Osvitanova.com.ua

Збираєте дитину до школи вперше і не знаєте з чого почати? Майже всі питання здаються головними і важко виділити найважливіше? Тоді наша стаття якнайширше дасть відповіді на ці питання. 

1. Говоріть з дитиною про школу, коли вона ще у садочку. Дитина має чути й налаштовуватись на те, що після садочка буде навчання у школі, і це інший етап її життя. До того ж такі розмови значно полегшать її адаптацію та розвіють багато страхів, пов’язаних зі школою, які виникають у дітей у цьому віці. Не варто загострювати увагу на труднощах, з якими ви зіткнулись у свій час, коли йшли до школи – кожен шлях до успіху індивідуальний і не може бути позбавлений невдач.

2. Перед тим як почати визначатись із навчальним закладом, у якому буде навчатись ваша дитина, спробуйте зрозуміти, чого ви очікуєте від освіти у ньому. Як тільки визначитесь, запитайте також думку дитини, як правило, істина буде десь посередині між вашими думками.

3. Коли навчальний заклад вже обрано, і здається, що начебто все вам підходить – приділіть увагу пошуку відгуків на цю школу у соціальних мережах. Якщо ви недостатньо довіряєте їм або хочете впевнитись у безпеці та високій якості надання освітніх послуг, завітайте на екскурсію до обраної школи. У такий спосіб ви на власні очі зможете впевнитися у тому, наскільки обраний навчальний заклад відповідає або не відповідає вашим вимогам та уявленням.

4. Поцікавтесь, що необхідно знати та вміти малюку, щоб вступити до школи. Окрім навчальних навичок, приділіть увагу загальній психічній та психологічній зрілості, готовності до школи. У цьому вам допоможе шкільний психолог. Зверніть увагу й на його особистість також: ця людина буде допомагати вашій малечі у складних ситуаціях, пов’язаних зі школою та встановленням взаємостосунків з однолітками та вчителями. Переконайтеся, що ваша дитина зможе довіритися цій людині, якщо буде потребувати допомоги. Якщо маєте сумніви, спробуйте поспілкуватися з психологом ще до зустрічі з дитиною.

5. Не менш важливе значення має знайомство з першим вчителем, адже він стане другою мамою вашій дитини. Звертайте увагу на те, які у нього якості, рівень вихованості, інтелекту, рамки поведінки – те, що кожного дня транслюватиметься Вашій дитині. Покладайтесь на внутрішні відчуття та на реакцію дитини, якщо знайомство відбувається у її присутності.

{{read_more|Читайте також| 4794, 4815}}

6. Дізнайтесь, скільки в середньому може бути учнів в одному класі. У невеликої кількості є свої переваги: дітям приділяється більше уваги викладача, ніж у великих класах, є більше можливостей забезпечити індивідуальний підхід до вашої дитини, а також менша ймовірність захворіти на вірусні інфекції.

7. Зверніть увагу на безпечність школи – наскільки просто або складно дітям самим вийти з приміщення. По приміщенню школи діти мають вільно пересуватись, особливо по коридорах. Навіть при стовідсотковій присутності всіх учнів у окремих кімнатах, та загалом у коридорі, не мають виникати явища тисняви. Головні вхідні двері повинні мати додатковий ступінь захисту та в ідеалі відкриватися за участі дорослої людини.

8. Навчіть дитину самостійно збирати речі, коли вона відвідує садочок. До речі, у хлопчиків це вміння виробляється повільніше, тому наберіться терпіння! Пам’ятайте: чим більше навичок самостійності є у вашої дитини, тим простіше буде їй адаптуватися у школі, і тим менше ви будете за неї хвилюватися. До навичок, які полегшать ваше життя, також належить і режим дня малюка. Найкращим варіантом буде такий режим, який привчить дитину до загального розкладу в школі: ранній підйом, прийоми їжі в один і той же час, виконання домашнього завдання тощо.

9. Не купуйте все відразу. Спочатку можна купити тільки найнеобхідніше, що знадобиться дитині протягом перших двох тижнів. Далі, коли спаде ажіотаж, можна докупити інші необхідні речі. Щоб зняти тривогу з себе, спробуйте написати список всього, що може знадобитися. Залучіть до цього свого першачка, починайте з найменших речей і поступово переходьте до більших.

10. Обладнайте особисте робоче місце малюка. Його наявність навчить дитину підтримувати порядок та розбудить інтерес до навчання. Тут можна розказати їй, як правильно сидіти, коли ми читаємо та пишемо. Також краще уникати надто яскравих деталей та їх рясного розташування на столі – це може відволікати від виконання майбутніх домашніх завдань та втомлювати оченята дитини.

Тепер коли ви знаєте, на що звертати увагу у першу чергу, ви можете бути спокійні, плануючи вступ вашої дитини до школи. Пам’ятайте: спокійні батьки – запорука спокою вашої дитини!

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: