Osvitanova.com.ua

Проєктивний тест «Сім’я тварин» має багато спільного з тестом «Моя сім’я». Використовується як діагностичний інструмент. Тест може показати особливості сімейних стосунків – хто кому підпорядковується, хто яку роль відіграє і які виконує функції, хто кого любить і хто кого ображає.

Автор тесту – Л.Брем-Грезер (Brem-Graser L., 1959) в інструкції до тесту пропонує дати дитині аркуш паперу і кольорові олівці й попросити зобразити або сім’ю, що складається з тварин (щоб всі члени сім’ї були різними тваринами), або сказати: «Уяви, що прийшов чарівник і перетворив всіх членів родини в різних тварин. Намалюй цю сім’ю тварин».

Якщо дитина скаже, що не вміє малювати, скажіть, що потім хай прокоментує, кого вона зобразила і хто з тварин яку роль грає.

Інтерпретація малюнка

Особливістю методики є зображення членів сім’ї у вигляді тварин, тому окрім загальних особливостей слід інтерпретувати й тип тварини, яким досліджуваний зобразив члена родини.

Змії, черв’яки, жаби й т. п. свідчать про емоційну холодність і негативні емоції того персонажа, якого вони зображують.

Хижаки – леви, тигри, пантери – символізують силу і високу активність. Якщо ж у них ясно промальовані зуби, кігті, можна говорити про їхню агресивність.

Буває, що діти зображують батьків у вигляді особливо великих тварин, наприклад, слонів або бегемотів. Це характерно для дітей, що живуть в умовах гіперопіки й зазнають сильного тиску з боку батьків. А якщо хтось із батьків зображений у вигляді екзотичних тварин, можна зробити висновок, що цей член сім’ї, на думку дитини, надмірно демонстративний.

Все вищесказане відноситься і до зображення інших членів сім’ї. Але особливо цікаво, у вигляді яких тварин зображені діти. Так, вперті діти часто зображують дитину у вигляді їжачка. Діти, які відчувають себе в сім’ї знедоленими, можуть зобразити дитину у вигляді черв’ячка. Забіякуваті, агресивні діти – у вигляді левеняти або тигреня. Ті, хто зображений у вигляді дрібних тваринок (мишок, пташок або навіть комах), в уявленні дитини явно не найзначущі фігури в сім’ї. Якщо ж дитина таким чином зобразила себе самого – її або надмірно опікують (і вона відчуває себе дуже маленькою), або взагалі в упор не бачать (відчуває себе просто нікчемною).

Володарі панцирів (черепахи) потребують захисту.

Холоднокровні істоти (черв’яки, змії, ящірки, жаби й риби) – не надто емоційні й «теплі» члени сім’ї.

Отруйні істоти на зразок скорпіонів і отруйних змій – явно не улюблені родичі (або ставлення до них у дитини вельми амбівалентне).

Інтерпретація малюнка в цьому тесті відповідає загальнокультурним уявленням про характер і вдачу тварин. У нашій культурі, наприклад, лисиця повинна бути хитрою, ведмідь – сильним, але незграбним, мураха – працьовитою і т. д. Але не слід забувати, що дитина, вибираючи тварин для членів сім’ї, може зовсім не орієнтуватися на загальноприйняті уявлення, а керуватися якимись іншими міркуваннями, тому-то так важливо запитати про все саму дитину.

Інтерпретація кожної тварини

Кішка або кіт – це символ граціозності, чуттєвої краси, свавілля і незалежності. Психоаналітична інтерпретація кішки пов’язана з джерелом агресії, тривоги й небезпеки (в будь-який момент може показати кігтики).

Собака – символ відданості, вірності, пильності, хоробрості, захисту і самопожертви. В проєктивній психології уособлює  відданість у дружбі, самовідданість, дружність, товариськість і турботу про близьких.

Ведмідь – в психологічному плані може символізувати спокійну і миролюбну людину, але здатну прийти в стан люті й втратити контроль над своєю поведінкою.

Вовк – символ злості, жорстокості, жадібності й одночасно символ хоробрості й материнської любові й турботи. «Вовком можуть називати похмуру, непривітну, хижу, переслідувану кимось і самотню людину.

Лисиця – символ хитрості, лицемірства, підступності, себелюбства.

Білка – символ запасливості, терплячості. Так кажуть про дуже зайняту, метушливу, таку, що знаходиться в невпинних клопотах.

Птах – образ душі. Так говорять про абсолютно вільну, необмежену в діях і не обтяжену турботами людину.

Заєць – символ спритності, швидкості, пильності. Так говорять про боязку, і вкрай обережну людину.

Мавпа – у сучасній проєктивній психології уособлює веселу і пустотливу людину; балакучість, схильність до наслідування, порожню цікавість.

Кінь – в проєктивній психології символізує імпульсивність і нестримність бажань.

Корова – уособлює материнський і рослинний аспекти життя (символ материнства, родючості, достатку), терпіння і пасивну витривалість.

Лев – символ сили, мужності, хоробрості, мудрості, справедливості, захисту. Може уособлювати гордість. Може ототожнюватися з образом батька.

Тигр – уособлює владну, впевнену в собі й елегантну людину. Хоробрість, нетерпіння, агресивність.

Леопард – символізує лють, безжальну силу, хоробрість, гордість.

Крокодил – символ зла, могутності, кровожерливості, ненажерливості. Уособлює жорстоку і безсердечну людину.

Слон – в проєктивній психології уособлює в людині спокій, врівноважений характер, стійкість у подоланні труднощів, душевне благородство, готовність завжди прийти на допомогу і встати на захист слабких. Може уособлювати незграбність і неповороткість, а також душевну невразливість (товстошкірий).

{{read_more|Читайте також| 5554, 5043}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: