Osvitanova.com.ua

Людям завжди не вистачає часу на важливі речі. Здоровий сон належить саме до таких. Ми часто вважаємо: якщо будемо довго спати, то не встигнемо виконати термінові справи, втратимо дохід чи, навіть, роботу. Але вчені не перестають повторювати, що, чим коротший ваш сон, тим коротше ваше життя.

Наслідки недосипання

Останні роботи доктора неврології Ноттінгемського університету Великобританії, засновника і директора Центру науки людського сну Метью Уолкера стверджують, що нестача та неправильний сон пошкоджують людський мозок. А дослідники з Пенсильванського університету дійшли висновку, що чотирьох- чи шестигодинний сон можна прирівняти до його відсутності. Наслідки нестачі належного нічного відпочинку можна помітити неозброєним оком.

Мозок нагадує китайський iPhoneЗзовні ви можете замаскувати всі прояви свого недосипання, але ваш мозок не зможе працювати повноцінно. Так, погіршується робота різних його ділянок, тому знижується швидкість реакцій, ми не можемо зосередитися на головному та продукувати нові ідеї. Подібно до бракованої техніки, мозок може працювати в нормальному режимі, але раптово «зависає» і губить все, що хотів зробити чи сказати.

Зниження когнітивних здібностей. Не потрібно хронічного недосипання, навіть перші 20 годин без сну уподібнюють мозок до стану алкогольного сп’яніння. Ви цього можете не відчувати, але всі процеси гальмуються: проявляються складнощі у вимові, просторовій орієнтації, здатністю міркувати, навчатися чи проводити обчислення. Саме тому невиспаний водій – це велика небезпека.

Погіршення імунітету. Окрім решти, нестача сну впливає і на ваш імунітет. Люди з хронічним недосипанням стають більш вразливими до вірусних захворювань. Зростає ризик серцево-судинних хвороб, ожиріння та цукрового діабету. Тому, коли наступного разу будете роботи квартальний звіт півночі, подумайте, що з простудою виконувати свої обов’язки набагато гірше. Також недосип провокує поганий настрій, роздратованість, які можуть перейти у депресію та стати причиною професійного чи емоційного вигорання.

Як змусити себе спати?

У американській страховій компанії Aetna турбуються, щоб недосипання працівників не позначилося на їх продуктивності. Тому вони отримують грошову винагороду, якщо сплять не менше семи годин щоночі. Таким чином їх річна надбавка сягає 300 доларів. У цивілізованому світі вже давно зрозуміли значення здорового сну для продуктивності та здоров’я працівників і знають, що професійний успіх не пов’язаний із вигоранням. Але не засмучуйтеся, що у вашій компанії не передбачені грошові бонуси за гарний сон. Адже з високою продуктивністю ви зможете показати неабиякі результати і, можливо, отримати винагороду.

Важливий час. Медики радять спати не менше 7 годин на добу. Але вони наголошують, що важливою є не стільки тривалість вашого сну, скільки час доби, коли ви лягаєте спати. Тому дуже важливо дотримуватися культури сну і привчити себе йти у ліжко не пізніше 22:00-23:00. Саме у цей час і до 03:00 людський організм може максимально оновитися та відпочити. Встати також потрібно не дуже пізно. Краще о 07:00-08:00, щоб надто тривалий сон не нашкодив вам.

Важлива атмосфера. У вашій спальні повинно бути темно, ніякі сторонні чинники не мають відволікати вас від сну.  Температура повітря там має бути близько 18-22 градусів, а вологість – 40-60%. Також перед сном краще відкласти усі гаджети, адже яскраве світло від екрана затримує утворення мелатоніну (гормону сну) на три години. В результаті чого вранці ви можете не відчути потрібного відновлення сил, не зважаючи на те, що заснули рано і спали потрібних 8 годин.

Важлива регулярність. Думка, що у вихідні у вас вийде «відіспатися» за весь робочий тиждень, – оманлива. Для здорового сну важлива його регулярність. Тому потрібно привчити себе лягати спати в один і той же час, не зважаючи ні на що.

Важливий образ життя. Перед сном варто відмовитися від жирної важкої їжі та алкоголю, адже переїдання викликають тривожність сну та провокують часті пробудження. Але голод також не дасть вам спати спокійно. Тому намагайтеся за вечерею надати перевагу чомусь легшому. Постарайтеся також активно провести свій день: займайтеся спортом, пройдіть зупинку громадського транспорту пішки, а вечері прогуляйтеся у парку. Це допоможе вам легше заснути та почуватися бадьоро вранці.

Поширити у соц. мережах: