Osvitanova.com.ua

Ближче до 6 років дитини у кожній родині виникає питання: «А чи готова дитина до шкільного середовища та навчання?». Хтось поспішає починати шкільне навчання раніше  (іноді навіть до виповнення шести років!), а хтось категорично проти і чекає дорослішання. Причини різні. 

Підготовка потребує часу, і ось з майбутнім учнем починаються заняття. В нього з'являється більше навантаження та стає менше часу на вільну гру. Налаштувавшись на вступ у школу, після знайомства з фахівцями (вчителями, психологами), вам говорять: «Ваш син або донька – чудові, активні, допитливі. Але до школи поки не готові».  

Такі слова боляче відгукуються, виникає злість та непорозуміння.  Дитина і читає вже, і до ста рахує, і домашню адресу знає. Навіть прописи освоїла. Що значить – не готова?

У чому ж суть «готовності»

Готовність – це певний рівень психічного розвитку людини. Це не набір деяких умінь і навичок, а цілісне і досить складне утворення. Причому неправильно звужувати його виключно до знанійності.  

Кожний новий ступінь життя вимагає від дитини певної готовності

– включатися в рольові ігри,
– вирушити без батьків у табір,
– навчатися у школі.

Існує непорушна логіка особистісного розвитку: людина не може у своєму розвитку перейти на новий етап, якщо вона не прожила повноцінно етап попередній.

Щоб перетворитися на школяра, дошкільник повинен змінитися. У нього мають розвиватися нові психічні функції. Їх неможливо розвинути заздалегідь, тому що в дошкільному віці вони відсутні. «Тренування» – взагалі некоректне щодо малечі. Моторика, мислення, пам'ять – це прекрасно. Тільки до шкільної готовності відноситься не тільки це. Це процес внутрішній, і ззовні їм управляти неможливо.

Педагоги-практики розуміють – дитина від 5 до 6, і від 6 до 7 років – це два різних світи за психофізіологічними показниками.

Що пропонує Спільношкола

Заняття в групі Preschool для дітей, які вже переросли формат дитячого садка, але в школу ще не йдуть.  Програма навчання побудована так, що між дитячим садочком і початковою школою налагоджена співпраця та наступність – з боку вчителів, які приймають та навчають дітей.  

Тож, якщо ви раптом почули: «Ваша дитина не готова до школи» не лякайтеся. Ваша дитина не погана, не дурна. Їй просто 6 років. І неготовність до шкільного навчання на цей момент означає всього лише те, що дитині необхідний поступовий перехід до шкільного середовища, що  дозволить зберегти цікавість до навчання та розвиватися  у своєму темпі.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: