Osvitanova.com.ua

Не одними конспектами і підручниками, давайте розглянемо можливість перегляду художніх фільмів, доречних на уроках історії.

1. Індіана Джонс (1981,1984,1989, 2008)

Доктор Генрі «Індіана» Джонс-молодший – вигаданий персонаж, археолог, шукач пригод і авантюрист, створений Стівеном Спілбергом та Джорджем Лукасом – саме він допоможе вашим учням зрозуміти культуру та традиції племен, що і досі живуть за законами джунглів; дослідити історію стародавніх народів, що не розкрили свої часом моторошні секрети навіть сучасним людям; трохи містики та багато пригод – ідеально для учнів 8-го класу під час вивчення Конкісти.

2. «Острів скарбів» (1971)

«Острів скарбів» – найвідоміший пригодницький роман шотландського письменника Роберта-Луїса Стівенсона про пошуки скарбів, захованих на далекому острові піратами. Головний герой та оповідач, юний Джим Гокінс, після низки несподіваних пригод вирушає разом із друзями до таємничого Острова Скарбів. Пропонуємо вам переглянути екранізацію 1971 року та поринути з вашими учнями у вир піратських пригод. Крута ілюстрація Нового часу для ваших уроків з всесвітньої історії.

3. Скарби нації/Сокровища нации (2004)

Головний герой схиблений на історії, розшифровка таємних кодів і послань – його покликання. Він розумний, оригінальний і вміє викручуватися з будь-якої ситуації, що склалася – природжений шукач скарбів. Ще з раннього дитинства він твердо вірить у легенду, яку його сім'я передавала десятиліттями і за яку багато його родичів втратили все, чим дорожили. Але це не заспокоює запал шукача, адже він вирішив розшукати незліченні скарби Ордену Тамплієрів і розповісти світу про те, які скарби чекають шукачів під землею. Ідеально для розбурхання історичної уваги на уроках всесвітньої історії для 8-9-х класів.

4. Величне століття. Роксолана (2011-2014)

Ваші семикласниці мріють стати наложницями султана? Тоді покажіть їм реальну картину у серіали «Роксолана». «Величне століття. Роксолана» – це найдорожчий проект в історії турецького телебачення. У серіалі розповідається про роки правління наймогутнішого султана Османської імперії Сулеймана Пишного та його пристрасне кохання до чарівної української красуні Роксолани.

5. Захар Беркут (2019)

1241 рік. Монгольська орда на чолі з с ханом Бурундою рухається на захід, вбиваючи всіх на своєму шляху аж до Карпатських гір.Декілька місцевих мисливців – брати Беркути- вночі тихцем визволяють полонених з табору ворогів, чим  викликають луть у хана. Хан вирішує помститися – знаходиться зрадник, що проведе його через Карпатські гори. Якщо ваші семикласники романтизують могутніх завойовників, що змогли кров*ю створити величезну імперію, то перегляньте з ними цей фільм- після нього вони прекрасно зрозуміють зовнішню політику Данила Галицького.

6. Мультфільм «Енеїда« (1991)

Хто ж не читав славнозвісну повість Котляревського? Якщо вас не лякають трохи розкуті сцени в однойменному мультфільмі, то, повірте, дев*ятикласники будуть у захваті – прекрасно зображений козацький побут, традиції, взаємовідносини, зовіншня політика, релігія – можна дивитися лише заради моменту, де Зевс хреститься на ікони. Суперілюстрація українського побуту Нового часу

7. Том Соєр (2011)

Недільні школи, работоргівля, плантації для сучасних дітей синонім слову «фентезі». Проте на уроках всесвітньої історії у 8-9 класах не полініться обрати деякі уривки з цього фільму – діти із задоволенням не тільки проаналізують повсякденне життя простого провінційного містечка у Сполучених Штатах Америки 19 століття, а й стануть учасниками шалених пригод.

8. Чоловік з бульвару Капуцинів (1987)

Фільм допоможе вам показати вашим учням на уроках всесвітньої у 9-му класі ,як з'явився кінематограф, як на нього реагували люди, яким був перший фільм та хто його автори. Прекрасна ілюстрація життя Дикого Заходу у 19 столітті, взаємовідносин індійців та колонізаторів, диких ковбоїв та освіченої інтелігенції.

9. Обладунки бога/Доспехи бога (1986)

Фільм режисера Джекі Чана вийшов на екрани в 1986 році. У фільмі зображується мистецтво Чана у кунг-фу, поєднане із пошуками древніх артефактів, карколомними трюками та загадками містичних історичних предметів. Фільм знятий у стилі бойовика, тому прекрасно підійде для учнів 9-10 класів – адже між бойовими трюками можна обговорити цінність та унікальність китайської культури для світу.

10. Дні королеви (2018)

Королева Франції в шістнадцять років і вдова у вісімнадцять. Її змушували знову вийти заміж, адже жінка одна нічого не зможе досягти в XVI столітті. Але Марія Стюарт вирішила вчинити зовсім інакше – вона повернулася до рідної Шотландії, щоб забрати собі трон. У той же час в Англії помер король, а престол дістався Єлизаветі І. Жінка зараз володіє всією Англією та Шотландією, і не збирається віддавати владу двоюрідній сестрі. Як дві жінки мали таку владу у країні, де всюди було верховенство чоловіків – велика загадка. Їх боротьба за трон увійшла в історію, тому що одна з них заради цієї влади віддала навіть свою голову. Немає нічого кращого для ілюстрації теми «Англія»  на уроках всесвітньої історії у 8-му класі. Варто звернути увагу не лише на політичні інтриги, що прекрасно показані у фільмі, а й на їжу, одяг, манеру спілкування, повсякденне життя людей того часу.

11. Перлина Нілу (1985)

Фільм 1985 року занурить вас у атмосферу політичних інтриг Африки 20 століття. Шах, що запросить відомого письменника для написання своєї біографії, підготує для головних героїв пік шалених пригод з пошуками скарбів та загрозами для життя. Головне – розв'язка – адже перлина Нілу, яку будуть розшукувати герої у печерах, виявиться зовсім не перлиною. Фільм підійде як для 6-го класу, так і для 8-го.

12. Лара Крофт (2018)

Масони десь сховали скарби, які фактично знищать планету при настанні параду планет. Якщо у вас з вашими 8-9-класниками буде час, обовёязково перегляньте цей фільм – повторите історію масонства, бойові рухи, розвиток робототехніки та геолокацію у джунглях.

13. Одісея (2016)

Це шалено цікава історія про людину, що вивчала океан. Жак-Ів-Кусто – знаменитий вчений, що все своє життя працював над тим, щоб увесь світ побачив величний світовий океан. Фільм дозволить вам і вашим учням поринути у атмосферу наукових досліджень 20 століття і побачити, скільки таємниць береже для нас океан. Обов'язково перегляньте з 9 та 10 класами.

14. Скарб Амазонки/Сокровище Амазонки (2003)

Бідний, проте дуже винахідливий студент, що ховається від бандитів, яким винен грошей, раптом виходить на слід величезного індіанського скарбу –золотої статуї, що схована десь у джунглях. Пориньте у пошуки цієї статуї з восьмикласниками на уроках всесвітньої.

15. Троя (2004)

Шкода, що фільми, присвячені подіям стародавньої історії і які можна показувати на уроках історії у 6-му класі, зазвичай дуже криваві. Проте це особливості цієї епохи, що яскраво описана у цьому фільмі. Ви можете вибрати декілька найбільш яскравих моментів, що продемонструють вашим учням особливості взаємовідносин греків з іншими країнами, побут та особливості ведення війни тих часів.

16. 300 спартанців (2006)

Ще одна доволі кривава, проте дуже яскрава історія стародавнього світу. На очах ваших шестикласників розвернеться справжня драма, у якій греки спробують захистити свої землі від нападників, пожертвуючи життям власного царя. Яскравий опис бойового мистецтва стародавнього світу, проте краще не дивитися весь фільм одразу – оберіть для своїх учнів менш криваві сцени.

17. Гра престолів (2011, 2016)

Якщо викинути особисті історії головних персонажів, знаменитий рейтинговий серіал ідеально продемонструє вашим семикласникам звичаї та традиції Середньовіччя. Дівчаткам, що мріють бути прекрасними дамами у пишних сукнях, варто знати, яка справжня доля таких леді була у темних замках, при захопленні в полон чи насильному виданні заміж; хлопчики ж відмітять про себе, чому середній вік життя чоловіка у  Середні віки не перевищував 40 років. Дракони ж стануть непоганим візуальним доповненням для розмови про міфологію.

Читай також Следующая пара? «Игра престолов». Филолог Юлия Вишницкая об образовании XХI века

18. Парфюмер (2006)

Фільм-трилер, тому будьте уважні. Завжди демонструю семикласникам початкові сцени фільму, що яскраво і максимально реалістично описують середньовічне місто. Проте зважайте на психологічну підготовленість ваших учнів – картинка настільки реальна, що деяких дітей починає нудити. Фільми мають сцени з віковим обмеженням, тому будьте уважні до уривків для уроку.

19. Мультфільм Володимир (2007)

Тепла добра історія про кохання князя Володимира до візантійської принцеси Анни, про протистояння жерців та князівської верхівки, про повсякденність Київської Русі. Гарний варіант для розвантаження ваших семикласників перед важкою контрольною.

20. Серії історичних мультфільмів Саакаянца

Якщо ви хочете просто та доступно розповісти шестикласникам про стародавній Єгипет, Грецію, Вавилон, життя первісних людей… то не полініться знайти ці прекрасні мультфільми. Це не екшен, скоріше навчальний та спокійний мультфільм, проте дуже корисний та зрозумілий.

21. Останній Самурай (2003)

Американська історична драма Едварда Цвіка за романом Джона Логана про пригоди американського офіцера в Японії часів реставрації Мейдзі. 24 вересня 1877 відбувся останній бій (Битва близ Широями) зведених сил повстанців проти об'єднаних імператорських сухопутних сил і підрозділів морської піхоти (всього 30.000 осіб), підтриманих кораблями імператорського флоту.  Для дев'ятикласників прекрасне домашнє завдання – переглянути цей фільм пр вивченні теми «Японія».

22. Царство небесне (2005)


Американський художній фільм 2005 року у стилі історичний епос. В основі сценарію фільму лежать вільно викладені історичні події, що передували Третьому хрестовому походу 1189—1192 років: війна між Єрусалимським королівством і Айюбідами й облога Єрусалиму Салах ад-Діном. Проілюструйте вашим семикласникам наслідки хрестових походів для світу.

23. Патріот (2000)

Це сурова історична драма, що змінить погляд ваших восьмикласників на війну за незалежність сполучених Штатів Америки. Батько великої родини не вважає обов'язковим підтримувати війну за незалежність від Британської імперії, адже він вважає сім'ю головнішою за країну. Один із синів оголошує батька зрадником та відправляється у вир бойових подій.

Читатйте також Добірка фільмів для уроків історії в 9-11 класах

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: