному з двох наймістичніших українських письменників – Михайлу Опанасовичу Булгакову. Він понад 20 років прожив в Києві, який обожнював і за яким завжди сумував. А хто ж другий? – запитаєте ви. Це герой першого сезону мультсеріалу Микола Гоголь – улюблений письменник Булгакова. Їх поєднує потяг до потойбічного, диявольського, надприродного, ба більше – навіть одна на двох надмогильна плита і герой їхніх творів – чорт! Про те, як він хотів потоваришувати з Булгаковим, кого з трьох дружин письменника вважали відьмою та прототипом Маргарити, навіщо Булгакову у страсну п’ятницю перед Великоднем подзвонив сам Сталін, завдяки кому найвідоміший роман Булгакова побачив світ через 20 років по смерті автора та як, врешті Михайло Опанасович зрікся Бога і одурив Диявола – дивіться просто зараз. А розкриє всі ці дивовижні факти з життя письменника сам чорт голосом актора театру та кіно – В’ячеслава Довженка!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: