Osvitanova.com.ua

Слово року – найважливіше поняття (слово або фраза)  у суспільній думці в певному році в конкретній країні. Подивимось, які поняття стали найвизначнішими в році, що минувВперше слово року визначило Товариство німецької мови (Gesellschaft für deutsche Sprache) у Німеччині у 1972 році. Як правило, популярність слова визначають за кількістю пошукових запитів в онлайн-словниках. Подивимось, які поняття стали найвизначнішими в році, що минув.

Merriam-Webster Dictionary (США)

За версією словника Вебстера словом року є «газлайтинг» (gaslighting). У 2022 році пошукові запити про газлайтинг зросли на 1740%, причому інтерес був високим протягом усього року.

Словник визначає «газлайтинг» як «психологічне маніпулювання людиною, зазвичай протягом тривалого періоду часу, яке змушує жертву сумніватися в правильності власних думок, сприйнятті реальності чи спогадів і зазвичай призводить до замішання, втрати впевненості та почуття власної гідності, невпевненості у своїх психічної стабільності та залежності від маніпулятора».

Укладачі словника зазначають, що в останні роки значення слова «газлайтинг» стало ширшим – «грубе введення будь-кого в оману, особливо для особистої вигоди». У цьому контексті слово добре поєднується з іншими термінами, що стосуються сучасних форм обману та маніпуляцій, таких як «фейкові новини», «дипфейк» та «штучний інтелект», зазначають упорядники словника.

Іншими значущими для 2022 року словами словник Вебстера назвав: «олігарх», «Омікрон», «кодифікувати» (стосується процесу, за допомогою якого Конгрес США може ухвалювати закони), «ЛГБТКІА», «розумний», «суглинистий» (прикметник до слова ґрунт, слово стало популярним у зв'язку з появою гри-головоломки Wordle), «рейд».

Торік року словом року за версією Merriam-Webster стало слово  «вакцина». 

Oxford Dictionary

За версією Оксфордського словника англійської мови словом року став сленговий вислів «режим гобліна» (goblin mode). Він означає «тип поведінки, заснований на безсоромному потуранні власним бажанням, ліні, неохайності чи жадібності, при якому людина не дотримується соціальних норм».

Вперше вираз з'явився в Twitter у 2009 році, але став вірусним у соціальних мережах у лютому 2022 року, коли в багатьох країнах послабили карантин через коронавірус і люди стали частіше виходити зі своїх будинків. В Оксфордському словнику вважають, що вираз «мабуть, відображає настрій людей, які відкинули ідею повернення до звичайного життя». Цікаво, що на другому місці опинилося слово «метавсесвіт» – «гіпотетичне середовище віртуальної реальності, в якій користувачі взаємодіють з аватарами один одного». Третім за популярністю став хештег #IStandWith – «я підтримую». У 2021 році «словом року» Оксфордський словник визначив «вакцину».

Collins Dictionary

Автори словника Collins Dictionary визначили словом року 2022 «пермакризу», яке описує відчуття життя під час війни, інфляції та політичної нестабільності. Голова підрозділу Collins Easy Learning Алекс Бікрофт підкреслив, що «мова може бути дзеркалом того, що відбувається у суспільстві та у світі загалом, і ʼв цьому році виклики з’являлись безперервно». Британці, за його словами, перебувають в постійному стані невизначеності та занепокоєння через потрясіння, спричинені Brexit, пандемією, суворою погодою, війною в Україні, політичною нестабільністю, енергетичною кризою та кризою вартості життя.

З війною в Україні пов'язані одразу кілька слів із цьогорічного шорт-листа. Серед них – Київ у транслітерації Kyiv, яка прийшла на зміну російськомовній вимові Kiev. Warm banks – місця, де у разі різкого похолодання можуть зібратися ті, хто занадто бідний, щоб опалювати власні будинки. А також lawfare – використання або зловживання законними повноваженнями, щоб змусити опонента замовкнути.

У шортлисті слів року опинилися також partygate – збірна назва скандалу навколо колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який проводив вечірки під час пандемії; сarolean – прикметник, що стосується всього, що пов'язано з новим королем Великої Британії Чарльзом III і quiet quitting – практика виконання обсягу робіт не більше, ніж передбачено за договором.

Торік словом року укладачі Collins назвали NFT.

Cambridge Dictionary 

Кембриджський словник англійської мови назвав головним словом 2022 року homer. Homer – скорочення від home run – удар, після якого бетер пробігає через всі бази і повертається в дім. У сучасному бейсболі зазвичай досягається при ударі, коли м'яч (флайбол) вибивається за межі поля між штрафними щоглами (або торкається однієї з них). Така ситуація називається «автоматичний хоум-ран». 

У 2022 році на вебсайті Кембриджського словника кількість пошукових запитів за словом «гомер» різко зросла: за один день його шукали 65 000 пошукових запитів. Найпопулярніший у світі онлайн-словник за кількістю переглядів сторінок відзначив спалахи пошуку багатьох слів з 5 букв у 2022 році через популярність гри Wordle. Пошукачі звертались до словника за поясненням значення незнайомих слів. Найбільше питань викликало саме homer.

Кембриджський словник англійської мови назвав головним словом 2021 року «perseverance» (наполегливість). Користувачі в усьому світі цьогоріч шукали визначення цього слова у словнику понад 243 тис. разів. Найбільше пошукових запитів було зафіксовано у лютому, коли марсохід NASA Perseverance здійснив посадку на Марс. Наполегливість – це тривалі зусилля для досягнення мети. Це слово демонструє незламне бажання людей подолати кризу коронавірусу, яка принесла в цьому році чимало викликів

Die Gesellschaft für deutsche Sprache (Товариство німецької мови)

Товариство німецької мови у Вісбадені визнало Zeitenwende словом 2022 року. Слово стало популярним після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) використав його, щоб описати свій перегляд зовнішньої та безпекової політики після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Це слово не є новим для німецького словника. Воно відоме приблизно з 1920-х років. Тлумачний словник Duden визначає його як «кінець епохи чи ери та початок нових часів». Дослівно Zeitenwende можна перекласти як «зміна епох» або «епохальний зсув», чи, як висловився Шольц у недавньому англомовній публікації «епохальний тектонічний зсув».

Більша частина слів, відібраних Товариством німецької мови у 2022 році, прямо чи опосередковано стосуються війни в Україні та енергетичної кризи, з якою ФРН стикається через свою залежність від російської енергії. До першої десятки слів увійшли «війна та мир» (Krieg um Frieden), гальмо цін на газ» (Gaspreisbremse), біль від інфляції (Inflationsschmerz) та інші. 

У 2021 Товариство німецької мови назвало словом року wellenbrecher («хвилелом»). Як заявив голова товариства Петер Шлобінскі, це слово означає всі заходи, що були та будуть вжиті, щоб зламати четверту хвилю коронавірусу.

Українське слово року

Словом 2022 року за версією словника «Мислово» стала фраза «русский военный корабль, иди нах@й». Ця відповідь українського захисника острова Зміїний російському окупанту стала лейтмотивом спротиву України російській збройній агресії.

За іронією слово року в Україні є російською, тоді як українська мова впевнено розвивається і витісняє російську в усіх сферах життя українців. Серед претендентів на найважливіше слово були також: 

Доброго вечора, ми з України! — ще один культовий мем-вітання російсько-української війни катастрофа — війна є багатовимірною катастрофою: соціальною, економічною, екологічною, а також персональною катастрофою для мільйонів людей біженці/переселенці — мільйони людей були змушені покинути свої домівки ЗСУ — як символ віри українців у перемогу волонтер, доброволець — як і вісім років тому тисячі людей за покликом серця об’єдналися у боротьбі проти ворога геноцид, терор — ця війна має геноцидний характер, і Росія застосовує терористичні методи допомога — міждержавна та міжлюдська допомога мали надзвичайне значення для успіху українського спротиву.

Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі. «Мислово» обирає слово року вдесяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. Минулого року словом року засновники ресурсу назвали «вакцину».

{{read_more|Читайте також| 5862, 5861}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: