Osvitanova.com.ua

Пандемія коронавірусу остаточно "приклеїла" нас до смартфонів та інших пристроївАле як скоротити екранний час, коли комп'ютер і інтернет стали життєвою необхідністю?

У вимушеній самоізоляції інтернет для багатьох став єдиним джерелом розради.

Так, лише за перший тиждень карантину перегляди Instagram Live збільшилися вдвічі, групові відеодзвінки у месенджері Facebook зросли на 70%, а додатком WhatsApp почали користуватися на 40% більше.

"Зануритися у смартфон - це поширений психологічний механізм подолання невідомого", - каже Дорін Доджен-Мейгі, психолог зі штату Орегон та авторка книжки Deviced!: Balancing Life and Technology in a Digital World ("Як знайти баланс між технологіями і життям у цифровому світі").

"Ми залишаємось на зв'язку з нашими екранами та новинами, які вони надають, сподіваючись, що це допоможе нам знизити тривогу".

Читайте також:  Освіта може стати більш суспільною справою, а не просто послугою. Засновник PISA про школи після пандемії

За кілька тижнів до початку кризи в Нью-Йорку я видалила Instagram.

Мені набридло бездумно гортати додаток, стоячи у черзі в магазині або чекаючи на потяг у метро.

За тиждень я усвідомила, що хапаюся за телефон набагато менше, і це дало мені дивне відчуття свободи.А потім почався карантин. І мені закортіло побачити, як дають собі раду інші люди. Я знову завантажила Instagram. Цього разу додаток не здавався марнуванням часу, адже фізичної можливості спілкуватися не було.

Я мала зв'язатися зі своїми друзями з усього світу, мені були потрібні поради шеф-кухарів щодо приготування страв із залишків їжі та інформація про те, де придбати маски.

І коли зрештою я подумала, що отримую щось позитивне від гортання стрічки соцмереж, відчуття несподівано зникло.

На другому тижні карантину, щоразу коли я бралася за телефон, мене поглинав шквал тривожних новин.

Утім, вимкнути смартфон не так просто. Як влаштувати цифровий детокс, коли весь наш світ сфокусувався у телефоні, коли все життя, як робота, так і відпочинок, обертається навколо екрану?

Проведіть межу

Хоча ми знаємо, що проводимо у телефоні більше часу, ніж хотілося б, нам важко обмежити користування ним.

Наради та тренування в Zoom, FaceTime і навіть додатки для медитацій - всі вони не дозволяють відволіктися від екрана.

"Щонеділі, коли Apple випускає звіт про кількість екранного часу, я бачу хвилю стурбованих твітів і коментарів людей. Їх жахає те, що вони проводять у соціальних мережах по 12 годин на день", - каже Таня Гудін, засновниця руху цифрового детоксу Time To Log Off та авторка книжки Off and Stop Staring at Screens ("Вимкніться та припиніть дивитися в екран").

Щоб зменшити тривожність, пов'язану з використанням технологій, Гудін пропонує провести чітку межу між корисним часом онлайн і його марнуванням.

Якщо ви дивитеся у соцмережах відеоролики з тренування, екскурсії музеями або кулінарні уроки, це непогано.

"Втім, якщо ви це робите з нудьги або через тривогу, це не принесе користі", - додає фахівець.

Таня Гудін також рекомендує організувати чіткий розпорядок дня. "Коли дорога на роботу і додому більше не поділяє день на завершені етапи, треба створити їх самостійно".

Щоби розрізнити роботу та відпочинок, Гудін радить використовувати різні пристрої для різних видів діяльності. "Ноутбук, приміром, для роботи, а телефон - для розваг".

Читайте також: 5 кроків, що позбавлять звички даремно витрачати час

Оберіть якість

Замість того, щоби споживати все, психолог Доджен-Мейгі пропонує шукати захопливий та змістовний контент. На щастя, у розпал пандемії корисного контенту в соцмережах більше, ніж будь-коли.

Авторка кулінарної книги та шеф-кухарка Елісон Роман є однією з багатьох творців якісного контенту.

"Я рада, що знайшла місце, де я можу бути корисною людям", - каже Роман, яка має понад 500 тис. підписників в Instagram і 400 тис. у Twitter.

"Я завжди намагалася створювати прості рецепти, які можна втілити в життя", - каже вона. На своєму каналі в YouTube, а тепер і на сторінках Instagram вона розповідає, чим можна замінити інгредієнти, якщо ви не можете їх знайти на карантині.

Елісон Роман не впевнена, чим саме пояснюється ажіотаж в її соцмережах: її особистою популярністю чи інтересом людей до приготування їжі під час пандемії.

"Більше людей готують і більше людей розпитують", - каже Роман. Їх цікавить, приміром, як правильно порізати гриби або чи можна використовувати кисле молоко, після того як завершився його термін придатності.

Читайте також: Яким чином пандемія вплинула на онлайн-навчання: цифри та статистики

Офлайн

Хоча уявити наше життя тепер без відеоконференцій практично неможливо, вигорання від них є цілком реальним. Щоби пом'якшити негативний вплив екрана, важливо не забувати й про інші способи спілкування.

"Телефонний дзвінок все ще існує, - каже Таня Гудін. - Розмова телефоном сам на сам - все ж таки приємніший досвід, ніж коли ви кричите десятьом людям одночасно у Zoom".

"Є чимало занять, які не передбачають екран", - каже вона.

Можна виписати друковані журнали або складати пазли. Багато людей також почали більше читати.

"Книжки, які не стосуються пандемії, це чудовий спосіб зануритися в захопливу історію і відволіктися".

"Наші продажі збільшилися до рівня літніх відпусток, найвищого за весь рік", - каже Коллін Кабіле, менеджер з маркетингу та комунікацій бруклінської книгарні Books Are Magic.

Минулими вихідними я дві години провела на дивані з книжкою, дочитуючи роман. Я вимкнула телефон і дозволила собі перенестися у вигаданий світ, в якому немає коронавірусу. Мене не відволікали навіть безупинні сирени швидких за вікном.

Того вечора, відправивши кілька текстових повідомлень, я вимкнула доступ до всіх додатків на 12 годин і залишила телефон в іншій кімнаті.

І відчуття свободи знову повернулося до мене, як було тоді, коли я видалила Instagram.

Саме тоді прийшло усвідомлення: я багато чого не можу зараз контролювати, але я точно можу вимкнути телефон.

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Worklife.

 

Поширити у соц. мережах: