Osvitanova.com.ua

Дистанційка – розв'язання багатьох навчальних проблем. Сьогодні дорослі та діти вивчають англійську, спілкуються, танцюють та вчаться грати на музичних інструментах не виходячи з дому. Хоч онлайн-освіта – майбутнє світу, батькам та дітям все ще непросто звикнути до режиму навчання перед екранами. Команда Центру інноваційної освіти «Про.Світ» провела у 2020 році дослідження, під час якого 72,6% вчителів вказали найбільшу проблему дистанційки: учні просто не виходять на зв’язок, не кажучи вже про домашні завдання чи активну участь на уроці. Як допомогти школяру організувати своє навчання та таки чогось навчитися вдома? Ловіть кілька простих порад.


1. Тайм-менеджмент

У школі є чіткий графік початку уроків та перерв. Допоможіть дитині розпланувати весь день, виділивши час на навчання, домашнє завдання та відпочинок. Графік можна роздрукувати чи розмалювати і повісити на видному місці. Усе як у школі, усе за розкладом. Можна також придумати гру, у якій ви зайняті власники компаній: кожен складе свій розпорядок дня, а потім спробуєте виділити час на спільні розваги чи відпочинок.

2. Режим

Є велика спокуса розбудити школяра майже перед початком уроку, адже витрачати час на дорогу, одягання тепер не потрібно. Насправді ранкові ритуали допомагають прокинутися, прийти в себе та налаштуватися на роботу. Не дозволяйте дитині їсти під час уроку чи сидіти в піжамі. Школяр має розуміти різницю між навчанням та дозвіллям. За можливості варто розділити кімнати, де дитина вчиться та спить, грається.

3. Робочий простір

Молодший братик, який просить увімкнути мультфільм, бабуся, що теревенить з подругами чи навіть улюблений собака точно не допоможуть зосередитися на уроках. Якщо ж нема можливості ізолювати дитину під час навчання, подбайте хоч би про розчищений стіл та звукоізоляційні навушники. Диван та ліжко не найкраще місце для навчання. Працюватися буде значно зосередженіше, якщо школяр сидітиме за партою.

4. Не вчитель, а помічник

На жаль, до онлайн-навчання поки не звикли як діти, так і вчителі. Школярі не відчувають авторитету людини, яка сидить десь далеко і говорить через екран, тому роль вихователя часто лягає на плечі батьків. Але не намагайтеся стати вчителем для дитини. Краще нагадуйте їй про обов’язки перед вчителем, а вивчене впроваджуйте в життя: математика під час онлайн-покупок, українська мова під час повідомлень до бабусь.

5. Винагорода

Навчання вдома може бути сонним і непродуктивним, але не в тому випадку, якшо є велика ціль! Спробуйте обрати серйозну професію: пожежник, космонавт, вчений… Нехай уроки стануть не навчанням, а науковими дослідженнями чи підготовкою до серйозної місії. Придумайте винагороду: наприклад, похід в Планетаріум після закінчення локдауну.

6. Відпочинок

За можливості відправте школяра прогулятися після уроків, або хоча б вийти на вулицю на кілька хвилин на перерві. Також розім’ятися допоможе невеличка зарядка під музику.

Дистанційка може бути продуктивнішою і комфортнішою, ніж очне навчання. Головне додати трішки креативу і не засмучуватися!

Не вірите? Приєднуйтеся до Main School! З нами навіть онлайн-заняття проходять весело та пізнавально! Усі матеріали до уроку розміщені в нашому додатку, батьки бачать коментарі та оцінки школярів, вчителі проводять інтерактивні уроки з використанням ігор, відео та інфографіки. А організувати навчання допомагає тьютор, який присутній на всіх уроках.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: