Osvitanova.com.ua

7  грудня на закритій церемонії портал Studway святкував свою сьому річницю і за традицією нагороджував талановитих підлітків. Тема цьогорічної церемонії – «Нова нормальність». Серед номінантів ті, для кого пандемія відкрила нові сенси, хто рухає світ вперед, навіть залишаючись вдома.

Ганжа, Марія Завада та Ксенія Малишенко, засновник та проєктні-менеджерки ГО «Платформа Публічної Дипломатії» у номінації «Дипломатія»

Ця чудова ГО створила проєкт Diplomacy Talks – розмови з ексміністрами закордонних справ та ексочільниками міжнародних організацій (ЄС, ООН, НАТО) про політику, дипломатію та ситуацію у світі. Через участь у проєкті можна дізнатись про найцікавіші деталі кар’єри держслужбовця, плюси та мінуси професії. Все відбувається у ZOOM-форматі кілька разів на місяць.

Михайло Штопко у номінації «Медицина»

Михайло створив UkrTeenScience & Science Mentoring – платформи, для підтримки та популяризації молодіжної науки. Хлопець бере участь у міжнародних конкурсах для винахідників та науковців. Він досліджував синтез наночасток селену та їхнє застосування у якості пестециду. Це допомогло йому створити антисептик на основі соку калини та біосинтетичних наночастинок селену.

Руслан Самигуллін та Андрій Марцинковський у номінації «Технології»

Виявляється, у 90% випадків людей з проблемами серця можна врятувати за допомогою дефібрилятора. Хлопці переконані, що острівки безпеки з цим приладом повинні з’являтися у все більшій кількості місць. Вони створили перший україномовний зовнішній дефібрилятор Rhythm. Він автоматичний і працює з голосовими та візуальними підказками, тому навіть за відсутності медиків, буде шанс надати допомогу тому, хто її потребуватиме.

Михайло Рудомінський у номінації «Інженерія»

На жаль, швидкий інтернет від Ілона Маска досі ще не швидко стане доступним (якщо стане), але у нас з’явилась крута українська альтернатива. Михайло створив nect MODEM – 4G USB модем, що забезпечує безперебійний, високошвидкісний і безпечний інтернет. Такий пристрій дозволить користувачам та бізнесам не перейматися про швидкість передачі та збої, а також підвищити власну ефективність. Модем побачить світ на початку січня, але він вже зібрав на краудфандинговій платформі замовлень на понад $352 000.

Копил Петро, Божко Світлана, Сидоренко Павло та Войтович Роман у номінації «Культура»

Ця команда працює над створенням інтерактивної мапи існуючих та зруйнованих архітектурних пам’яток Полтави. Все для того, щоб привернути увагу людей та познайомити їх краще з містом. Вони використовують старі фотографії міста, щоб відтворити те, як воно виглядало колись. Мобільну версію додатка планують запустити вже наприкінці грудня. Слідкуймо!

Дар’я Главчева та Владислав Яловега у номінації «Екологія»

Дар’я та Владислав студенти 4-го і 6-го курсів кафедри обчислювальної техніки та програмування Харківської політехніки. Ви ж пам’ятаєте страшні пожежі на сході країни та у Чорнобилі цього року? Так от, вони хочуть запобігти таким ситуаціям у майбутньому. Їхній проєкт розвідник пожежної небезпеки «Forest Foresight» – це спеціальна програма для моніторингу пожежонебезпеки лісових територій за допомогою супутникових мультиспектральних знімків.

Таїсія Карасьова у номінації «Науковий проєкт»

Таїсія створила «АстроПісочницю» – спільноту людей, які цікавляться Всесвітом. Туди входять вчителі, учні та студенти. Проєкт дає навички потрібні для інтерпретації результатів астрономічних спостережень, координування космічних місій, планування орбіт супутників, дослідження утворення, еволюції та майбутнього Всесвіту, вивчення можливостей існування живих організмів поза Землею, дослідження гравітаційних хвиль, утворення та еволюція зір і галактик. Також проєкт допомагає учням знайти однодумців по всій Україні та розвинути необхідні для подальшої наукової роботи навички завдяки командним астрономічним змаганням, які в Україні започаткувала команда «АстроПісочниці».

Марк Головченко у номінації «Спорт»

У вересні кіберспорт визнали офіційним спортом в Україні. Кількість спортсменів з того часу, зважаючи ще й на пандемію та вихід PS5, стрімко пішла вгору. Марк переконаний, що тема кіберспорту є надзвичайно актуальною, тому він створив англомовний сайт, де пише про останні новини у сфері та бере інтерв’ю у відомих кіберспортсменів.

Дмитро Гуцело, Богдан Кананцевич, Анастасія Балинська у номінації «Освіта»

Підніми руку, якщо тобі б згодилися уроки фінансової грамотності зі школи, щоб стипендії вистачало на довше. Ця команда з Маріуполя взялась просувати економіку в маси. Вони створили спеціальну тренінг-гру «Життєвий капітал», щоб навчати основ підприємницької діяльності школярів та дітей з інтернатів у місті.

Тарас Погребняк та Михайло Маркевич у номінації «Соціальний проєкт»

Всім нам буває складно, сумно та самотньо, коли варто звернутися до психотерапевта, але іноді немає змоги це зробити. Хлопці частково розв’язали цю проблему. Їхній проєкт «Еломія» допомагає пережити складні моменти в житті. Це спеціальний бот – віртуальний психолог. Він працює за методами когнітивно-поведінкової психотерапії, коучингу та першої психологічної допомоги. Алгоритми аналізують почуття людини, щоб заспокоїти, поспівпереживати чи запропонувати варіанти вирішення складнощів. Зараз послугами бота користуються близько 4 тисяч людей в Україні, Великобританії, Непалі, Іспанії, Франції та Німеччині.

Про переможців минулорічної церемонії дізнавайтесь з публікації Талановита молодь: хто отримав нагороди Studway Awards 2019

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: