Osvitanova.com.ua

Спільнота альтернативної освіти робить неймовірне – проводить онлайн третій фестиваль ВільнОсвіта. Другий ефір під назвою «Дорослішання нації: як опанувати себе і осягнути реальність в часи війни» провела філософ і методолог підтримуючих професій Анна Валенса. 

Нижче кілька тез з ефіру Анни та відеозапис для перегляду. 

✏️ Головне питання кожного з нас – «Хто я?». Відповідь на нього ми всотуємо в дитинстві в іграх та ролях, що складаються навколо нас, в нашій сімейній системі. Добре, коли цих ролей навколо дитини було багато, це її підсилює.

✏️Одне з важливих питань для дитини, якою є модель отримання і обміну ресурсів є в її родині, що за що вона може отримати, що у що вкласти, на що обміняти свій внесок, свою роботу, свій продукт. Це дуже важливе запитання для людини. Бо спосіб вдоволення потреб є ключовим сценарієм для людини, аби жити та дорослішати. І саме він є образом безпеки для кожного з нас.

✏️ Питання ідентичності та прояв себе світові – питання юнацтва. На перший план виходить потреба визнання та сепарації, потреба мати власне обличчя та самоствердження. Юність має бути широка та масштабна, без цього неможливо бути сталим дорослим.

✏️ Аби відчути та задовольнити свої фізичні потреби, ставте собі питання «Де я?», «Як я почуваюся?», «З ким я?», «Хто поруч?». Це допоможе заземлюватися в невизначених умовах.

✏️Згадуємо про базові речі – сон, їжа, рух, здоров'я. Дозволяйте собі радість. Згадайте радості власної юності, що доступні наразі, – це підтримає.

✏️Ставте собі в вашій дорослій ролі нові професійні задачі – одну-дві, проте ставте. Дійте. Дійте за можливості в команді. Пробуйте планувати, найближчі кроки, дні.

✏️ Призначте собі час для себе – прогулянка, медитація, духовні практики тощо.

✏️Зараз є точка вибору кожного з нас. Формулюйте свої питання, запишіть їх для себе. І відкладіть, відповіді знайдуться.

✏️ В допомозі іншим важливо відчути свій ритм, свій цикл і підтримувати його, зупиняючись трошки раніше, аби не провалюватись без сил. Це є запорукою вашої стабільності та можливості підтримати інших.

✏️ Підтримуйте та відчувайте свої емоційні потреби – шукайте людей поруч, своє коло довіри, де ви можете себе проявляти і спілкуватись про роботу, здоров‘я тощо. Жива людина потребує живої людини. 

✏️ Шукайте чого нового ви вчитесь кожного дня і чого можете навчитись.

Презентація до ефіру тут

 

За анонсами наступних ефірів слідкуйте на каналі спільноти «ВільнОсвіта» https://t.me/VilnOsvita

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: