Osvitanova.com.ua

Кожен учень чекає на канікули. Школа, домашні завдання і ранні підйоми нарешті позаду. Тепер можна спати до обіду та гратись з друзями допізна. Проте такі плани можуть вплинути на повернення дитини до нового навчального року. Режим дня на канікулах все ж має бути. Що важливо про нього знати?

Ідеї про те, що нарешті можна відіспатись, приваблює багатьох. Так, спочатку дитині це сподобається. Але у майбутньому буде важко повернутись до режиму. 

                                                                              

«У перший тиждень канікул діти відсипаються. Втома після навчального року проходить, але з’являється звичка довго спати. А після канікул потрібно буде знову прокидатися рано. Налагоджувати режим дня зовсім непросто, тому дотримуватися його влітку дуже важливо», – пояснює педіатр клініки “Френдлік” Тетяна Куликова.

Це не означає, що варто так само вставати о 6 чи 7 ранку. Проте підйом, відхід до сну та прийоми їжі мають бути приблизно в один і той самий час. Варто пам’ятати, що кількість сну має відповідати фізіологічним потребам дитини. 

«Сон у дітей початкових класів має тривати не менше десяти годин на добу. При цьому занадто довгий сон так само шкідливий, як і недосипання. Інколи діти не можуть заснути через довший день улітку та пізні сутінки. Проконтролюйте, щоб у кімнаті були щільні штори, а перед сном старайтеся не дивитися телевізор чи грати в ігри на комп’ютері чи на смартфоні. Таке дозвілля може захопити дитину і вона довго не засне», – розповідає лікарка.

Експертка вважає, що на канікулах важливий режим харчування. Це потрібн, щоб запобігати таким порушенням харчування, як ожиріння та недоїдання. Не варто зловживати солодким чи іншими некорисними смаколиками лише через те, що у дитини відпочинок. Сніданок для школяра має містити цільнозернові пшеничні злаки (наприклад, хліб з цільного зерна), білкові продукти (яйця або сир), свіжі овочі та несолодкі напої.

«Надавайте перевагу їжі домашнього приготування. Вона знижує вживання фастфуду і появу зайвої ваги. Не дозволяйте дітям більше одного смаколика (цукерки) в день. Більшість з них містять велику кількість цукру, жирів. Не рекомендується привчати дитину до їх щоденного вживання. Привчайте дитину пити воду, а не соки та солодкі напої. Вживання соку, навіть натурального, може призвести до надлишкової ваги. Оскільки там багато цукрів і немає харчових волокон», – пояснює Тетяна Куликова.

Педіатр нагадує, що у солодких газованих напоях, які діти теж люблять, є велика кількість цукру – близько 7 чайних ложок на 330 грамів напою. Це призводять до остеопорозу, оскільки напої містять високу кількість фосфору, що спричиняє втрату кальцію з кісток.

Також окрім їжі та сну дітям варто продумати й дозвілля. Вигадайте разом з дітьми цікаві заняття. Це можуть бути ігри на свіжому повітрі, спорт, читання, заняття творчістю, походи на пляж і на природу. Ввечері, відчувши приємну втому від активного дня, вона спокійно засне.

Важливо також проговорити з дітьми, скільки екранного часу буде виділено на день. Не варто проводити весь день в телефоні чи комп’ютері лише через те, що зараз канікули. Якщо у батьків чи інших дорослих є час, то з дитиною разом можна переглянути мультфільм чи кіно. Після перегляду можна з нею обговорити побачене та поділитись враженнями. 

Головне у формуванні режиму дня – це проговорити все з дитиною. Щоб ваші плани не були сюрпризом та враховували її побажання. Коли ви дійдете згоди – створіть разом плакат, де приблизно пропишете всі заняття на день. А увечері перед сном не завадить обговорити, як пройшов день і що хотілося б зробити завтра. 

Олександра Карабань, журналістка проєкту “Дружня школа” 

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: