Osvitanova.com.ua

Якщо ви врівноважили вільний час і роботу і вважаєте, що знайшли гармонію, поспішаємо вас розчарувати. Work-life — далеко не єдиний вид балансу, якого важливо дотримуватися. Про інші варіанти рівноваги в життєвих сферах розповідає кар’єрна консультантка і коуч Анна Меламед для HappyMonday.

Коли ми чуємо фразу «життєвий баланс», то відразу згадуємо про відомий work-life balance. На мою думку, це добре розпіарений підхід, який, на жаль, не відповідає на дуже багато питань. Наприклад, чому життя протиставляється роботі? Або — що входить у поняття «життя»?

Є прихильники і противники навіть самого поняття «баланс». Я ж просто пропоную подивитися на нього під іншим кутом і відкрити нові грані цієї теми.

Відразу зазначу, що в баланс я вірю. Але є кілька нюансів.

Work-life — це занадто обмежений підхід. Я запропоную вам інші варіанти.  Баланс — не є рівновага. І цю тезу я теж поясню в статті.


Види балансів та інструменти для вимірювання


1. Колесо балансу

Серед популярних інструментів визначення життєвого балансу, більш практичним, у порівнянні з work-life, я вважаю Колесо балансу. Як мінімум тому, що в колесі не дві сторони і в нього можна помістити від 6 до 10 важливих сфер життя.

Як користуватися

Дохід, кар’єра, подорожі, сім’я, побут, захоплення, здоров’я, спорт — вибирайте свої важливі аспекти й заповнюйте колесо. Кожну сферу потрібно оцінити за 10-бальною шкалою й подивитися на картинку загалом. Визначте за особистими відчуттями, наскільки ви задоволені кожною сферою.

Привабливість цього підходу в тому, що навіть якщо ви виявляєте, що якісь 2–3 сфери просідають до 5, наприклад, то у вас завжди залишаються інші сфери, на які ви можете покластися.

До речі, це абсолютно нормально, коли деякі сфери тимчасово не дотягують до 9–10 балів і далекі від ідеального стану. Це колесо ЖИТТЯ — і воно змінюється, крутиться в буквальному й переносному сенсах.

У зв’язку з цим, перейду до тези про те, що БАЛАНС — не є РІВНОВАГА. Балансувати — це постійні мікро- й макрорухи. Десь більше, десь менше, трохи вперед, трохи назад. Бути в рівновазі й ідеально розподіляти увагу, час, сили, енергію між усіма сферами життя неможливо. Бажання зафіксувати рівновагу й постійно її контролювати призводить до зайвої напруги. А через напругу балансу не досягти.

Стан балансу — це, скоріше, усвідомлене управління своєю увагою. Балансувати — значить розуміти, де зараз більше вашої уваги, чому ви сьогодні робите такий вибір, як і коли ви будете заповнювати інші сфери.

Простий приклад для людей, які працюють — у кожного бувають важливі проєкти, сезонні піки навантаження, які вимагають приділити більше часу роботі, ніж зазвичай. І нам потрібно працювати не 6–8 годин на день, а всі 10! Буває, правда?

За цих обставин важливо не звинувачувати себе у руйнуванні ідеальної картинки балансу. Нехай ми зараз ми не приділяємо достатньо уваги, наприклад, своїй сім’ї або спорту, або читанню розвивальної літератури. Але якщо ми розуміємо, що це тимчасово, то із сім’єю можна домовитися, а спорт і відпочинок — запланувати для себе, як винагороду за результат на роботі.

Основа здорового балансу — розуміти, з чого складається ваше життя, куди зараз спрямована ваша енергія, і вміти приділяти увагу всім життєвим сферам. Нехай це буде не одночасно, головне — щоб усвідомлено.


2. Кристал балансу

Завдяки навчанню Позитивної Психотерапії, у мене є улюблений інструмент — це балансна модель Пезешкіана. Його ще іноді називають Кристал балансу — за зображення у вигляді ромба.

У цьому підході ми розподіляємо свою енергію між чотирма сферами, кожна з яких є одночасно і джерелом для нас. Тобто для активної діяльності нам потрібна енергія здорового тіла. А щоби якісно й цікаво наповнювати сферу відносин і відчувати позитивні емоції, нам потрібно розуміти себе, дозволяти собі мріяти і внутрішньо наповнюватися.

Загалом, щоби відчувати всю повноту життя, бути щасливим, варто приділяти увагу всім чотирьом сферам.

Як користуватися

Розподіліть 100% свого часу й енергії по чотирьох сферах моделі. Яким ви відчуваєте цей розподіл на поточному тижні або в цьому місяці, наприклад? Куди ви зараз інвестуєте більше часу й уваги? У якій сфері є дефіцит ресурсу і як ви можете його заповнити?

Акцентую на тому, що прагнути до рівномірного розподілу енергії — по 25% в кожну сферу — звісно можна, але це практично недосяжно. Не варто щодо цього засмучуватися. Кристал, як і колесо, — динамічна модель, і коливання в кожній сфері від 15 до 50% є абсолютно нормальним.

Важливо, щоби низькі показники в одній зі сфер не були постійним станом. Усе в наших руках, адже ми не тільки спостерігаємо за цими коливаннями, але й за необхідності регулюємо їх активними діями.

Перевіряйте себе за цією моделлю періодично — раз на місяць, раз у квартал — і вчасно корегуйте.


3. Баланс «Давати — брати»

Порушення балансу «давати — брати» часто призводить до емоційного вигорання. Якщо людина віддає багато часу, сил, енергії якійсь сфері, наприклад, роботі, то їй важливо отримувати щось на заміну — увагу, адекватний зворотний зв’язок, вдячність, оцінку тощо. Якщо цього взаємообміну не відбувається, то енергія рано чи пізно закінчується.

Те ж саме, до речі, відбувається й у зворотному напрямку. Якщо є надлишок споживацької позиції — ми вимагаємо багато уваги, зусиль, результату, а натомість не віддаємо навіть подяки — то теж «перегораємо».

Як користуватися

Задумайтесь, у якій своїй соціальній ролі — співробітник, учень, батько, підлеглий, керівник — ви більше віддаєте, ніж отримуєте? У якій ролі, можливо, займаєте споживацьку позицію й нічого не віддаєте натомість? Як ви могли б урівноважити стан речей? Пропишіть зони уваги та заходи, яких можете вжити.

Втім, як і в інших підходах, тут оцінка буде суто суб’єктивна. І так само важко перебувати в постійній рівновазі. У такому випадку важлива, як мінімум, усвідомленість — де ви віддаєте, а де черпаєте енергію.

Іноді простої подяки буває досить, щоби поповнити запаси.


4. Баланс «Треба — хочу»

Задумайтеся про те, яка енергія в слові ТРЕБА. Що відчуваєте, коли чуєте «мені треба зробити»?

А тепер прислухайтеся до енергії слова ХОЧУ. Які почуття виникають, коли говорите «я хочу зробити»?

Погодьтеся, що відчуття різні. І часто в нашому насиченому роботою житті дуже багато ТРЕБА: зробити, досягти, здати, побудувати, створити, скласти, виконати, продати тощо. Тут багато повинності, напруги, того, що нам кажуть робити інші. 

У «треба» багато автоматизму й мало вибору. Ми навіть не замислюємося, скільки всього робимо за інерцією.

А коли ми щось робимо, бо ХОЧЕМО — тут багато енергії, любові, задоволення, позитивного настрою й нашого особистого вибору.

Як користуватися

Напишіть список справ, які заплановані у вас на день або на тиждень, і розділіть їх на два стовпчики.

Мені ТРЕБА зробити 
Я ХОЧУ зробити

В який список хочете додати пунктів? З якого хотіли б викреслити рядки? Справи з якої категорії вам даються легше? Що ви відчуваєте, коли зазвичай займаєтеся завданнями «треба» й завданнями «хочу»?

Водночас не варто обманюватися ідеєю, що корисно робити тільки те, що хочеться. Це не так. У справах «треба» багато дисципліни й цілеспрямованості. І це чудово балансує зі свободою і творчістю справ «хочу». У будь-якій, навіть найулюбленішій справі є частина обов’язкової, не завжди приємної рутини, яку просто треба робити.

Подивіться на своє життя через поєднання справ із цих двох категорій. Як багато у вашому житті ТРЕБА? Скільки у вашому житті ХОЧУ? У яких саме сферах або соціальних ролях? Де і як ви можете врівноважити ці дві сторони? А що може статися, якщо з’єднати ТРЕБА й ХОЧУ? Обов’язково зверніть увагу ще й на цей баланс.

Усі згадані в статті підходи можна поєднувати один з одним, можна використовувати ситуативно. Підійдіть до теми балансу широко й розглядайте його під різними кутами. Це дасть змогу зробити життя гармонійнішим, зберегти своє емоційне і психічне здоров’я і знайти щастя.

{{read_more|Читайте також| 4948, 3132}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: