Osvitanova.com.ua

За допомогою цих ресурсів вивчаємо, як виглядала Земля мільйони років тому, спостерігаємо за рухом тектонічних плит, мандруємо віртуально у будь-яку точку планети, яка цікавить, і насолоджуємось видами Землі з космосу

1. Ancient Earth globe 

За допомогою цього ресурсу можна дізнатися, що відбувалося з нашою планетою  20-750 млн років тому назад і побачити як пересувалися континенти і де саме було місце, де ви зараз живете і як виглядало. Пошук налаштований двома способами: або вибираєте кількість років, на які ви хочете повернутися в минуле, або геолокацію чи подію – наприклад,  dinosauriers extiction (період, коли вимерли динозаври). Розробила карту Dinosaur Pictures спільно з інженером Яном Вебстером, який раніше працював у Google, і проектом Paleomap, який займається візуалізаціями розвитку тектонічних плит і утворенням континентів.

2. Atlas of the underworld

Впродовж 17 років команда науковців працювала над створенням карти підземелля – атласу, в якому зібрана і показана вся інформація про тектонічні плити: вік, місцезнаходження та глибина. Для створення атласу вчені вперетворили дані на мапу із застосуванням сейсмічної томографії, яка допомогла географам отримати перші уявлення про конвекцію в мантії Землі. Завдяки сучасним технологіям науковцям вдалося зібрати всі знання на одному атласі, який може розповісти історію нашої планети.

3. Google Планета Земля

Программа (її треба звантажити на комп'ютер або скористатися мобільним додатком) відображає віртуальний глобус, яким можна скористатися для вивчення географії. На глобусі ви можете детально роздивитися будь-який куточок на нашій планеті, дізнатися про пам'ятки і цікаві місцини, прокласти шлях, подивитися погоду тощо. За допомогою інструменту «Лінійка» знайти відстань між двома точками на глобусі. Крім Землі на цьому ресурсі є режими зоряного неба, Марса та Місяця. І ще багато іншого. Докладніше про застосування інструментів ресурсу для навчальних цілей дивіться  в цьому розділі.

4. Explore the world with Tim Peake

Компанія-виробник геоінформаційних систем Esri UK створила інтерактивну карту землі, створену з сотень фотографій, які зробив астронавт Тім Пік, перебуваючи на міжнародній космічній станції. Знімки на цій карті можна побачити з прив'язкою до місць, які зображені на ній. Інтерактивна карта доступна в 2D версіях. 

Читайте також:

Науковці опублікували фото найстарішої карти Землі
18 карт світу, які нам не показували в школі. А даремно

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: