Osvitanova.com.ua

Перехід на навчання з дому – це новий досвід, який змінює стиль навчання. Проєкт «Дружня школа» публікує декілька порад, як створити вдома комфортне навчальне середовище.

Місце

Знайдіть таке місце для навчання, щоб дитині ніхто не заважав. Якщо вдома шумно, дитині можна ввімкнути тиху музику без слів. Це може допомогти зосередитися на роботі. Краще не використовуйте кімнату, де дитина спить, як навчальний простір. Там не тільки забагато речей, які відволікають. Якщо приносити роботу в особистий простір «зона безпеки» може стати «зоною стресу».

Освітлення

Навчання з дому передбачає, що дитина буде проводити більше часу біля комп’ютера, а отже збільшиться навантаження на очі. І вони втомлюватимуться ще більше, якщо на робочому місці буде тьмяне освітлення. Тому світла має бути багато. Якщо є можливість – робочий стіл має бути біля вікна.

Комфорт

Не йдеться про те, щоб дитина розкинулася на дивані. Але необхідне зручне крісло, яке підтримуватиме осанку. Стопи мають бути на підлозі, коліна зігнуті під кутом 90 градусів, стіл на висоті, комфортній для рук.

Розетки

Багато шкіл буде проводити уроки онлайн. Тому важливо мати поблизу розетку, щоб ноутбук чи смартфон був завжди зарядженим. Краще не кидати продовжувачі через всю кімнату, бо якщо хтось спіткнеться – урок для вашої дитини закінчиться.

Порядок

Уникайте безладу. Коли ви обладнали робоче місце – зосередьтеся на усуненні речей, які відволікають: забагато іграшок чи книжок можуть створювати відчуття хаосу.

Зменшити відволікання

На час навчання на комп’ютері можна встановити програми, які блокують доступ до соцмереж чи онлайн ігор. Так само, якщо дитині не потрібен для навчання смартфон – його варто перевести у режим «без звуку» або «в літаку» на час занять.

Розклад

Намагайтеся зробити так, щоб дитина щодня дотримувалася чіткого розкладу роботи. Це більш ефективно, аніж казати «позаймайся трохи».

За матеріалами:
● https://study.com/academy/popular/how-to-study-at-home-and-not-get-distracted.html
● https://study.com/academy/popular/how-to-create-a-good-study-space-for-online-
learning.html
● https://housemethod.com/blog/how-to-create-a-learning-environment-in-the-home/

Надія Швадчак, для проєкту “Дружня школа”

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Поширити у соц. мережах: