Osvitanova.com.ua

На уроці не нудно тоді, коли знаєш, що вчитель щось новеньке запропонує. А чому б не урізноманітнити конструктивну критику та оцінювання роботи учнів одним з креативних методів самооцінювання. Нижче добірка ідей, як учні можуть самі оцінити виконану роботу. І без оцінок.

1. Емоджи

Студенти повинні заповнити роздрукований робочий аркуш (або онлайн), окресливши один з запропонованих емоджи. Наприклад, щасливе обличчя – Я вмію, думаюче обличчя – Я не все розумію, плачущий смайлик – Мені потрібні додаткові роз'яснення. 

2. Зелений, жовтий, червоний

На робочому аркуші заплануйте клітинку, яку учні мають розфарбувати. Обирати колір слід відповідно до того, як учень почувається щодо матеріалу уроку:

Зелений: Я розумію! Я можу це зробити сам і навіть пояснити іншим.
Жовтий: Мені потрібно трохи більше пояснень.
Червоний: Я не розумію.

Або видайте всім по три картки і проведіть оцінювання за допомогою карток. Так ви побачите, наприклад, яку тему слід пройти ще раз. Або з'ясуєте, яким учням в яких питаннях потрібна допомога.

Ще можна розподілити учнів на групи, на тих, хто повністю зрозумів нову тему, хто не зовсім і зовсім не зрозумів. Зеленій групі запропонуйте додаткові завдання з теми. Жовтій дайте завдання середньої складності, червоній поясніть тему ще раз і дайте прості завдання.

Ще одна ідея для інтерактиву на уроці – хай ті, хто зрозумів тему, пояснять її тим, хто її не опанував на достатньому рівні.

3. Анкета самооцінювання або рефлексія

Складіть перелік питань для самооцінювання. Для молодших школярів їх можна повісити на стіну. Для середньої і старшої школи використайте  QR-код

4. Селфі

Якщо вже учні так прив’язані до своїх телефонів, дозвольте їм використати гаджет як інструмент самооцінки. Хай на селфі вони покажуть таку емоцію, яка б відображала, як вони почуваються на уроці, чи все зрозуміли, чи ще мають якісь питання. Всі селфі надсилаються вчителеві, який виводить фото на проектор і надає кожному 10 секунд пояснити своє селфі. Далі вчитель вирішує, чи потрібне повторення, чи можна давати нову тему.

5. Інстаграм-історія

Дивлячись сторіз в Інстаграмі можна зробити висновки, як пройшов день у людини. Запропонуйте учням намалювати чи схематично записати сторіз уроку. Тобто зафіксувати основні моменти. Це і для вчителя буде дуже інформативно, подивитися, що саме запам'яталося з активностей на уроці. 

6. Твіт уроку

Вміння стисло визначити основну ідею може знадобиться будь-де. Запропонуйте учням дати відповіді на ці питання в рамках 140 символів (як в Твітері). Хай також придумають хештеги. 

Про що ви дізналися сьогодні? Що найбільше вразило? Що найбільтше зацікавило.

За матеріалами Інтернету

Читай також 20 інтерактивних методів викладання

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: