Osvitanova.com.ua

Авторка книжки «Мікробам не читати», Соня Зелена, колись була лікаркою і знає все про захопливий та небезпечний світ патогенів. Ставши дитячою письменницею, Соня цікаво та доступно розповіла про мікробів та вакцини у дитячій книжці, яка вийшла цьогоріч у видавництві Yakaboo Publishing та пройшла до довгих списків премії Книга року ВВС. Письменниця Слава Світова читала цю книжку разом із донькою та у своїй рецензії радить її до прочитання іншим родинам.

Книжка Соні Зеленої потрапила також до довгих списків Простору Української Дитячої Книги «BaraBooka». До 7.01.2023 можна проголосувати за «Мікробам не читати!» за формою на сайті видання у номінації «Вибір читачів».

Коли вдома живе допитлива дитина, яка часто і несподівано любить ставити найрізноманітніші каверзні запитання, рівно в ряд вдома стоять книжки. Бо навіть найрозумніші у цілому світі батьки не знають відповідей на всі запитання чомучок.

Моя донька зі превеликим задоволенням перечитує по десятому колу книжку про соплі, щоб потім запитати у мене все одно: «Мам, а у риб є соплі?». Вона знає, що капуцини длубаються в носі галузками, собаки чистять ніс язиком, а якщо у Мексиці чхнути три рази поспіль, тобі побажають не здоров’я, а кохання!

Вона вивчає світ атомів і з цікавістю досліджує протони, електрони, нейрони і намагається опанувати мову цифр, годинами мандрує країною головоломок тільки для того, щоб у найнесподіваніший момент підкрастися і спитати: «Мамо, а ти знаєш, що не може поміститися навіть у найбільшій каструлі світу?» З усіх можливих на світі Енциклопедій чомучок, Світів тварин та інших захопливих і барвистих видань моя донька дізнається про те, про що ми, затуркані роботою і проєктами батьки, навіть не здогадуємося, а саме: скільки зубів у комара, навіщо слонові хобот, які птахи літають задом наперед і чи може корова спуститися вниз сходами. Звісно ж, книжка про бактерії аж ніяк не могла пройти повз нас.

Про бактерії моя дитина щось таки та вже й знала:

(1) щоразу після прогулянки треба мити руки, бо бактерії,

ну і ще (2) від прабабусі: «Перестань облизувати кота, там кишать мікроби!».

Утім, жагу до знань, як відомо, нічим не спинити. А тому от вона, ця красива ілюстрована книжка в Поліниних руках: «Мікробам не читати! Книжка про вакцини». І я підозрюю, що у довгому списку бажаних професій поруч із фермеркою та ілюстраторкою, банкіркою і пожежницею, фелінологинею та ентомологинею тепер ще й гордо стане науковиця та бактеріологиня!

Найперше, що нас вражає (окрім чудовезних малюнків та ілюстрацій, звісно!) це факт про те, що на планеті Земля живе близько п’яти мільйонів трильйонів бактерій! Як це записати цифрою, аж думати страшно, бо нулі плутаються у голові. Але ж читаємо далі. А далі – треба купувати чашу Петрі, аби негайно вирощувати вдома й собі трохи мікробів з немитої руки і спостерігати з ними у мікроскоп, який, до слова, стоїть собі сумирно на полиці. Саме час витерти з нього пил і протерти скельце!

Стрічки ДНК та ланцюжки РНК, варіоляція, щеплення і антивакцинатори, вакцина проти ковіду, антибіотики, імунітет кружляють у науковому танці, і я вже бачу, як у голові моєї дитини поволі починають з’являтися ідеї, багато ідей! Бо так стається завжди, коли до рук потрапляє цікава книжка!

Ну і найцікавіше: разом сортувати вакцини від таких «хвороб» як реплікова забуванка та залаштункові дрижаки! А тоді вигадувати свої кумедні віруси та вакцини.

Зараз, коли Поліна вже знає про бактерії дуже багато, на черзі наступна книжка. Про какашки, звісно. Ну а що ж. Адже ніщо не здатне зупинити дитину, яка прагне досліджувати цей прекрасний світ!

{{read_more|Читайте також| 5812, 5816}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: