Osvitanova.com.ua

Координатор освітніх програм ЕРАМ Ukraine Олексій Леуненко поділився з «Освіта Нова», які інструменти штучного інтелекту стануть учням та студентам у пригоді для навчальних цілей.

ШІ допоможе в навчанні

У школярів та студентів є безліч напрямків, де можна використовувати ШІ. Завжди є лабораторні та курсові роботи, реферати, перекази… Для цього зручно залучати ШІ, але результат доведеться перевіряти. 

Віртуального помічника можна «попросити» допомогти з підготовкою до іспитів або контрольної, не важливо, навчаєтеся ви в університеті чи школі. Або треба, наприклад, підготуватися до технічного інтерв’ю в ІТ-компанії. ШІ візьме на себе роль ментора, наставника. Він готовий спілкуватися, оцінити вашу відповідь, підказати. Сміливо просіть його пояснити матеріал. Якщо не зрозуміло, зробіть інший запит, і ШІ спробує ще раз. Потім він може перевірити ваші знання.

Оскільки це мовна модель, її можна вдало використовувати там, де є мовні конструкції. Наприклад, вивчати німецьку, іспанську чи французьку. ШІ натренований на великих масивах даних, переважно це матеріали англійською. Кожна модель знає й інші мови, але як результат зазвичай видає переклад.

ШІ можна залучати і до навчання програмування: перегляду коду, аналізу, пояснення. Нам також ніхто не забороняє генерувати код. Чи буде він якісний? Залежить від того, як запитаємо та яку модель оберемо.

Інструменти, якими можна користуватися

ChatGPT (https://chat.openai.com) — найвідоміша модель АІ. Версія 3.5 безплатна. Вона не така «розумна», як наступна 4.0, обмежена знаннями до вересня 2022 року і знає 95 мов. Іноді роботу із ChatGPT можуть покращити спеціальні плагіни. Наприклад, коли ми хочемо, щоб модель допомогла з якимись математичними розрахунками. Річ у тім, що програма сприймає математичні дії як текст і може проводити розрахунки не завжди коректною. У ChatGPT особливо цікаво використовувати контекст: можна уточнювати, і модель намагатиметься давати відповіді краще. Кожен діалог у рамках окремого чату зберігається, до нього можна повертатися.
  Gimini від Google (https://gemini.google.com). Ця модель зараз оновлена, але знає менше мов, ніж попередня. З математичними підрахунками наче вправляється краще, але це все-таки мовна модель, і числа для неї виглядають як слова.
  Copilot від Microsoft (https://copilot.microsoft.com). Тут можна генерувати безплатно 30 запитів на добу. Підписка без обмежень коштуватиме від $5 на місяць. З урахуванням того, що програма натренована на пошуковій системі, він дає більш коректні посилання, звідки взято матеріал, що не завжди робить ChatGPT.
  GitHub Copilot (https://github.com/features/copilot). Спеціалізована модель, яка навчена на коді й заточена під роботу з ним. Це платна програма, але учні та студенти можуть отримати безплатний доступ! Треба зареєструватися на education.github.com. Потрібна корпоративна пошта університету і фото студентського чи учнівського квитка.

Моделі, які дозволяють генерувати картинки, зазвичай платні. Але Copilot (Microsoft) дає можливість безплатно користуватися DALL-E. Ті самі 30 запитів можна перетворити на створення 30 картинок.

Ефективність роботи із ШІ

Як правильно користуватися ШІ? Отримана відповідь значно залежить від того, як написаний запит. Якщо бажаємо економити час і не писати багато запитів, треба враховувати роль та контекст. Зазначте, від чийого імені хочете отримати відповідь від ШІ (наприклад, Frontend Developer чи викладач історії). Тоді помічник намагатиметься дотримуватися ролі. Також дуже важливий контекст — ШІ потрібно знати, що вас цікавить: машина чи кавомашина? Це вже уточнення, яке суттєво впливає на зміст.

Треба розуміти, що дані, які ви надаєте ШІ, можуть використовуватися для його навчання і стати публічними. Великі компанії, які залучають штучний інтелект, створюють власну копію сховища, де зберігаються дані, які не потрапляють назовні.

Окрема проблема роботи з АІ — галюцинації. ШІ видає інформацію, яку він знайшов в інтернеті. Це можуть бути агреговані дані з інших ресурсів. Але під час перероблення можуть виникати помилки, і, приміром, ШІ вам запропонує книжку вигаданого письменника. На цей гачок можна попастися, коли ви, наприклад, даєте запит на створення реферату, не перевіряєте його, а потім отримуєте двійку від вчителя.

Приклади взаємодії із ШІ

Реферат. Якщо ШІ дати запит: «Напиши мені реферат, як це зробив би вчитель історії», отримаємо щось схоже на план. АІ працює краще, коли готує матеріал частинами. Тому ефективніше попросити написати спочатку вступ для першої сторінки реферату, а потім окремо першу главу. Для написання розділів варто вказувати кількість потрібних сторінок, оскільки без уточнення обсягу відповідь буде короткою. В кінці можна попросити ШІ «склеїти» усі розділи, і вийде текст реферату. У платній версії його можна отримати у вигляді файлу.

Якщо порівняти конкретні платформи для підготовки реферату, можна зробити висновок, що Gimini досить довго генерує текст. Copilot від Microsoft пропонує обрати формат тексту (збалансований, творчий чи точний), обираємо творчий, щоб текст був унікальним. ChatGPT може помилитися зі списком літератури, деяких книжок може просто не існувати. Gimini справляється краще з літературою, а Copilot від Microsoft ще дає посилання на авторів. Через цей продукт можна згенерувати унікальну картинку, якої до цього не існувало.
  Переклади. Повторюсь, AI — це зазвичай мовна модель, тому якщо їй дати завдання на переклад, вона добре впорається. Але перевіряти все одно варто. Вважається, що переклад ChatGPT кращий, ніж у Google Translate. А ще є спеціальна платформа DeepL Translate, яка заточена виключно під переклади.
  Вивчення мови. Нас цікавить якась тема, запитаймо у ШІ: «Спілкуйся зі мною як викладач англійської мови, поясни правила використання Present Perfect та наведи 3 приклади». Зверніть увагу: теорію ми могли знайти у пошуковій системі, а тут додається контекст і роль. Потім можна дати завдання ШІ, щоб він же запитав, чи все ми зрозуміли, перевірив знання. Наприклад: «Зроби контрольне опитування — 5 запитань. Щоб кожне запитання було поставлене послідовно. Не показуй правильні відповіді, поки не побачиш мій варіант».
  Написання книжки. Вважається, що з креативом у ШІ не дуже добре, але для творчих запитів бувають влучні відповіді. Є приклади, коли за допомогою ШІ люди створюють досить непогані книжки і навіть продають їх. А є випадки, коли за книжку навіть судяться, бо твір дуже схожий на розповіді іншого автора. Теоретично таке можливо, бо під час генерування нового продукту ШІ може взяти за приклад іншу книжку. Тобто, якщо ми навчимо модель на книжках одного автора, а потім дамо запит створити нову, то у нас буде переказ у цьому самому стилі.

Поради та обмеження

Що варто памʼятати під час роботи із ШІ:

Пишіть максимально повний запит, уточнюйте його. Контекст. Якщо ШІ щось не те генерує, його можна зупинити і перепитати. Модель спробує дати відповідь інакше. Не рекомендується використовувати скорочення та сленг, програма може це не зрозуміти. Орфографія. Розумний інтерфейс, який працює на мові, вам пробачить друкарську помилку, але краще не помилятися. Якщо знаєте англійську, використовуйте її. 

І все-таки ШІ — відносно нова модель, тому має свої особливості для використання:

Когнітивні. Це програма, яка не знає, що саме добре, а що погано. Зараз розробники ШІ працюють з моделями, щоб ті не вчили користувачів робити вибухівку чи сваритися. Обмежені знання. Неважливо, яка саме модель ШІ використовується, вона не може знати все. Є база даних, на якій інтелект натренований, нічого нового не придумає. Галюцинації. Це змістові помилки, які може видавати ШІ. Якість. З урахуванням галюцинацій згенерований текст може буде неякісним. Логіка. Ми не знаємо, як працює ШІ. Алгоритми розуміють тільки його розробники. Безпека. У жодному разі не треба передавати ШІ паролі, персональні дані. Це може бути виявлено інженерами, які перевіряють систему, чи видано як відповідь іншому користувачеві.

Етичний помічник

Наскільки етично залучати ШІ для виконання домашніх завдань чи підготовки інших робіт? Деякі студенти скажуть: «Було б здорово, щоб такий помічник сам зробив і надіслав домашку». Але так не можна. По-перше, є поняття «академічна доброчесність». Це коли ШІ можна залучати як інструмент, а не підміняти ним свою роботу. По-друге, завжди треба контролювати, чи правдива інформація. До речі, деякі країни вже запроваджують критерії перевірки та залучають інші моделі, які можуть підказати, що текст згенеровано ШІ.

Використовувати ШІ треба як помічника, який економить час. Він допоможе знайти інформацію, але потім автору треба заглибитися, перевірити її чи переписати. То вже ваша робота. 

{{read_more|Читайте також| 6375, 6372}}

Джерело фото Midjourney

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: