Osvitanova.com.ua

Тиждень цифрової освіти — ініціатива Міністерства цифрової трансформації України. Цьогоріч він стартував у понеділок 5 грудня. Цифрова грамотність — основа комфортного життя у нашому сьогоденні. Тому національна книжкова платформа Yakaboo долучається до ініціативи Мінцифри та пропонує добірку книжок, які допоможуть у боротьбі із фейками та дезінформацією.

1. Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців, Оксана Мороз

Ця книжка на конкретних прикладах розповідає про те, як за два десятки років інформаційний імунітет українців було зруйновано і про те, як його відновити. Через наочні кейси авторка демонструє, як інформаційне поле трансформує нас, змінює наші думки, поведінку і життя, як ми з вами перетворюємося на слухняних овочів через ту саму таємну індустрію зі створення інформаційних вірусів, яким можна і треба протистояти. Книжка отримала багато відзнак, зокрема потрапила до Всеукраїнського рейтингу «Книжка Року» 2020, та до списку переможців у номінації «Найкраща книга для особистісного зростання» KBU Awards 2020.

2. Війна у 140 знаках. Як соціальні медіа змінюють конфлікти у XXI столітті, Дейвид Патрикаракос

Війна, яка почалася навесні 2014-го року в Україні стала новим досвідом для британського журналіста Дейвида Патрикаракоса. Саме тут він зрозумів, що природа конфліктів змінилася: важливішою, ніж на полі бою, стала перемога у війні слів та наративів. Допитливо, вдумливо, чудово написана книжка, стала «інтимним і детальним портретом війни XXI століття, а також людей і технологій, які її видозмінюють». Хочемо цього чи ні, але всі ми вже у кібертраншеях нової глобальної війни, тож мусимо навчитися воювати і жити в створеному цією війною світі.

3. Фейк. Технології спотворення реальності, Георгій Почепцов

«Це не фейк, це альтернативна правда». Під таким гаслом твориться нині інформаційна політика тих держав та діячів, які майже відкрито маніпулюють через фейки свідомістю мас. Варто згадати лише російське втручання у президентські вибори у США та Франції, референдуми у Каталонії та Великобританії. Фейки стали результатом використання соціальних медіа та створення особливого психологічного таргетин­гу для масового викривлення дійсності, що використовувалося для політичних цілей. Автор досліджує, як будуються фейки, чому вони так легко поширюються, які існують методи боротьби з ними.

4. Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот, Дмитро Кулеба

Інформація — потужна зброя і ті, хто стоїть на захисті України у інформаційній війні теж тримають дуже важливий фронт. Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба написав книжку про поведінку в інформаційному просторі та роботу з комунікаціями в Україні. Автор визначає п’ять правил, які допомагають перемогти в інформаційній війні. Він закликає читачів:

Читайте, якщо хочете знайти точку опори у вселенському інформаційному потопі, зрозуміти, як налаштована машина комунікативної війни і не дозволяти іншим маніпулювати вашими емоціями, переконаннями і вибором!

5. Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності, Пітер Померанцев

Політики, релігійні фанатики, наркомафія та популісти використовують одні й ті самі інструменти залякування та брехні. Тільки зараз для цього існує величезна індустрія маніпулювання нашими думками, рішеннями та бажаннями з ботофермами, тролями та хакерами. Що ми можемо протиставити їм? Ця книжка розповідає про інформаційні війни та про втрачену ілюзію, що більше інформації означатиме більше свободи та глибші дискусії. Для Померанцева це ще й історія його родини, історія дисидентства, яке не залишилось у XX столітті, але триває.

6. Цифрові громадяни. Як виробити здорові диджитал-навички у ваших дітей, Річард Кулатта

Багато батьків побоюються, що діти стануть залежними від онлайн-ігор, піддадуться кібербулінгу або «заблукають» у соцмережах. Дорослі багато говорять про те, чого робити не треба, але мало (й головне — не власним прикладом) пояснюють те, що саме треба робити в інтернеті. Настав час розпочати нову розмову. У цій книжці автор пропонує позитивний підхід до підготовки дітей до життя в цифровому світі, виділяючи п’ять навичок, які має розвинути кожна людина: збалансованість, поінформованість, інклюзивність, активність, усвідомленість. Книжка допоможе батькам і дітям відкрити для себе безпечний шлях до цифрового громадянства.

7. Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими, Томас Ніколс

Як ніколи раніше люди мають доступ до освіти та самоосвіти, інформації та технологій. Це мало б зробити їх розумнішими та етично коректнішими. Але нічого з цього ми не спостерігаємо. Натомість бачимо цілу армію диванних експертів, які пишуть дурню, пишаються некомпетентністю, гордо стають під знамена дрімучих стереотипів. А якщо починати дорікати цим, то можна легко натрапити на звинувачення в недемократичній елітарності. У своїй книжці автор демонструє, як відбулася ця трансформація експертного рівня, починаючи від відкритості Інтернету і до перетворення індустрії новин у цілодобову розважальну машину.

Перевірте свою цифрову грамотність за допомогою національного тестування «Цифрограм». Після складання тесту ви отримаєте сертифікат, що підтверджує ваші знання та навички.

{{read_more|Читайте також| 1644, 5747}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: