Osvitanova.com.ua

Альона Макєєва, викладачка географії  у школі повного дня КМДШ розповідає, як інтегрувати роботу з інтерактивними картами в будь-який урок і зробити його дійсно цікавим і корисним для учнів. До того ж ці ідеї стануть в пригоді й батькам для домашніх занять. Отже, до вашої уваги добірка інтерактивних карт і орієнтовний перелік тем, для яких їх можна застосувати.

Пригадайте, як у школі подобалось, коли вчитель на карті показував, де відбувалися певні географічні дослідження. А у мандрівці! Як же цікаво у найближчому магазинчику придбати карту місцевості та відчути себе справжнім туристом. Є в цьому певна магія.

Одного разу на уроці калейдоскопу наук я запропонувала учням початкової школи намалювати географію, і більшість дітей зобразили  карту. Діти люблять географічні карти. І круто, що сьогодні карти можуть бути не тільки паперовими, а дуже різноманітними, і найголовніше – інтерактивними. Чому б не дослідити їх: як у школі, так і вдома з батьками? Ще одна цікава ідея для сімейного відпочинку.

Наприклад, нижче представлена картосхема, на якій зображено території, де розвивалися події відомих діснеївських мультфільмів. Вивчаючи способи зображення Землі, діти можуть відшукати відмінне та спільне.  

За допомогою інтерактивних карт можна прослідкувати географічні процеси і явища в реальному часі. Адже тут міститься не тільки відкрита інформація, яку користувачі бачать з перших секунд, а й закрита, яка проявляється після наведення курсору на заданий об'єкт або кліка по ньому. 

Як створювати інтерактивні карти

Інтерактивні карти можна створювати самостійно, наприклад,  через такі інструменти, як DataWrapper, MapStory, BatchGeo, ArcGIS тощо.

На гугл-картах можна побудувати загальний маршрут з точками тих місць, де, наприклад, діти відпочивали влітку, а потім визначити їх географічні координати, туристичні атракції, особливості рельєфу місцевості.

Якось інтегрувавши географію і літературу, ми разом з учнями будували маршрут дванадцяти подвигів Геракла. Це може бути цікавим заняттям і для сімейних осінніх вечорів.

Також можна використовувати вже готові інтерактивні карти. Учні школи КМДШ створили базу інтерактивних карт із зазначенням їх практичного застосування: яку географічну тематику можна розкрити через ресурс.

Перелік найцікавіших інтерактивних карт

1 https://bit.ly/3BO6xnK – блискавка онлайн. 
Орієнтовний перелік тем: Погода. Несприятливі погодні явища 

2. https://bit.ly/38MFDQG – мінеральні ресурси України
Орієнтовний перелік тем: Мінеральні ресурси України. Паливні корисні копалини. Рудні корисні копалини. Видобувна промисловість. Ресурсозабезпеченість

3. https://www.windy.com/ru – вітер онлайн 
Орієнтовний перелік тем: Атмосфера. Погода. Хмари. Хмарність 

4. https://bit.ly/3tws9SQ- аеропорти світу, доступ до wi-fi в аеропорту можна отримати кликнувши на літак, позначений на карті.
Орієнтовний перелік тем: Регіони світу. Сфера послуг (третинний сектор економіки). Транспорт


 
5. https://bit.ly/3hb3fTE –  усі АЗС мережі SHELL на карті України
Орієнтовний перелік тем: Паливно-енергетичний комплекс. Нафтопереробка

6. https://www.amplifon.com/uk/soundofstreetview/  – звуки міста. Учні можуть перенестися в будь-яку точку планети й відчути атмосферу міста за допомогою його звуків.
Орієнтовний перелік тем: Глобалізація. Туристичні ресурси. Рекреація. 

7. http://inear.se/urbanjungle/ – urban jungle street  veiw
Орієнтовний перелік тем:  Клімат. Природні зони. Лісові ресурси. Лісозабезпеченість. Глобальні проблеми людства. Сталий розвиток. Урбанізація. 

8 https://kartographia.com.ua/interactive-map-of-ukraine/ – інтерактивні карти України. Спрощена демоверсія. 
Орієнтовний перелік тем: Залежить від обраної карти. На сайті їх представлено 17. 

9. https://dpsu.gov.ua/ua/map – державні митниці вздовж кордону України. На інтерактивній карті можна побачити ступінь завантаженості обраної митниці в реальному часі.


Орієнтовний перелік тем: Транспортно-географічне положення України

Незмінним помічником на уроках географії є «Гугл. Планета Земля». За його допомогою можна віртуально підкорити  найвищі гори світу, зануритися до найглибших глибин, вивчати супутникові знімки, малювати на карті лінії та фігури.  А також захоплюватися красою природи будь-якого куточку планети. 

{{read_more|Читайте також| 1232, 4830}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: