Osvitanova.com.ua

Наприкінці кожного року мільярдер Білл Гейтс, найбільш відомий як співзасновник Microsoft, оприлюднює перелік книжок, які вразили його в поточному році. Ось, що він радить прочитати.  

1. «Пісня клітини: дослідження медицини та нової людини», Сіддхартха Мукерджі

The Song of the Cell, by Siddhartha Mukherjee

 

 

Кожен з нас колись захворіє. У кожного є близькі, які хворіють. Щоб зрозуміти, що відбувається в ці моменти, і відчувати оптимізм, що все піде на краще, корисно знати щось про клітини, будівельні блоки життя. Остання книга Мукерджі дасть вам ці знання. Він починає з пояснення того, як життя розвинулося з одноклітинних організмів, а потім показує, як кожна хвороба людини або наслідок старіння зводиться до того, що з клітинами тіла щось відбувається не так. Мукерджі, онколог і письменник, лауреат Пулітцерівської премії, ділиться всіма знаннями в цій фантастичній книзі.

2. «Не кінець світу: як ми можемо стати першим поколінням, яке побудує стійку планету», Ханна Річі

Not the End of the World, by Hannah Ritchie

Раніше Ханна Річі, як і багато інших екологічних активістів, вважала, що вона «переживає найтрагічніший період людства». Але коли вона почала дивитися на дані, то зрозуміла, що це не так. Справи погані, і вони гірші, ніж були в далекому минулому, але насправді практично за всіма показниками стає краще. Зараз Річі є провідною дослідницею в Our World in Data, і в книзі Not the End of the World вона використовує статистичні дані, щоб розповісти історію, яка суперечить сценаріям кінця світу через кліматичні та інші кризи, разом з тим не замовчуючи ці проблеми. Кожен, хто хоче вести обґрунтовану розмову про зміну клімату, повинен прочитати цю книгу.

3. «Винаходи та інновації: коротка історія хайпу та невдач», Вацлав Сміл

Invention and Innovation, by Vaclav Smil

Чи справді ми живемо в найінноваційнішу еру в історії людства? Багато хто сказав би так, але Сміл не погоджується. Насправді, пише він, нинішня епоха демонструє «беззаперечні ознаки технічної стагнації та уповільнення прогресу». Я так не вважаю, але це не дивно — прочитавши всі 44 його книги та кілька разів поспілкувавшись з ним, я знаю, що він не такий оптиміст, як я, щодо інновацій та їхніх перспектив. Але навіть попри те, що ми не бачимо майбутнє однаково, ніхто краще, ніж Сміл, не може пояснити минуле. Якщо ви хочете знати, як людська винахідливість привела нас туди, де ми є, я наполегливо рекомендую Invention and Innovation.

Онлайн-лекції з економіки Тімоті Тейлора

Я дивився багато циклів лекцій в інтернеті, і Тейлор є одним із моїх улюблених професорів. Усі три його серії на Wondrium фантастичні. Курс The New Global Economy розповість про базову економічну історію різних регіонів і про те, як працюють ринки. Курс Economics найкраще підходить для людей, які хочуть глибоко зрозуміти принципи економіки. Unexpected Economics має найширшу аудиторію, оскільки Тейлор застосовує ці принципи до повсякденного життя, включаючи дарування подарунків, дорожній рух, стихійні лиха, спорт тощо.

«Все те незриме світло», Netflix

All the Light We Cannot See, on Netflix

Маю зазначити, що нещодавно я подивився All the Light We Cannot See на Netflix. Я читав книжку, просто дивовижну, і часом кіноверсії книжок, які вам сподобались, розчаровують. Але це не той випадок – серіал такий же хороший. Особливо відзначу актора, що грає Райнхольда фон Румпеля, нацистського мисливця за дорогоцінними каменями та антигероя історії.

{{read_more|Читайте також| 6243, 6244}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: