Osvitanova.com.ua


З початку 2021 року в Україні почастішали випадки дитячого самогубства через падіння з висоти. Тривожна ситуація. Причини й обставини смерті у кожному випадку різні. Ось лише декілька з них.

2 лютого, близько 16:00 на вул. Максимовича, 3 г (Київ) з балкону багатоповерхового будинку випала 13-річна дівчинка.
28 січня близько 15:00 з вікна 15 поверху в селищі Чайки, що на Київщині, випав 10-річний хлопчик. 
19 січня в Голосіївському районі (Київ) пізно ввечері 12-річний хлопець випав із 15 поверху. 


Фахівцями відзначається, що у віці до 13 років суїцидальні спроби рідкісні, а починаючи з 14-15 років суїцидальна активність різко зростає, досягаючи максимуму у 16-19 років.

26 січня у Броварах 18-річний курсант викинувся з вікна.
1 лютого, у Києві на вул. Орловській дівчина 2004 року випала з вікна.

Згідно з результатами соціально-психологічних досліджень:

27,2% – дітей віком 7-10 років іноді втрачають бажання жити;
17,8% – вважають, що нікому немає до них діла;
25,5% – не завжди можуть розраховувати на допомогу близької людини;
51,9% – не стримуються в ситуації конфлікту.

Батькам школярів слід уважніше ставитися до часу, який їхні діти проводять в інтернеті. Адже саме там підлітки найбільше потрапляють під негативний вплив соцмереж, застерігає  директор Київської школи № 179 Ірина Чернилевська на своїй сторінці у Фейсбуці, а все тому що її учениця покінчила життя самогубством.

{{ facebook | 1 }}

Деталі загибелі дівчинки не повідомляються. Однак відомо, що вона потрапила під негативний вплив груп-самогубців в інтернеті.  «Завтра вісім днів, як учениця гімназії, успішна дитина вирішила, що її життєва історія вичерпала себе… Але саме з метою упередження таких випадків у майбутньому ризикну порадити, на що звернути увагу нам, дорослим», –  написала директорка на своїй сторінці у Facebook.

Сьогодні, разом зі стрімким розвитком  можливостей, які дає інтернеті, дуже гостро постає питання безпеки в мережі. Особливо це стосується дітей, які в підлітковому віці легко потрапляють під вплив інтернет-шахраїв. Підлітки в інтернет-просторі мають широке поле для реалізації: блогер, глядач, споживач. «Перший досвід душевних переживань, перше кохання – і крихка дитяча свідомість, яку підштовхують куратори інтернет груп-самогубців не витримує і приймає хибне рішення… Батьки, ми маємо знати, хто поруч із нашими дітьми, із ким вони спілкуються, який інтернет-контент вони споживають», – застерігає директорка.

Чернилевська закликає і застерігає батьків бути пильними до того, як їхні діти проводять час, особливо чи спить вночі, чи не переписується з кимось в мережі. «Дітей заманюють у закриті групи, де вони отримують завдання часто містичного характеру», – застерігає педагог.

Вона також радить проглядати паперові записи дітей, малюнки, акаунти й сторінки мереж учнів. Як тільки щось насторожує, обов’язково в спокійній формі поговорити з дитиною. Адже це все може допомогти вберегти дитину від хибного кроку у невідоме.

Звертайте увагу також на чинники ризику суїцидальної поведінки неповнолітніх:

Попередні спроби самогубства; Суїцидальні погрози, прямі або масковані; Суїциди в родині; Афективні розлади; Хронічні або смертельні хвороби; Втрата близької людини; Сімейні проблеми (дефіцит спілкування в родині, розлучення батьків, сімейне насилля, пияцтво батьків); Різкі зміни настрою у дітей віком до 10 років, що може бути обумовлено як тяжкою формою депресії, так і біологічними особливостями статевого дозрівання, а також проявами різних інфекцій, ендокринних порушень, алергії, анемії, дії токсичних металів чи хімікатів; У провокації самогубств певну роль відіграє імітаційна поведінка (копіювання): телевізійні передачі, публікації у пресі, інтернет-сайти молодіжних субкультур (емо, готи, синій кит), пов’язані з описом суїцидів, ведуть до зростання випадків ланцюгової реакції, сьогодні є загроза виникнення моди на суїцид, особливо коли з життя йдуть кращі (смерть слід за кумиром).

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: