Osvitanova.com.ua

У кожної людини існує внутрішній світ, і дитина не виняток. Інколи вона й сама не може зрозуміти, що коїться з нею. Допоможіть своїй донці чи сину з’ясувати це. Пограйте в чарівника на килимі-літаку. Після цієї гри ви почнете краще розуміти свою дитину. Запропонуйте дитині провести казкове інтерв’ю «Я — чарівник/чарівниця». Спілкуйтеся віч-на-віч. Якщо в сім’ї двоє та більше дітей, знайдіть час, коли ви з дитиною будете наодинці. 

1. Привіт, ___ (ім’я вашої дитини). Уяви, що ти чарівник/чарівниця і вмієш літати, чи летиш на чомусь. Хто ти? Яке твоє казкове ім’я? На чому ти летиш? Це літак чи в тебе є крила? Зосередься, заплющ очі, поміркуй та дай відповідь.

2. У тебе є чарівні здатності. Що ти вмієш робити? Що і чому зміниш у своєму житті?

Це дуже важливий момент, адже це може бути найголовнішим, що хвилює дитину. Батькам потрібно і самим бути дуже уважними.

3. Ти летиш до школи (садочка). Ти сам/сама чи з кимось? Що тут ти хочеш зробити? Як ти поводишся з учителями (вихователями) та дітьми? Що ти їм говориш? Що ти хочеш змінити? У чому ніколи не хочеш бачити змін? Чому?

4. Ти прямуєш додому. Що ти там бачиш і кого? Тобі подобається вдома? Що ти робиш там зараз? Чи хочеш щось змінити? А що ніколи не змінюватимеш? Що ти зробиш для всіх членів родини? Та чому саме це? (Назвіть усіх, а окремо зупиніться на питаннях стосовно кожного.)

5. А зараз ти полетів/полетіла на тренування чи в розвивальний гурток. Ти хочеш туди летіти? Тобі подобається там? Що змінив/змінила б? А що залишиш без змін?

6. Ти прилетів/прилетіла на вулицю до друзів. Кого ти бачиш? Що вони роблять? Що ти їм говориш? Як ви граєте? Що ти зробиш для кожного?

7. Не забувай, що ти зараз чарівник/чарівниця, здатний/здатна змінити все що завгодно. У яку б тварину ти хотів/хотіла б перетворитися? Уважно послухай! Хто ти зараз? (Назвіть якомога більше різноманітних тварин: лев, кошеня, кіт, дельфін, морський котик, порося, кінь, крокодил, вівця, мишеня тощо.) На яких тварин ти ні за що не хотів/не хотіла б перетворитися?

8. Ти летиш над містом, над країною. А зараз бачиш усю наші планету. Щоб ти хочеш змінити? Чому?

9. Що ти вважаєш найгіршим у світі, а у твоїй сім’ї? А що, на твою думку, є найкраще на всій планеті та окремо у родині? Чому так вважаєш?

10. Ти знову спокійно летиш усюди, де хочеш. Бачиш іншого чарівника/чарівницю, який/яка запитує тебе: «Кого ти любиш найбільше? Чому? Чи є люди, які тобі не подобаються? Чому?»

11. Кому б ти хотів/хотіла зараз зробити щось дуже добре? Кому саме і що це буде? Чому ти так вирішив/вирішила?

12. Яке найголовніше бажання ти б здійснив/здійснила для себе? Чому ти обрав/обрала саме це? А чого ще тобі бракує? Чому?

13. Ти можеш стати дорослим/дорослою чи маленьким/маленькою, або залишитися таким/такою як зараз. Яким/якою б ти хотів/хотіла стати та чому?

14. Тобі сподобалося бути чарівником/чарівницею? Ми добре помандрували літаючи. Але це була казкова гра, а кожна казка закінчується. Наша історія добігла кінця. Зараз ти знову звичайний хлопчик/дівчинка/дитина. Але час рушати додому. Ти знову ______ (ім’я та прізвище вашої дитини). До речі, тобі подобається твоє ім’я та прізвище? Якщо ні, то чому? Як би ти хотів/хотіла, щоб тебе звали?

15. Зараз налаштуй себе, уже від себе, а не від казкового чарівника/чарівниці, дай відповідь на ще кілька запитань. Чого, по-твоєму найбільше бояться всі діти? Чого боїшся ти?

16. Чому діти відчувають щастя та радість? А ти щасливий/щаслива? Чому так гадаєш?

17. Що тобі найбільше подобається у твоєму житті? А що найбільше не подобається?

18. Який день ти вважаєш найкращим у твоєму житті? Чому? Який — найгіршим?

19. Чи важко бути дитиною? А дорослим? Чому?

20. Що слід зробити батькам, аби ти ніколи не плакав/не плакала?

Такі «подорожі» у внутрішній світ дитині у формі опитування від чарівних, вигаданих до реальних важливих питань допомагають батькам краще зрозуміти дитячу поведінку в певному випадку. Аналіз опитування допоможе також виявити дитячі страхи та проблеми, про які дитина мовчить. Запишіть усі відповіді, якщо не впораєтеся розшифрувати самостійно, зверніться до спеціаліста. Подібні бесіди зближають та зміцнюють емоційний контакт батьків і дітей, створюють гармонійну атмосферу в сім’ї.

{{read_more|Читайте також| 5574, 4529}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: