Osvitanova.com.ua

Програма вивчення історії у 10-11класах передбачає занурення у воєнну та післявоєнну епоху, радянські будні, в яких виросли багато з вчителів-істориків, про які сучасні діти можуть лише здогадуватися. Фільми з цієї добірки зняті у СРСР та відображають особливості життя людей минулої епохи. Не будемо забувати, що фільми дуже довгі і ми не можемо показувати їх на уроках повністю. Але ми сміливо можемо вибрати певні уривки для демонстрації радянського життя від політики до побуту та моди – у цих фільмах можна знайти ілюстрації до будь-якої теми.

Важливо розуміти, що фільми, зняті у СРСР, несуть в собі повну пропагандистську ідеологію, яка нині часто неприйнятна в сучасній Україні – проте для того ж ми і вчителі історії, щоб мати критичне мислення і вміти аналізувати візуальні джерела. Пам'ятаймо, що деякі з цих фільмів нині заборонені до показу в Україні, тому обирайте уважно та лише ті уривки, що зроблять ваш урок більш наглядним. Також важливо наголосити на тому, що фільми озвучені російською мовою і на українську, на жаль, багатьох перекладів ще немає. Саме тому назви фільмів залишаються написані у статті мовою оригіналу, щоб вам було легше знайти їх в інтернеті.

Фільми для ілюстрування воєнних дій Другої світової

1. В бой идут одни старики, 1973

Радянський фільм 1973 року режисера Леоніда Бикова присвячений будням радянських льотчиків, що керують літаками- винищувачами під час Другої світової війни. У фільмі показано трагічний процес форсування річки Дніпро, отож це буде гарна ілюстрація під час розбору цього процесу на уроках історії у 11 класі.

2. Свадьба в Малиновке, 1967

Музична комедія про українське село епохи громадянської війни та анархії. Коли в тихе українське село нагрянула банда самопроголошеного  атамана Гриціана Таврицького, все пішло шкереберть, було вирішено оголосити в селі самостійну державу, основою якої стане грабіж та насилля. Проілюструйте вашим 10-класникам процес формування української держави в міжвоєнні періоди.

3. Порт, 1975

Фільм розповідає про діяльність загону партизан, що діють у захопленій німцями у Другу світову війну Одесі. Гітлерівці планують повністю знищити Одесу і щоб розвідати їхні плани більш детально, юна партизанка Тоня влаштовується працювати у захоплений порт. Фільм стане непоганою ілюстрацією для 11-класників у розкритті реальних планів ворогів щодо України у Другу світову.

4. Человек в штатском, 1973

Завдання радянського розвідника у Берліні – вступити у контакт з групою військових дипломатів, що становлять опозицію нацистам. Фільм ілюструє те, як можна використати романтичні стосунки для політичних ігор країн у військовий час та чим може обернутися для військового робота розвідника.

5. Секретная миссия, 1950

Фільм 1950 року розкаже 11-класникам про таємні переговори з англійцями та американцями про капітуляцію німецьких військ на Заході. Завдання ж радянських розвідникиів –зірвати ці перемовини. Гарний матеріал для аналізу з учнями взаємовідносин між країнами-союзниками та вплив цих взаємовідносин на світовий баланс.

6. Обратной дороги нет, 1970

Фільм складається із 3 серій і розповідає про майора Топоркова, який намагається підтримати полонених німцями солдат. Проте у таборі партизан, які допомагають Топоркову, виявиться зрадник і завдання головних героїв буде дуже ускладненим. Проаналізуйте з 11-класниками реалії повсякденності партизан, переглянувши уривки з цього фільму.

7. Мама, я жив, 1977, 1985

Важкий для перегляду дітьми фільм, проте покажіть уривки з нього, говорячи про долю жінок та дітей у Другу світову війну. Доля Петі Дима, який мріє скласти екзамени та перейти у 5 клас і який у 12 років рятує від німецького знищення свою вчительку та однокласників, викопує міни на полях замість картоплі та має медаль «За мужність», не зможе не вразити ваших 11-класників.

8. Отец солдата, 1964

Літо 1942 року. Грузинський селянин Георгій дізнається, що його син потрапив у воєнний госпіталь. Чоловік вирушає за сином, проте під час його дороги той повертається на фронт, а за ним йде і батько. Після трагічних військових дій родина зустрінеться у Берліні, де поранений син помре у батька на руках. Сцени з фільму можна використати для ілюстрації взаємовідносин людей у воєнні часи.

Фільми про радянську повсякденність

1. Любовь и голуби, 1984

Велика радянська сімейна драма, яка покаже вашим 11-класникам усю гаму кольорів радянського повсякдення, адже головні герої тут – чоловіки, що багато заробляють і багато витрачають, чоловіки, що люблять випити, жінки, що живуть у простому селі та жінки, що не вміють доглядати за помідорами, проте знають все про астральні тіла та гуманоїдів. Всіх цих абсолютно різних людей об'єднує кохання та буденність. Зверніть увагу на одяг, манери, спілкування радянських людей, залишивши осторонь заплутану романтичну історію.

2. Москва слезам не верит, 1979

Що може краще показати учням життя Радянського Союзу, як не цей фільм? Прекрасно на контрасті показаний світогляд дівчат-подруг, що абсолютно по-різному бачать свій життєвий шлях – Катерини, що не дібрала балів для вступу в інститут та пішла працювати на завод; Антоніни, що працює маляром на будівництві та кохає простого робітника; Людмилі, яка мріє знайти багатого чоловіка та влаштувати своє життя за його рахунок. Фільм покаже, як буде складатися життя героїнь протягом 20 років і разом з ходом фільму ви зможете проаналізувати зміни у радянському побуті.

3. Служебный роман, 1977

Ви обов'язково скажете 11-класникам про величезний бюрократичний аппарат у СРСР. Проте покажіть їм, як виглядали справжні начальники тих часів і які риси характеру вони мали транслювати підопічним. Поряд з тим проживіть день з простим трудягою з офісу, що має двох дітей та купу клопотів. Повсякденна офісна робота та вимоги до неї та її виконавців стануть сюрпризом для дітей, які вже знайомі з опен-спейсами та високими зарплатами.

4. Ирония судьбы, 1976

На сучасному українському телебаченні ви більше не побачите цей фільм і не поспівчуваєте Іпполіту, що втратив своє кохання у новорічну ніч. Проте нас з вами не цікавить романтична історія, а ось традиції святкування Нового року у 1975, одяг, святковий стіл та проблеми однотипової рядянської забудови – те, що нам потрібно.

5. Бриллиантовая рука, 1968

Чули про проблеми дефіциту та контрабанди у СРСР? Покажіть своїм учням, як саме аферисти провертали свої справи. Тим більше, що справа буде йти про дорогоцінне каміння та простого та чесного радянського громадянина, що просто випадково впав у тому місці, де мав впасти спражній аферист.

6. Операция Ы или новые приключения Шурика, 1966

Фільм складається з 3 окремих серій, що об'єднані головним героєм – Шуріком, студентом. Покажіть вашим учням, що готуються до ЗНО, як у СРСР вчилися в університетах та готувалися до екзаменів; як проходило велике радянське будівництво та що таке трудове відпрацювання за неналежну поведінку. Звісно, це комедія, тому не забуваємо про критичний аналіз!

7. Весна на Заречной улице, 1956

Покажіть вашим учням повсякденне життя простої вчительки та сталевара – сучасні діти відслідковують життя селебрітіз, тож обговоріть, чому саме середній клас був головним героєм у радянських фільмах, а не співаки та політики, наприклад. 

8. Девчата, 1961

Повсякденне життя молоді 1960-х років, яке поєднує у собі і навчання, і роботу, і прагнення бути першим у всьому, і програму підтримки радянським урядом молодих сімей. Уривки з фільму обов'язково зацікавлять сучасних 11-класників (не забудьте показати дискотеку), адже головним героям ледь більше 18 років!

9. Гараж

Пояснюєте 10- та 11-класникам процес утворення монополій? Перегляньте з ними уривки із засідань гаражного кооперативу «Фауна» – вони побачать взаємини між людьми, проблеми автовласників радянських часів, спосіб спілкування та поділ на «керуючих» та «підопічних». Також діти отримають враження від процесу будівництва доріг у СРСР та зможуть проаналізувати реакцію людей на це будівництво. В стрічці також показана проблема хабарництва та появи «блатних» – прекрасний шанс порівняти ці проблеми із проблемами сучасної України.

10. Иван Васильевич меняет профессию

Хто ж не сміявся над пригодами вченого із СРСР, що несподівано вигадав машину часу і помінявся місцями з відомим царем Іваном Грозним? Порівняйте, як змінилася Москва та повсякденне життя її жителів у ході історії. Можете також продемонструвати уривки з цього фільму вашим 8-класникам на уроках всесвітньої історії. 

11. Кавказская пленница

Художній фільм, який покаже вашим учням, як у СРСР вживалися національності з різними традиціями та звичаями. Звичайний збирач фольклору Шурік стане свідком викрадення нареченої на Кавказі. Чи вийде в нього? Що б ваші сучасні 11-класники робили в цій ситуації? Як увійшов у традиційний кавказький уклад радянський побут? Уривки з фільму допоможуть вам розібратися у цьому.

12. Белое солнце пустыни, 1970

Покажіть вашим 10-класникам, як насправді виглядало повсякденне життя солдата у Громадянську війну. Як банди анархістів розправлялися з неугодними їм людьми, як уявляється простому солдату традиція багатожонства та які пригоди чекають простого військового чоловіка серед пустелі на Сході у міжвоєння.

13. Мимино, 1977

Провінційний льотчик вирішує перейти у велику авіацію. Його родина розпадається, він не може часто бачити сина, що невдовзі буде називати татом чужого чоловіка, але він має служити Батьківщині. Фільм розкриває побут та повсякденність людей 1970-х років – зверніть увагу на готелі, квартири, транспорт, одяг, спілкування.

14. Джентльмены удачи, 1971

Фільм відкриє завісу кримінального життя СРСР. Нехай це комедія, але критично ви зможете зі своїми учнями проаналізувати всі моменти – від тюремного сленгу до «прекрасно» налаштованої системи охорони музеїв.

15. Королева бензоколонки, 1962

Старий добрий Київ заграє для вас новими фарбами, коли ви разом з героями фільму, проїдете маршрутом «Київ –Ялта», а також в зможете прослідкувати за життям авантюрної та мрійливої полтавчанки Людмили, що між мріями про фах стюардеси та балерини працює на автозаправці.

Читай також Добірка фільмів для уроків історії України та всесвітньої історії для 5-9 класів

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: