Osvitanova.com.ua

Географія неймовірно цікава наука, яка значно ширша за шкільний підручник. Тому завдання вчителів та батьків – показати це, допомогти дітям зрозуміти наскільки прекрасний наш світ і скільки ще нам невідомо про нашу країну. Альона Макєєва, вчителька географії у школі повного дня КМДШ запропонувала декілька ідей, як дітям та дорослим в цікавій формі поглибити знання з географії. 

1. Читайте та спостерігайте

Часто в художній літературі можна знайти багато географічних аспектів. Наприклад, у творі Ернеста Хемінгуея «Старий і море». Після прочитання запитайте: у якому субрегіоні Америки відбуваються події? Що дитина знає про острови Карибського басейну? Попросіть показати ці території на карті або відшукайте їх разом. Аналізуючи особливості територій, вказаних у творі, пофантазуйте: чим би міг займатися Сантьяго на Кубі, якби він не був рибалкою? Яку рибу Сантьяго міг піймати у Карибському морі й чи вижив би після такої подорожі? Згадайте про історію норвезького етнолога та мандрівника Тура Геєрдала, проведіть паралелі.

Підбирайте літературу, враховуючи вікові особливості дитини. У 5-6 класах цікавою може бути книга Сари Стенб’юрі «501 факт, який треба знати з географії». У цій книжці діти знайдуть 501 важливий факт про Землю. Зокрема, цікаву інформацію про материки, океани й атмосферу та результати досліджень незвичних природних явищ і екокатастроф.

Для восьмого класу чудово підійде проєкт Ukraїner «Країна зсередини» – медіапроєкт, що має на меті шляхом ретельних досліджень допомогти зрозуміти й сформулювати, ким ми є, та донести це світу в доступній медійній формі.

У 10 класі, в якому курс географії присвячений регіонам і країнам світу, можна запропонувати ознайомитися з наступними книгами:

«Лабораторія Ісландія», Ярослава Куцай, «The year of living Danishly» Гелен Рассел, «Видобуток: всесвітня історія боротьби за нафту, гроші і влада», Деніел Єргін, «Китайський шлях. Подорожі в майбутнє», Роб Гіффорд.

2. Покажіть інтегрованість географії з іншими науками

Навчіть дитину сприймати світ цілісним. Так, у шостому класі діти досліджують атмосферу: вивчають її склад і будову. Щоб краще розібратися зі зміною температури з висотою, побудуйте графік добового ходу температур, оснований на власних спостереженнях. Для цього дитині доведеться застосувати знання з математики. У процесі роботи, спілкуйтеся:

Яка температура за бортом літака під час польоту?

Вирушаємо на Монблан. Який одяг нам потрібен?

Географічні рекорди: полюс холоду і полюс жари.Як порахувати амплітуду?

Де знаходиться «кухня погоди»

3. Дивіться YouTube з користю

Ось декілька пізнавальних каналів:

Національний антарктичний науковий центр – канал національного наукового центру України в Антарктиді. Зокрема, цікавим є розділ «Антарктичні уроки з Євгеном Диким». «Цікава наука» – переклад і озвучення науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики.

4. Займайтеся творчістю

Плануєте невелику подорож чи екскурсію? Створіть разом з дітьми постер про місця, які разом відвідаєте, підготуйте коротку інформацію про них. Ось приклад роботи моїх учнів КМДШ.

 

Показуйте, що гарне поруч, навколо нас, і що головне джерело географічних знань – наша допитливість! Та частіше хваліть своїх дітей!

{{read_more|Читайте також| 5575, 5448}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: