Osvitanova.com.ua

Олександра Туманська, психологиня ліцею та курсів підготовки до ЗНО «Educator» поділилася своїми порадами, як батькам не втратити довіру підлітка і налагодити ефективну комунікацію.

Батьки завжди бажають тільки найкращого для своїх дітей та роблять все можливе для цього. Однак, дуже часто, намагаючись у відповідь отримати високі результати навчання, піддають дитину моральному тиску, не звертаючи уваги на те, що для неї справді важливо.

Особливо цей конфлікт інтересів загострюється, коли дитина досягає підліткового віку. Батьки вимагають результату, а підліток вимагає свободи. Якої свободи хочуть підлітки: свого особистого простору, часу на спілкування з друзями чи можливості з головою поринути у комп’ютерні ігри, які зводять з розуму батьків? Варто розуміти найголовніше – для підлітка надзвичайно важливо відчувати, що до його думок прислухаються, його чують і підтримують.

У цій статті я хочу дати кілька простих порад, як не втратити довіру підлітка, налагодити ефективну комунікацію з тінейджером і стати найкращими друзями з вашими найріднішими людьми – дітьми.

1. Знайдіть час для спільних справ.
Разом робіть те, що подобається вашій дитині. Ви самі швидко зрозумієте, наскільки це приємніше та корисніше, ніж з’ясовувати стосунки. Можливо, ваша дитина хоче досягти високого рівня в навчальній діяльності, але не має достатньо навичок для реалізації своєї мети. Дорослі для того й існують, щоб вчасно чути та помічати проблеми дітей, та допомогти знайти рішення. Пам‘ятайте:

допомогти знайти рішення – це не нагримати на дитину і в примусовому порядку змусити займатись саморозвитком, це – надати пораду та підтримку, не нав‘язуючи свою думку.

2. Діліться історіями своїх перемог та поразок.
Ми не можемо вберегти дітей від помилок, але можемо навчити аналізувати їх та не здаватись перед життєвими труднощами. В ліцеї Educator минулого семестру відбулася вечірка у форматі FuckUp night, де історіями своїх поразок поділилися ті, хто завжди знає відповіді на всі питання, найсильніші та найрозумніші, ті, кого учні вважають справжніми супергероями – батьки. Повірте, це було неймовірно! Влаштуйте родинний захід такого формату, поділіться з дітьми власними історіями перемог та поразок, це зближує.

3. Розмовляйте про все!
Почніть першими. У невимушеній атмосфері розповідайте, наприклад, про свій день, турботи, переживання і як ви з цим справляєтесь. Попросіть, щоб ваша дитина теж поділилась з вами тим, що відбувалося в неї упродовж дня. Робіть це щиро. Підлітки дуже добре відчувають нещиру гру і розмова може закінчитись замкненими перед вами дверима. Робіть акцент на інтересах дитини, а не на тому, що ви вимагаєте. Цікавтесь буденними справами так, щоб це не було схоже на допит. Згадайте себе: що ви відчували, коли буди підлітком та якого хотіли відношення до себе? Такий підхід сприятиме налагодженню довіри між вами. Для подібних бесід можна піти у якесь нове або улюблене місце дитини, що створить більш сприятливу атмосферу для спілкування.

І пам’ятайте: ваше ставлення до дитини – це найважливіша складова у становленні майбутньої особистості.

Поширити у соц. мережах: