Osvitanova.com.ua

Вже 5 червня розпочнеться основна сесія національного мультипредметного тесту (НМТ). Часу залишилося обмаль, але за допомогою корисних онлайн-ресурсів українські вступники встигають ефективно повторити вивчене, переконані вчителька англійської Лілія Чиж і вчитель історії України Артур Бабенко, зазначає ZN.

Базовий інструмент у цій роботі, — підкреслюють учителі, — офіційний сайт Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), де розміщено приклади ЗНО тестів минулих років. Крім того, на сайті представлено програму з переліком тем і питань, які треба знати вступнику. Учні, що готуються до тестування самостійно, мають насамперед спиратися на неї, вважає Бабенко: «Ця програма має стати дорожньою картою підготовки для учня».

Вчителька англійської Лілія Чиж радить вступникам упродовж місяця якомога частіше проходити тести на сайті УЦОЯО. Тим, хто обрав складати тест з іноземної мови, – поставити собі за мету: протягом травня в усіх представлених на сайті тестах пройти блоки «Читання» та «Використання мови». Тобто завдання, які включені в НМТ. «Відсоток успішності складання тесту буде набагато вищий», — вважає вона.

Артур Бабенко рекомендує додатково тренуватися складати тест на сайті Львівського центру оцінювання якості освіти. Там, за його словами, особливо добре створено систему тестування.

Корисну підбірку тестів ЗНО/НМТ минулих років і демонстраційні варіанти нових тестів НМТ-2023 з різних предметів представлено на онлайн-платформі iLearn, створеній ГС «Освіторія». Їх усі можна проходити автоматизовано. «iLearn пропонує комплексний підхід, тож учню немає потреби шукати щось іще. Відкривши, наприклад історію, вступник має геть усі потрібні теми під рукою. Плюс — є тренажер тестів, на якому можна одразу перевірити ступінь готовності до НМТ і виявити прогалини», — пояснює Бабенко.

Ба більше, на платформі відбуваються щоденні безоплатні вебінари досвідчених вчителів-предметників. І якщо учень встигає на прямі ефіри, то може поспілкуватися зі спікерами, поставити запитання, — розповідає вчитель.

Тобто платформа безкоштовно пропонує учневі персоналізований підхід у підготовці до НМТ», — зауважує Лілія Чиж.

Обоє вчителів є спікерами вебінарів на iLearn. Зворотний зв’язок з учнями, кажуть, доводить ефективність такої роботи.

Інколи в коментарях читала від учнів: «Нарешті з цією темою розібрався». Це безцінні відгуки», — каже Чиж.

Учні пишуть, що раніше підходили до вивчення історії з песимізмом, з відчуттям відторгнення, але «вчили, бо треба». А під час вебінарів зацікавилися й полюбили історію. Це викликає в мене найбільше захоплення», — усміхається Бабенко.

Корисна добірка ЗНО попередніх років представлена на сайті ЗНО-онлайн, створеному інтернет-ресурсом «Освіта.ua». На сайті завдання з кожного предмета розподілені за темами. «Учень може не проходити тести за всіма темами, а зрозуміти, чи добре володіє конкретною темою», — пояснює вчитель історії України.

На цьому ж сайті часто роблять підбірки тренувальних мультитестів залежно від вимог НМТ.

Комплексний онлайн-курс з історії України є на платформі Prometheus, — говорить Артур Бабенко.

Цікаво повторювати певну інформацію з різних предметів завдяки сайту Quizlet, звертають увагу вчителі. Таким чином, наприклад, зручно пригадувати дати, постаті або візуальні джерела в питаннях з історії.

Учневі, наприклад, треба назвати церкву за зображенням. На сайті Quizlet є картки, які дозволяють побачити цю церкву, далі учень пригадує, що це за церква, де розміщена. Перегортає картку і дивиться, впізнав чи ні. Те саме стосується постатей», — розповідає Бабенко.

У питаннях з англійської, завдяки Quizlet, добре тренувати лексику. «Якщо ввести назву теми в пошук, наприклад «food», далі можна знайти безліч квізлетів з українськими перекладами або з англійськими поясненнями і тренувати слова», — говорить Лілія Чиж.

Для підготовки та розбору тем із граматики вчителька радить сайт test-english, де зібрано майже всі граматичні теми, які вимагаються на ЗНО. «Пояснення там круті. Звісно, англійською, але коли рівень дозволяє (а він мав би дозволяти, якщо учень складає ЗНО), то чудовий сайт для підготовки», — переконана вчителька.

Універсальний онлайн-ресурс для самостійної підготовки до НМТ — YouTube. Але зараз вступникам уже не варто починати дивитися всі підряд відео з предмета, зауважує Лілія Чиж. «Усе нереально охопити за місяць. Однак якщо бачите в себе проблему, наприклад, із артиклями, шукайте додаткові відео для перегляду. Відеоролики з певної теми можуть допомогти», — каже вона.

Щоб підтягнути прогалини у знаннях, Артур Бабенко рекомендує шукати YouTube-канали, де є комплексна підбірка відео з потрібних предметів: «Це не мають бути канали, де два-три відео — і все. Шукайте канал, де відео виходять регулярно або є готові плейлисти з теми чи предмета».

Вибираючи канал на YouTube для підготовки до тестування, особливо важливо орієнтуватися на власний комфорт під час перегляду. Якщо інформація з певного YouTube-каналу «не заходить», учень її не розуміє — шукайте далі.

Насправді добре допомагають пригадати матеріал перегляди загальних відео з категорії «Історія України за 30 хвилин» або «ХХ століття за пів години», підкреслює вчитель. «Якщо учень раніше вже вивчив тему, відео, де події описано в загальних рисах, може наштовхнути пригадати факти», — пояснює Бабенко.

Коли до НМТ залишається місяць, звертають увагу вчителі, учням треба навчитися відкидати зайве і концентруватися на потрібному. Тому в YouTube шукайте канали з відео, які орієнтовані саме на підготовку до ЗНО. Хоча, відомі, наприклад, загальноісторичні канали на кшталт «Історія без міфів» або «Імені Т. Г. Шевченка» і дають глибоке розуміння  історичних процесів, але часто ці процеси не потрібно знати на ЗНО з історії. «Якщо вам цікаві такі канали, краще залишити їх на потім, бо часу мало», — вважає Бабенко.

Важливо також із розумом підбирати матеріали й спікерів, пам’ятаючи, що відкрити канал на YouTube може будь-хто: некваліфікованих спікерів безліч. Завжди краще обирати перевірені ресурси, які довели свою ефективність.

{{read_more|Читайте також| 5847, 6012}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: