Osvitanova.com.ua

YouTube вже кілька років упевнено тримається у трійці найбільш відвідуваних сайтів світу. Немає місця кращого для масового поширення знань, адже у багатьох випадках цікавіше і корисніше подивитися відео, ніж прочитати текст. Наприклад, майстер-клас із ліплення з глини у відеоформаті значно корисніший, ніж пояснення у вигляді статті. То як із мінімальними навичками розпочати власний шлях у відеоблогінгу? 

Сформулюйте ідею власного блогу та портрет глядачів

До початку створення каналу варто замислитися про його майбутнє наповнення. Без цікавих ідей навіть немає сенсу робити відео. Потрібно відповідально підійти до початку блогерства, заздалегідь визначити цільову аудиторію.

Завдання 1: записати якомога більше ідей для майбутніх відео, виокремити 5 найкращих і почати знімати для конкретної людини, яку ви уявляєте! Це і буде ваша цільова аудиторія.

Назва та оформлення

Існує три варіанти для вибору назви каналу:

Канал можна назвати власним ім'ям, попередньо оцінивши ризики: так майбутнім глядачам доведеться докласти більше зусиль, щоб зрозуміти тему відеоблогу. Якщо планується канал на вузькопрофільну тему (наприклад, історія України), він має отримати відповідну назву. Назвати канал ім'ям, яке буде орієнтований на цільову аудиторію.

Кожен канал із унікальним оформленням викликає інтерес у великої кількості відвідувачів. Інтернет-користувачі приділяють увагу таким речам:

«Шапка». Оригінальний вступ. Цікавий вступ значно збільшує ймовірність підписки, люди захочуть стежити за оновленнями каналу. Це найбільш актуально для нових профілів. Стиль подачі інформації, оформлення відеороликів. Цікавий і простий виклад матеріалу.

Після створення каналу потрібно його оформити. Перший крок починається зі створення «шапки», тобто банера. Призначення банера – викликати інтерес у відвідувачів, тож обкладинка має бути персоналізованою, унікальною та гарною. Для створення обкладинки можна скористатися графічними редакторами. 

Завдання 2: перед заливкою перших відеоробіт продумайте назву, зручне і зрозуміле оформлення відеоблогу.

Створення відео

Відеолекції можуть мати різні формати, кожен із яких відповідає різним потребам глядачів. Обрати власний формат відеоблогінгу допоможе наявність або відсутність необхідних пристроїв або навичок.

Зйомка на камеру
Наявність обладнання у цьому випадку відіграє важливу роль, проте не варто відмовлятися від блогерства лише через відсутність професійної камери. Смартфон є чудовим рішенням, адже заповнити прогалини у якості допоможе звичайне денне світло та трохи монтажу.

Скринкаст або запис відео з екрана
Чудово підходить для наочної демонстрації процесу (в роликах з серії how-to): можна скористатися такими безкоштовними сервісами як iSpring Free Cam, OBS Studio. 

Презентації
Презентація більш інформативна. Якщо потрібно показати цифри, статистику, скріни та інше – такий формат прекрасно впорається з цим завданням. Допоміжні сервіси: Windows Movie Maker, Slideshow Maker.

Подкаст
Деякі подкастери викладають аудіо на YouTube, супроводжуючи його статичною картинкою. Такі відео теж можуть бути цікаві користувачам, особливо якщо об’єднати їх із презентацією. Але не варто забувати, що тут першочергове значення надається якісному звуку, тож функція диктофону на смартфоні та відсутність стороннього шуму можуть значно покращити враження глядачів.

Завдання 3: оцініть власні можливості, навички, вподобання та пристрої, щоб обрати певний формат викладання! Але пам’ятайте, що формати відеолекцій необхідно комбінувати.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: