Osvitanova.com.ua

На хрестини і весілля, на світлий Великдень й на Різдво з вертепом, на День незалежності і день народження, на релігійні і локальні світські торжества, у складі традиційного строю і з повсякденними джинсами – вишиванка доречна практично будь-де, будь-коли.

Тож збережіть цей матеріал – він стане у пригоді не лише у «професійне» найвідомішої традиційної сорочки.

Українська вишиванка – особливий одяг, втілення української традиційної і сучасної культури, символ особливості, спротиву і незламності – для нас. А для закордонних мешканців спосіб виявити підтримку і солідарність та відчути себе «кращою версією себе». Більш відважними, сміливими, безкомпромісними, яскравими і унікальними.

Цікавість до історії України нині небачена. Зокрема про вишиванку інформації стало так багато, що екстрагувати найнеобхідніше той ще клопіт. Упоратися з цим допоможуть матеріали освітнього проєкту #MemoryCraft Валентність: День вишиванки
Авторка історичної довідки Валентина Мержиєвська виклала усе базове, що варто знати, простою мовою – діти від 9-10 років зрозуміють без проблем. Їм своєю чергою пропонується скласти тематичний паперовий виріб – складанку, яка тут же впишеться у святковий наряд – або ж прикрасить повсякденний.

Кожному регіону нашої батьківщини притаманні характерні візерунки й манера вишивки. Продемонструвати це дітям наочно дозволить Вишиванка на карті України До Дня вишиванки: сорочки з усіх регіонів України - 24 канал.

Перший документальний фільм про «вишитий код нації» Heritage of the nation («Спадок нації»)  Спадок Нації: День Вишиванки
розповідає про боротьбу за Україну, її традиції і культуру – і роль вишитих сорочок у національно-визвольних процесах. Відео «Сакральні таємниці української вишивки» від Твоєї підпільної гуманітарки застерігає від імітації та підказує, де шукати творчі майстерні і майстрів, котрі зроблять грамотні репліки сорочок і дизайни на основі саме традиційних візерунків. Сакральні таємниці української вишивки.

Тему шароварщини і на противагу справжнього етностилю розкриває й випуск «Мода на українське етно: відкидаємо шароварщину і рагулізм від Жовтих Кед» (частина 1, частина 2). МОДА НА УКРАЇНСЬКЕ ЕТНО: відкидаємо шароварщину і рагулізм | Жовті Кеди

Ці відео зацікавлять не тільки школярів середньої і старшої школи, а й батьків.
А приєднати до кіноперегляду малят допоможе серія мультфільму «Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка – наша!».

Книжкова добірка про традиції вишивання надзвичайно багата. Але окремо хочеться відзначити новинку цього року – фотоальбом «Нетлінні» від Лесі Воронюк і Володимира Щибрі. Всесвітній день вишиванки: On Instagram.

Автори вперше опублікували та описали вишиті та ткані експонати з українською державною символікою та її мотивами. Під час дослідницьких експедицій команда ГО «Всесвітній день вишиванки» Всесвітній день вишиванки (@worldvyshyvankaday) on Instagram зібрала понад 350 експонатів початку-середини ХХ століття, близько 200 найунікальніших презентували у виданні. І не скажеш, що цікавіше – читати реальні історії про реальні витвори чи розглядати їх!

Якщо ви так надихнулися, що готові стати до роботи, обов’язково зазирніть на сторінку  Музея Івана Гончара «Схеми вишивок та кроїв» Схеми вишивок та кроїв | Музей івана Гончара. Тут і схеми жіночих, чоловічих та дитячих сорочок і рушників з детальними описами технік, і особливостей крою та шиття, і межі вишивки з її розмірами, рекомендації кольорів ниток для вишивки з палітрою. Секретами майстерності поділилася й команда Центру української вишивки та костюму «Оріяна» Наші проекти – Технологія швів.

Звісно, це далеко не весь перелік ресурсів, які розкривають тему – до того ж постійно з’являються нові. Але деякі важливі з них команда «ГО «Валентність. Переосмислення» зібрала своєму у телеграм-каналі  Telegram: Contact @valency.rethink.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: