Osvitanova.com.ua

Якщо ви опинилися в цій статті, то тема написання текстів для вас актуальна. І ви вже знаєте, що після написання текста його потрібно відредагувати. Пропонуємо вам ознайомитись з порадами авторки книжки «Копірайтинг в алгоритмах» Ірини Костюченко, що вийшла у видавництві IPIO у 2021 році

1. Слова (особливо прикметники), які не несуть змістового навантаження

Наприклад, «професіоналізм», «гарний», «простий», «вигідний», «оптимальний», «лідер», «досвід», «ефективність» тощо.

Що робити? Замінити на ті, що мають зміст.

Наприклад, «досвідчений — 12 років роботи в бізнесі», «ефективний — результат з першого застосування + лінк на дослідження»; орієнтуйтеся на цифри.

2. «Трендові» слова і словосполучення

Наприклад, «крафтовий», «креативний», «усвідомлений», «тригер», «інсайт», «челендж» або звичайне поняття у специфічному поєднанні — «токсичні слова», «позитивна людина».

Що робити? Обмежити їх вживання.

Наприклад, у колонці на сторінку одне подібне слово може бути в якомусь із підзаголовків, друге — у постскриптумі, третє — в тексті.

3. Шаблонні словосполучення

Наприклад, «демократичні ціни», «європейська якість», «наші ціни вас приємно здивують», «багаторічний досвід», «традиції та інновації», «сервісне обслуговування», «гнучка система знижок», «флагман ринку», «гарантія якості», «індивідуальний підхід до кожного».

Що робити? Видалити або замінити фактами.

Наприклад, замість «лідер ринку» написати «переможець у номінації Х на конкурсі Y», а «демократичні ціни» замінити на «найнижча ціна на ринку, або повернемо гроші».

4. Громіздкі конструкції

Наприклад, «вирішили піти купити поїсти», «факт мав місце», «переважна більшість громадян».

Що робити? Спростити.

Наприклад, «вирішили піти купити поїсти» замінити на «пішли до магазину», «факт мав місце» — на «це сталося», «переважна більшість громадян» — «87% опитаних».

5. Вставні слова та конструкції, що перевантажують текст

Наприклад, «зрозуміло, що», «щиро сподіваюся», «таким чином», «відповідно», «одним словом».

Що робити? Викреслити половину чи більше. 

Підкресліть ці вислови і видаліть кожен другий. Чи став текст гіршим? Якщо ні, видаліть ще половину. Якщо десь загубився сенс, поверніть саме цей вислів точково.

6. Канцеляризми

Наприклад, «з метою підвищення якості», «на виконання вашого наказу», «в даний час», «очікування позитивних змін від впровадження інновацій», «наявність відсутності» та «відсутність наявності».

Що робити? Замінити на нормальні вислови.

Наприклад, «наявність відсутності» — замінити на «нема», «в даний час» — «зараз», «очікування позитивних змін від впровадження інновацій» — «заміна обладнання підвищить ККД на 15%».

7. Занадто довгі чи заплутані слова понад п’ять-шість складів, особливо з кількома коренями

Наприклад, «вузькоспеціалізований», «диверсифікація», «висококваліфікована», «вологовідштовхувальний».

Що робити? Розбити, скоротити чи спростити, якщо можливо

Наприклад, замість «високваліфікована» написати «кваліфікацію підтверджує сертифікат Х», замість «диверсифікація» — «розподіл ризиків», «вузькоспеціалізований» — «має вузьку спеціалізацію», замість «вологовідштовхувальний» — «захищений від вологи».

8. Слова-підсилювачі

Наприклад, «дуже», «надто», «особливо», «абсолютно», «надзвичайно». 

Що робити? Видалити половину.

Наприклад, словосполучення «критично важливо» слід ставити тільки там, де це критично важливо.

9. Віддієслівні іменники

Наприклад, ходіння, вживання, прагнення, зняття, покращення, усунення, реалізація. Що робити? Переписати речення, якщо таких слів кілька поспіль. Наприклад, замість «Створення якісних текстів передбачає опанування методів їх написання і застосування їх на практиці наявних знань» написати «Хочете навчитися писати? Опануйте методики створення текстів і дізнайтеся, як їх використати саме у вашій роботі».

10. Пасивні дієслова

Наприклад, «було виконано», «мною створено», «в тексті наведено».

Що робити? Замінити на активні дієслова.

Наприклад, «ми виконали», «я створив/створила», «автор тексту наводить».

11. Складні модальні словосполучення

Наприклад, «хотів би зробити», «можете замовити», «слід мати на увазі» — тобто конструкції, суть яких схожа на «я вирішив, що треба щось вирішувати». Що робити? Замінити на прості дієслова, зокрема спонукальні. 

Наприклад, замість «хотів би зробити» написати «планую», «можете замовити» — «замовляйте», «слід мати на увазі» — «пам’ятайте».

12. Абсолютні твердження

Наприклад, «наші послуги потрібні кожному бізнесу», «ремонт будь-якої складності», «завжди з вами», «копірайтинг для всіх: з нуля до фахівця за місяць».

Що робити? Відмовитися від голослівних тверджень або деталізувати.

Наприклад, вкажіть ЦА бізнесу — «кияни та гості міста», назвіть перелік робіт — «від фундаменту до шпалер», зазначте досвід — «8 років на ринку», покажіть кінцевий результат — «оволодійте п’ятьма методами написання текстів».

13. Випадкові збіги однокореневих слів в одному реченні

Наприклад, «прийнятний» та «прийом», «рішучий» та «вирішив», «значний» та «означає». Виняток: свідомі збіги однокореневих слів — «лікарня, де лікуються лікарі».

Що робити? Дібрати синоніми до одного зі слів пари.

Наприклад, «означає» залишити, а «значний» замінити на «відчутний»; «рішучий» залишити, а «вирішив» замінити на «спромігся»; «прийом» залишити, а «прийнятний» замінити на «який влаштовує».

14. Одне слово або його форми, випадково повторені у двох реченнях поспіль

Наприклад, «людина» в одному реченні та «люди» в іншому або «хлопці» та «хлопець».

Що робити? Замінити на синонім або займенник. 

Наприклад, залишити «люди», а «людина» замінити на «кожен», «хлопець» залишити, а «хлопці» замінити на «його друзі».

15. Збіги шиплячих: «щ», «с», «ч», «х», «ш».

Наприклад, повторення одного чи подібних звуків наприкінці одного слова і на початку наступного: «чуєш шум», «знаєш, що скажу» «тисяч шість-сім» чи навіть «тисячі чотири».

Що робити? Перебудувати речення або розбити збіг додатковим словом.

Наприклад, «чуєш шум» замінити на «чуєш, як море шумить», «тисяч шість-сім» — на «шість або сім тисяч», «чуєш, що кажу» — на «маю тобі сказати, що», «тисячі чотири» — на «чотири тисячі».

16. Збіги голосних між словами

Наприклад, «єднає європейців», «думала Аліна», «одні індивідууми», «довго оглядав».

Що робити? Переформулювати або змінити порядок слів.

Наприклад, «єднає європейців» замінити на «єднає всіх європейців», «думала Аліна» — на «Аліна вважала», «одні індивідууми» — на «деякі з них», «довго оглядав» — на «оглядав дві години».

17. Збіги однакових складів між словами

Наприклад, «дала ладу», «мама має», «став ставок».

Що робити? Переформулювати.

Наприклад, «дала ладу» замінити на «організувала», «мама має» — на «у мами є», «став ставок» — на «ставок укрився кригою».

18. Потенційно непристойні слова

Наприклад, «роблять», «попоїсти», «кінець-кінцем», «конче потрібно», «в одному місці».

Що робити? Замінити «пристойними» синонімами.

Наприклад, «роблять» замінити на «виконують, діють», «попоїсти» — на «повечеряти», «кінець-кінцем» — на «зрештою», «конче потрібно» — на «треба», «в одному місці» — на «забрано на одному сайті».

19. Слова іншомовного походження, особливо професійні жаргонізми

Наприклад, «імплементація», «інновація», «конфіденційно», «прокрастинувати», «гайд».

Що робити? Замінити або розтлумачити, залежно від ЦА. Наприклад, «імплементація» замінити на «впровадження у законодавство», «інновація» — на «новітня технологія», «конфіденційно» — на «приватно», «прокрастинувати» — на «гаяти час», «гайд» — на «інструкція».

20. Зменшувально-пестливі форми слів та інші «сюсі-пусі»

Наприклад, «з вами зв’яжеться моя дівчинка», «смаколики та кавуся», «надішліть рахуночок».

Що робити? Написати як для дорослих. Наприклад, замість «з вами зв’яжеться моя дівчинка» напишіть «вам зателефонує моя помічниця», «смаколики та кавуся» — на «кава з десертами», «надішліть рахуночок» — на «очікую на рахунок».

Коли ви просієте текст крізь дрібне сито та повиловлюєте всіх бліх — прочитайте його в голос. Зверніть увагу на місця, де ви спотикнулися: саме тут можуть критися помилки. 

{{read_more|Читайте також| 5634, 5469}} 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: