Osvitanova.com.ua

Спільнота альтернативної освіти робить неймовірне – проводить онлайн третій фестиваль ВільнОсвіта. Третій ефір під назвою «Освітні опції для українських дітей в Польщі» пройшов у вигляді обговорення з мамами дітей, які навчаються в школах Польщі, та захисником прав дітей та популяризатором демократичної освіти Міхалом Сеніцкі.

Нижче запис ефіру, головні тези та корисні посилання.

На українських дітей, які перебувають в Польщі, поширюються усі закони щодо освіти, що діють в країні (початок обов'язкового шкільного навчання з 7 років. Районна школа, до якої дитина відноситься за місцем проживання, зобов'язана прийняти на підставі заяви від батьків. Якщо дитина не належить до школи згідно з місцем проживання, то у прийнятті до такої школи може бути відмовлено, питання вирішується директором школи. До ліцею чи технікуму дитина буде прийнята лише, якщо є вільні місця. Польщі дитина зараховується до того ж класу, що відвідувала в Україні, хоча директор школи може запропонувати відвідування класу на один нижче для вивчення мови, особливо, якщо це стосується випускних класів; якщо батьки проти пропозиції, щоб дитина відвідувала на клас нижче, то можна спробувати через підтвердження знань згідно з програмою (складання іспитів при комісії). Дитина може бути одночасно на навчанні в українській (дистанційно) та польській школі. Статус вільного слухача не є доступний для школярів, а лише для студентів, які здобувають вищу освіту. Більшість демократичних шкіл організовані на основі домашньої освіти, що найбільше відповідає нашій екстернатній формі навчання (учні школи прикріпляються до інших шкіл для щорічної атестації, але найчастіше сама атестація організовується демократичною школою із врахуванням інтересів і потреб учнів). Нещодавно польський уряд прийняв закон про те, що українські біженці не можуть зараховуватись на домашню форму освіти, що таким чином закриває можливість для українських дітей відвідувати демократичні школи. Юрист Аліна Чижевська готова допомогти у складанні судового позову для скасування цього обмеження, усі зацікавлені запрошуються об'єднуватись задля цієї мети. Організація  «Бюлербін» звернулась до Міністерства польської родини про створення та дофінансування польсько-української демократичної школи, яка була б безплатною для українських дітей. 19-22 травня 2022 в Польщі буде локальна зустріч EUDEC.

Лінки від Міхала:
https://www.vogue.pl/a/lista-bezplatnych-kursow-jezyka-polskiego-dla-ukraincow
https://uahelp.info/pl/kursy-jezyka-polskiego-dla-ukraincow/
https://careua.pl/   
Демократичні школи Польщі: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1GHC0aWCcke-tHBwAN5TjgtqmqkxOGdRi&shorturl=1&ll=52.19895282605139%2C21.06205921129264&z=11&

Мами (Юлія Гординська, Катерина Паньків, Діана Карпенко), які ділились власним досвідом зазначили, що учні та вчителі сприймають дітей позитивно, в класах панує дружня атмосфера та дітям подобається відвідувати школу. У порівнянні з українською школою значно менше домашніх завдань та «легша» шкільна програма. Вчителі готуються до занять, адаптують завдання і перекладають на українську ключові Для дітей відвідування школи – це можливість вивчити польську, знайти друзів і соціалізуватися, а також поділитися з однолітками отриманим досвідом після повернення в Україну.  Вчителі додатково готують окремі завдання для українських дітей, з якими вони могли б справитись на уроці. В позаурочний час школа забезпечує проведення додаткових занять із вивчення мови. Діти швидко опановують мову на побутовому рівні і поступово вивчають її. За бажанням вдається знаходити і влаштовувати дітей на гуртки (спортивні, творчі, хореографічні). Загальна порада від мам – академічні знання можна завжди легко надолужити, наприклад, пройти за програмою екстернату два класи за рік, краще зосередитися на збереженні психоемоційного стану дітей.

За анонсами наступних ефірів слідкуйте на каналі спільноти «ВільнОсвіта» https://t.me/VilnOsvita


{{read_more|Читайте також| 5422, 5427}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: