Osvitanova.com.ua

Психотерапевтка Еммі Морен, авторка книжки «13 речей, як не роблять ментально сильні батьки» розповідає, чого варто уникати, якщо ви хочете виховати здорову з психологічної точки зору дитину.

1. Сприяти ментальності жертви

Не робіть з дитини жертву, якщо вона вийшла з гри, або погано написала шкільну контрольну. Відмови, невдачі та несправедливість – це частина життя. Навчіть дитину, що навіть у сумних ситуаціях можна робити позитивні речі.

2. Бути батьками з відчуттям провини

Якщо батьки мають комплекс провини, то діти несвідомо зчитують, що провина – те, що неможливо витримати. Врешті дитині буде важко відмовити тому, хто скаже «Будь моїм другом та дай мені списати» або «Якщо ти мене любиш, ти це зробиш». Продемонструйте своїм дітям, що хоча ви іноді й відчуваєте себе винним — всі хороші батьки відчувають це – відчуття провини не заважає вам приймати мудрі рішення.

3. Робити з дитини центр Всесвіту

Якщо ваше життя обертається навколо дітей, вони виростуть з думкою, що всі їм щось винні. Сконцентровані на собі дорослі не підуть далеко в житті. Направте дітей на те, що вони можуть запропонувати світу, а не отримати від нього.

4. Дозволяти страху впливати на вибір

Якщо помістити дітей у комфортну бульбашку, це врятує батьків від тривоги, але навчить дітей, що страху варто уникати за будь-яку ціну. Покажіть на власному прикладі, що найкращий метод побороти страх, – піти йому назустріч. Так виростають сміливі люди, які не бояться вийти з зони свого комфорту.

{{read_more|Читайте також| 4871, 4853}}

5. Наділяти дітей владою, до якої вони не готові

Якщо дитина вирішує, що родина буде їсти на вечерю або куди вона поїде у відпустку, батьки надають їй владу, до якої вона не готова з точки зору розвитку.

Коли ви ставитесь до дитини як до боса або дорослого, ви знижуєте її шанси бути ментально сильною особистістю.

Навчіть дитину виконувати прохання та дотримуватись правил і робити те, що вона не хоче. Водночас дозволяйте дітям приймати прості рішення та зберігайте чітку сімейну ієрархію.

6. Очікувати ідеальність

Це нормально, бажати, щоб ваші діти були успішними. Але прагнення ідеалу може мати негативні наслідки. Говоріть дітям, що помилятись – це нормально. Вони не мають бути відмінниками у всьому.

Самооцінка дітей, які намагаються бути кращою версією себе, а не кращими в усьому, не так сильно залежить від думки інших людей.

7. Дозволяти дітям уникати відповідальності

Це здається дуже спокусливим – звільнити дитину від хатніх обов’язків. Ми хочемо, щоб у дітей було безтурботне дитинство. Але діти, які виконують обов’язки, що відповідають їхньому віку, не є перенавантаженими. Вони розвивають необхідну для дорослого життя ментальну витривалість.

8. Захищати дітей від болю

Сум та тривога – це частини нашого життя. І якщо дозволяти дітям переживати такий досвід, то це допоможе їм краще впоратись з ним й надалі. Підтримуйте своїх дітей у скрутні моменти, щоб вони розуміли, що зможуть пережити життєві труднощі.

9. Відчувати себе відповідальним за емоції дітей

Поступово вчіть дітей самостійно контролювати власні емоції. Вони мають вміти заспокоюватись самостійно і не розраховувати на інших людей для цього. 

10. Не давати дітям робити помилки

Виправляти домашнє завдання, перевіряти, чи все запаковано до школи та постійно нагадувати дітям про обов’язки – це не те, що піде їм на користь.

Мати справу з природними наслідками власних помилок – це найкращий можливий вчитель. Дозволяйте дітям помилятись. Це допоможе їм вирости сильними та мудрими.

11. Плутати дисципліну з покаранням

Покарання означає, що діти мають страждати за власні проступки. Дисципліна – це про те, як бути ефективним в майбутньому. За допомогою особистого досвіду навчайте дітей самодисципліни.

12. Шукати легкі шляхи розв'язання проблеми, щоб уникнути дискомфорту

Піддатись на примхи дитини – це легкий шлях прямо зараз. Але в майбутньому це може випрацювати у дитини нездорові звички. Вчіть дітей, що вони достатньо сильні, щоб не здаватись та продовжувати справу навіть якщо не хочеться.

13. Втрачати фокус на цінностях

Дуже легко зосередитись на буденних дрібницях та втратити загальну картину. Переконайтесь, що ваші життєві пріоритети збігаються з вашими цінностями. Це навчить дітей жити повноцінним життям.

{{read_more|Читайте також| 4783, 4868}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: