Osvitanova.com.ua

Childdevelop розповів про ознаки синдрому Аспергера у дітей до 5 років, одного з розладів аутистичного спектра, щоб батьки могли вчасно помітити і звернутися до фахівців.

Ваша дитина відчуває сильний дискомфорт у місцях великого скупчення людей? Ви намагаєтеся допомогти їй налагодити спілкування з однолітками, але все даремно? Дитині важко грати в командні ігри?

Розлади соціальної поведінки можуть бути пов'язані з синдромом Аспергера. Розглянемо основні прояви даного порушення розвитку та спробуємо зрозуміти, як допомогти дитині, яка на нього страждає.

Що таке синдром Аспергера

Синдром Аспергера – один із розладів аутистичного спектра. Це нейробіологічні порушення, що викликають труднощі при соціальній взаємодії, комунікації та розвитку когнітивної сфери дитини. У більшості випадків лікарі можуть діагностувати синдром Аспергера у віці від 5 до 9 років.

Класична тріада симптомів синдрому Аспергера:

комунікативно-соціальні проблеми;

складності чуттєвого та просторового сприйняття світу;

дефіцит емоцій, творчого мислення та уяви.

У маленьких дітей симптоми даного порушення проявляються не настільки явно, як у старшому віці. Але батькам потрібно бути уважними до таких ознак.

1. Труднощі в спілкуванні
У дітей із синдромом Аспергера часто немає проблем у розвитку мовлення або словникового запасу. Труднощі виникають тоді, коли дитина намагається ініціювати спілкування з іншими людьми або висловити свої думки. Наприклад, вона може почати говорити, не переконавшись, що її слухають.

2. Проблеми в груповій взаємодії

У дитини виникають труднощі з виконанням групових завдань. Мова йде про найпростіші заняття, такі як спільне читання книги разом з батьками, настільні ігри та інші. Дитині подібні завдання виявляються не під силу.

3. Дитина не вказує на предмети

У віці від року більшість дітей можуть вказувати на предмети, тим самим висловлюючи свої потреби. Діти з синдромом Аспергера не можуть це зробити або набувають дану навичку в більш пізньому віці.

4. Проблеми з жестикуляцією

Дитині з синдромом Аспергера надзвичайно важко використовувати найпростіші жести, наприклад, махати рукою. Навичка жестикуляції розвивається в неї з запізненням. Зазвичай жести залучають дитину до соціальної взаємодії з оточенням. Але діти з синдромом Аспергера цього не люблять, що пояснює затримку в розвитку жестикуляції.

5. Недостатня розвиненість невербальної комунікації
Більшості дітей з синдромом Аспергера важко встановити зоровий контакт. Їм важко навіть висловити свої емоції за допомогою міміки. У деяких випадках вони використовують незвичні рухи й жести.

6. Затримка розвитку моторики
У дітей з синдромом Аспергера з труднощами розвивається моторика. Можливі затримки в розвитку моторики або повна її відсутність. Ви можете помітити, що дитина ходить навшпиньки, її складно привчити до горщика або навчити грати з м'ячем. Збоку такі діти здаються незграбними або не сконцентрованими на тому, що вони роблять.

7. Надмірна чутливість 
Діти з даним захворюванням надто чутливі до світла та звуків. Іноді вони мають підвищену чутливість до дотиків (до різних тканин, наприклад).

8. Складнощі в різних соціальних ситуаціях
Дітям із синдромом Аспергера важко взаємодіяти з тими, хто їх оточує, наприклад, грати у дворі з іншими дітьми. Батькам потрібно пам'ятати про те, що іноді цей показник свідчить про недостатньо розвинені навички спілкування. Це тимчасове явище, яке не потребує втручання. Слідкуйте за поведінкою дитини, заохочуйте її ігри з однолітками. Залучайте її до занять, які допоможуть досягти необхідного рівня розвитку навичок.

Якщо вам здається, що у вашої дитини недостатньо розвинені необхідні для її віку навички або в неї виявляються вищезгадані симптоми, проконсультуйтеся з педіатром.

{{read_more|Читайте також| 3621, 4268}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: