Osvitanova.com.ua

Всесвітній день сну (World Sleepy Day) відзначається у ту пятницю березня, яка передує весняному рівноденню в рамках проекту ВООЗ. Вперше таке свято відзначалося 14 березня 2008 року з ініціативи Міжнародного комітету сну у Міжнародній асоціації медицини сну (WASM та WSF). Цей день започатковано для пропаганди користі правильного і здорового сну, залучення суспільства до зменшення проблем сну та їх медичним, освітнім та соціальним аспектам, а також на запобігання і управління порушеннями сну. 

Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновлювальні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил, бути готовим до денної активності. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених Міжнародному дню сну. За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшилася на 20%.

Найбільш поширені захворювання сну – безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Доросла людина має спати не менше 7-8 годин на добу, адже нестача сну може призвести до проблем зі здоров’ям та розвитку депресії, майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії, хвороби Альцгеймера та інших гострих захворювань пам’яті.

Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес і неврози, якими наповнені наші будні. Слід зауважити, що останніх 50 років відколи добробут нашого суспільства покращився, то вечори стали довшими, а “нічне життя” стало популярним. Частіше від безсоння страждають люди після 50 років і жінки (матері). Експерти вважають, що жінкам потрібна додаткова година сну через їх подвійне емоційне навантаження. Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени, це пов’язано зі зменшенням світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи. За статистикою безсонням частіше страждають люди з низькими споживчими можливостями.

Інсомнія тягне за собою зниження концентрації уваги, дратівливість і погыршення настрою, впливає на зниження імунітету в цілому.

У цей день по-особливому наголошують про проблему недосипання та безсоння. Доведено, що тривалі недосипи позначаються на відчутті гумору, зявляються дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих же проблемах. Втрата всього лиш 4 години сну знижує реакцію на 45%.

Однак близько 5% людей у світі достатньо 4-5-годинного сну. Цю суперсилу вони мають завдяки мутації в гені DEC2. Такою людиною, зокрема, є Дональд Трамп. Він спить лише  4-5 годин на добу.

Якщо людина спатиме 12 ночей поспіль лише по 6 годин, то матиме проблеми. Стан організму буде таким, як при 0,1% алкоголю в крові – погіршення памяті, не дуже виразне мовлення тощо.

З таблиці можете побачити рекомендовані години сну для різних вікових категорій, а ще нижче поради для покращення сну.

При порушеннях сну не зволікайте звертатися до сомнолога. Адже тільки повноцінний сон запобігає розвитку захворювань, проявам синдрому дефіциту уваги та гіперактивності, погіршенню поведінки. Бережіть своє фізичне та психічне здоровя.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: