Osvitanova.com.ua

Спільнота альтернативної освіти робить неймовірне – проводить онлайн третій фестиваль ВільнОсвіта. Четвертий ефір під назвою «Освітні проєкти для наших дітей за кордоном. Поради з першого досвіду. Панельна дискусія» відбувся 25 квітня у вигляді обговорення з трьома феями, які  вже встигли створити власні проєкти для наших діток за кордоном – Валентиною Мержиєвською, Анною Сушко та Ксенією Панасюк.

Нижче запис ефіру, головні тези та корисні посилання.

Навіщо творити свій освітній проєкт за кордоном

За словами спікерок, вони робили свої проєкти заради себе та своїх дітей, а також як подяку волонтерам, які чекають включеності від тих, хто приїхав в їхню країну. Створення освітнього проєкту – це насамперед формування іміджу нашої країни і унікальний досвід, який допоміг поглянути на свою роботу масштабніше. В кожної був і є свій освітній проєкт в Україні, тепер вони розуміють, що можуть і готові створювати міжнародні мережі.

Як розпочати свій освітній проєкт в країні перебування

Спікерки радять спілкуватися з оточенням, відчувати потреби, збирати спільноту українців навколо себе, волонтерити. З приводу приміщення розглядати таку публічну інфраструктуру, як бібліотеки чи музеї. Завдяки підтримці місцевих з’являється віра в себе і розуміння, що наша освіта знаходиться на високому рівні і є чим ділитися, а на будь-який запит волонтери знаходять рішення. 

Можливі перешкоди 

Серед труднощів спікерки завважили перенавантаження, неможливість довгострокового планування через непередбачуваність ситуації на Україні, нерезультативність навчання через те, що діти не затримуються надовго, і відсутність кінцевої мети. До того ж доводиться працювати з неповороткими системами освіти в країнах Європи. Кожна відчула, що потрібні додаткові знання з психологічної підтримки дітей і батьків, які постраждали від наслідків вторгнення рф в Україну.

Поради тим, хто ось-ось наважиться відкрити свій освітній проєкт

В Європі є свої проблеми з освітою, долайте свій комплекс меншовартості, в нас є круті напрацювання. Ви отримаєте інтенсивну підтримку з боку місцевого населення. Ставте короткострокові цілі.

 

 

За анонсами наступних заходів слідкуйте на каналі спільноти «ВільнОсвіта» https://t.me/VilnOsvita
{{read_more|Читайте також| 5422, 5427}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: