Osvitanova.com.ua

Малі діти ставлять понад 300 запитань щодня, принаймні, так свідчать дослідження. І хоча безупинне «чому» та «як» подекуди дратують батьків, все ж це частина процесу розвитку дитини, яка тримає їх розум відкритим до нового. Щоб підтримувати цікавість до нового, важливо не тільки відповідати на дитячі питання, але й самим підтримувати культуру спілкування через якісні запитання. Parents пропонує список із 63 питань для дітей різного віку, які чудово замінять класичні «Як пройшов твій день?» та «Як справи/життя?».

 

Запитання для малюків та дошкільнят:

Якби твої м’які іграшки могли говорити, що б вони сказали? Що ти відчуваєш, коли я обіймаю тебе? Якби ти малював все, що тобі спало на думку, що б ти намалював прямо зараз? Про що, на твою думку, ти будеш мріяти сьогодні ввечері? Які звуки тобі подобаються? Якби ти знаходився на вулиці весь день: щоб ти робив? Яка вона – найкраща фортеця? Як ти гадаєш, як спілкуються тварини? Опиши чудовий день. Що ти будеш робити, щоб зробити цей день особливим? Яка тварина могла б стати чудовим водієм? Чи подобається тобі, коли інші люди діляться чимось із тобою? Чому? Хто твій улюблений персонаж з книжок/анімацій? Що ти зараз робиш з моєю допомогою, а хотів би спробувати зробити все самостійно? Якби тобі довелося давати кожному в родині нові імена, якими б вони були? Що робить тебе щасливим? Якби ти міг щось зробити прямо зараз, що б ти зробив? Якби у тебе був домашній дракон, як би ти його назвав? Що б ти хотів зробити разом?

Запитання для дітей, які відвідують дитячий садочок:

Чи ти думав колись переназвати кольори своїх олівців? Який персонаж тебе найбільше смішить? Якби ти відкрив магазин, що б ти хотів там продавати? Який ти супергерой і якими надсилами ти володієш? Якби ти міг виростити що-небудь у дворі, що б це було? Що тобі подобається дарувати людям? Ти сьогодні усміхався чи сміявся? Уяви, що ти кухар, і розкажи мені про свій ресторан. Які страви ти там подаєш? Куди б ти хотів поїхати? Як би ти туди дістався? Якби ти міг задати дикій тварині яке-небудь питання, що б ти спитав? Які найкращі речі в природі? Якби ти на один день став фотографом, що б ти хотів сфотографувати? Що тебе турбує? Ти думає про якісь винаходи? Як ти думаєш, чи було б цікаво вивчити іншу мову? Якби ти міг придумати нове свято, яким би воно було? Що було найбожевільнішим з усього, що ти коли-небудь їв? Придумай три безглузді нові світові традиції! Якби вдома ти міг встановлювати правила, які б три нові правила ти ввів? Що робить когось розумним?

Запитання для дітей старшого віку:

Про що ти любиш мріяти? Скажи мені щось про себе, про що, на твою думку, я не знаю. Чим живуть твої друзі? Який спогад робить тебе щасливим? Чого ти з нетерпінням чекаєш, прокинувшись зранку? Уяви, що ти на пляжі. Яку найпершу річ ти зробиш? Що змушує тебе почуватись сміливим? Які мої дії дають тобі відчуття любові? Як ти показуєш людям твою турботу? Якби ти вирішив пожертвувати 100 гривень, кому б ти їх дав?  Як би ти спроектував будиночок на дереві? Якби ти писав книгу, про що б ти у ній розповів? Якби ти розробляв одяг, як би він виглядав? Як тобі найбільше подобається допомагати іншим? Що викликає у тебе почуття вдячності? Якби ти робив печеру в лісі, що було б усередині неї? Що змушує тебе почуватися енергійним? Якби ти брав участь у виставі, яку роль ти б собі обрав? Що найбільше тобі подобається в твоїх друзях? Що робить тебе таким чудовим? Які три речі ти хочеш зробити цього літа/зими/весни/осені? Якби у тебе були друзі по всьому світу, як би ти підтримував зв’язок із ними? Якби ти приєднався до циркової трупи, яким би був твій виступ? Якби ти був вчителем і міг б навчити своїх учнів взагалі чому завгодно, яким знанням ти б хотів їх навчати? Якщо друг просить тебе зберігати таємницю, яка тобі не подобається, як ти вчиниш? 

Не хвилюйтеся, якщо ваша дитина спочатку не буде у захваті від ваших запитань. Не підганяйте з відповіддю і не переходьте швидко до іншого запитання. Дайте час порозмірковувати – так ви покажете, що щиро зацікавлені в ній і її відповідях.

Джерело фото Elly FairytalePexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: