Osvitanova.com.ua

 

Як мотивувати себе, якщо справи йдуть не найкраще, і мотивація якраз потрібна, щоб усе виправити? Малі успіхи оточують нас усюди, але побачити їх і назвати «перемогою» вміє не кожен. Де знайти мотивацію, якщо її бракує, розповіла для Inspired психологиня, засновниця центру психології ZINASS Katerina Zinass.

Мотивація – це психофізіологічний процес, який задає ритм нашого життя. Це як інструменти у музиці, без яких не звучатиме мелодія. Так і мотивація спонукає нас щось робити, діяти, змінювати, досягати. 

Мотивація – це гормональний процес. Наш організм може виробляти спеціальний «гормон задоволення та мотивації» – дофамін. Цей нейромедіатор мотивує людину на задоволення власних бажань, потреб і цілей. Він є антагоністом гормону стресу й нервозності – пролактину. Коли ми отримуємо позитивний результат від нашої роботи, у мозку виробляється дофамін, викликаючи у нас відчуття задоволення, як знак заохочення за наші успіхи в житті. 

Тобто ми мотивуємося від отриманих результатів, навіть якщо вони, на перший погляд, незначні. Заохочення – це прямий шлях до мотивації. Це той випадок, коли свідомо досягаємо певної мети. Також ми можемо мотивуватися на підсвідомому рівні, коли нам потрібно задовольнити свої потреби. Наприклад, хочемо їсти – ідемо на кухню готувати вечерю.

Є досить велика кількість людей, які, наприклад, полюбляють дивитися серіали про багатіїв. Вони також можуть бути підписані на впливових людей у соцмережах, спостерігати за їхнім вишуканим життям. Чи бажають вони мати таку ж розкіш, за якою спостерігають? Мабуть, багато хто з них про це мріє. Чому ж вони лише спостерігають, обговорюють, інколи заздрять, але нічого не роблять, щоб самому чогось досягти? 

Можна назвати два основних фактори, які на це впливають: це віра у те, що бажане може дійсно здійснитися, і спосіб життя людини. Тобто коли людина вважає, що щось прекрасне може бути лише в інших, а втілити щось самому нереально, це гальмує досягнення мети. Щоб почати діяти і йти до своєї мрії, передусім потрібно повірити, що все реально і ви можете досягти бажаного. 

Щодо способу життя, то що людина активніша в житті, то більше вона прагне до нових звершень. Тому що активніший спосіб життя ви будете вести, то більш умотивованими будете.

Звичайно, мотивація є дуже важливою у нашому житті. Якщо ви відчуваєте, що не вистачає ентузіазму, є невпевненість у собі, це може говорити про недолік дофаміну. Підвищити рівень дофаміну можна, вживаючи певні продукти такі, як: авокадо, банан, мигдаль, тофу, рибу, насіння гарбуза, зелені й помаранчеві овочі, буряк, червоний перець, апельсини. Також велика кількість дофаміну виробляється, коли ви займаєтеся сексом, спортом й улюбленим хобі. 

Ваші думки також можуть впливати на утворення «гормону мотивації». Для цього потрібно мислити позитивно, згадувати приємні речі з минулого й мріяти про щось хороше в майбутньому.

Якщо у вас глобальні цілі, то маєте розуміти, що для їх досягнення потрібен час. Часто трапляється так, що на шляху до мети опускаються руки, втрачається ентузіазм рухатися далі. У такому разі потрібно сформувати оптимальну систему мотивації – «від простого до складного». Варто розділити свій шлях на кілька етапів. Спочатку потрібно ставити перед собою менші цілі й досягати їх, радіючи кожному своєму кроку. Тільки потім переходити до чогось більш значущого – своєї великої мети. Пам’ятайте, що самопохвала й підтвердження кожної вашої дії дасть вам наснаги рухатися далі.  

Щоб отримати більше натхнення й мотивації, є ще один хороший спосіб – надихати та мотивувати когось іншого. У вашому оточенні можуть бути люди, які потребують вашої уваги й підтримки. Навіть якщо у вас опускаються руки і здається, що справи складаються не найкраще, допоможіть людині, яка цього потребує. Як би дивно це не звучало, але у кожного з нас різний рівень сприйняття проблем. Тому, підтримавши іншого, ви самі відчуєте, як у вас виростають крила за спиною.  

У кожного з нас різний світогляд, погляди на життя й пріоритети. Головне вміти себе вчасно похвалити й оцінити свої результати. Хтось мотивується вимитим посудом і поспішає прибирати у кімнаті, а хтось ставиться до цього більш лояльно, як до буденних справ. Для іншого ж мотивацією може стати захист диплому, отримання вищого ступеня, участь і перемога в конкурсі. 

Серед найбільш поширених мотивів можна назвати: мотивацію на успіх, кар’єру, владу, наслідування наставника (кумира), саморозвиток, соціальну мотивацію. Мотивувати нас можуть і матеріальні речі.

Також існує негативний тип мотивації, який базується на страху. Наприклад, «не виконаєш завдання – не отримаєш цукерку». У цьому разі присутній страх покарання. Це теж не рідкісне явище. Наприклад, у деяких компаніях керівництво стимулює своїх співробітників працювати більше й краще, використовуючи такий «інструмент», як страх. Залякані працівники засиджуються допізна, беруть роботу на вихідні, бо бояться, що їх звільнять і вони не зможуть знайти роботу. Звісно, страх не найкращий мотиватор. Адже є безліч інших способів, завдяки яким можна позитивно себе налаштувати й змотивувати. 

Дуже часто люди надають великої цінності недосяжним мріям, не помічаючи важливих щоденних перемог. Але для того, щоб зберегти мотивацію, варто тверезо оцінювати кожен свій крок, не нехтуючи дрібницями. Для цього є хороший рецепт – вести «Щоденник успіху» своїх маленьких перемог, з яких потім складеться, як зі шматочків пазлy, велика картина ваших досягнень.  Записуйте туди всі свої перемоги за день. 

Заведіть зошит чи блокнот і щодня ввечері перед сном записуйте туди всі хороші справи, які зробили за день для себе й тих, хто оточує. Сюди вписуємо наші успіхи, починаючи з того як, наприклад, ми почистили зуби, зробили вправи (що дуже корисно для здоров’я), приготували сніданок, зателефонували мамі, бабусі чи другу (що дуже їх порадувало), зробили щось корисне на роботі або поприбирали вдома,  провели час з рідними, заварили собі чашечку улюбленого чаю або прочитали кілька сторінок книги, яку давно відкладали на потім. Навіть якщо цей день ви провели вдома байдикуючи, бо вирішили зробити вихідний, запишіть у щоденник, що ви молодець, бо нарешті дали собі відпочити. 

Як показує практика, уже з першого дня таких записів ви відчуєте приплив енергії й гордості за самого себе. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: