Osvitanova.com.ua

Проблема вибору професії завжди була актуальною і залишається такою в сучасних умовах невизначеності і постійних змін. Яку професію обрати – одне з головних завдань у житті кожної людини. І стресовий період в житті кожного з підлітків. Краще розібратись з цим питанням нам допоможе Оксана Сіленко, кар’єрна консультантка проєкту Creative Labs. Оксана розповіла, як під час профорієнтаційних зустрічей школярі обирають свій професійний шлях і складають план самореалізації та професійної кар’єри.

Оксано, розкажіть трохи про себе та свій досвід

Я психологиня, тьюторка та  кар’єрна  консультантка. З досвіду можу сказати, що короткострокової профорієнтаційної програми для багатьох підлітків недостатньо (як і кількаденного занурення у світ професій). Більшість учасників профорієнтаційних курсів говорили, що було цікаво, але сумніви нікуди не поділися. А в деяких випадках їх стало значно більше, адже на курсі учні дізнались про нові для себе професії й тепер зробити вибір стало ще важче. Команда почала шукати альтернативу. В результаті ми спільно з колегами  започаткували власну профорієнтаційну програму Creative Labs.

Чому для вас було важливим взяти участь в цьому проєкті?

Профорієнтація в Україні й до війни була відірвана від навчального процесу:  проходження декількох тестів у старших класах та вивчення спектра професій і приблизно не дає відповіді на питання учнів «Ким стати?». А обрати професію в країні, де йде війна, взагалі завдання із зірочкою.

Creative Labs не просто допомагає підліткам-ВПО обрати професію, а надає можливість прокачати власні навички та вміння через тренінги, воркшопи та екскурсії. Крім того, ми організовуємо для них стажування в обраному напрямку.

Цей проєкт дав мені можливість одночасно займатися улюбленою справою і підтримувати учасників у здійсненні зваженого вибору професії у цей складний час.

Що таке профорієнтація? Чи стала вона більш популярною в останні кілька років? Чи звертаються дорослі до спеціалістів із профорієнтації?

Для мене профорієнтація – це про пошук та пізнання себе, своїх принципів, мотивів та критеріїв вибору, здібностей та вподобань, своїх сильних сторін і точок росту. Про вибір способу життя, а вже потім професії.

Раніше суспільство було переконане, що професійний шлях дитини повинен бути лінійним: садочок, школа, університет, робота. Що своєю чергою змушувало батьків, школу, близьке оточення тиснути на підлітка і на його вибір. Через це велика кількість дітей, що  вступила у ЗВО  не за власним вибором, так і не змогли зрозуміти, ким насправді вони хотіли б бути, що призводило до отримання диплома за однією спеціальністю, а пошук роботи зовсім за іншою. 

Не важливо, скільки тобі років, якщо ти маєш бажання змінити професію. Важливо звернутися до професіонала, якщо не знаєш, куди рухатися. В найближчому майбутньому людина за своє життя буде змінювати від 3 до 10 професій, що збільшить попит на кар’єрних консультантів.

Який профорієнтаційний підхід ви обрали для Creative Labs? 

Наразі ринок перенасичений різними підходами до професійного вибору, кожен обирає, що йому до вподоби. В Creative Labs ми використовуємо групові заняття офлайн та онлайн, де кожен учасник може обрати зручний для себе формат. Програма курсу  складається з двох блоків та розрахована на 8 занять. Перший блок націлений на знайомство учасників, визначення власних критеріїв та мотивів вибору, знайомство з актуальним  ринком  праці, особливо з професіями креативного сектору.

Другий блок націлений на дослідження власних умінь, навичок, здібностей, талантів, вподобань, створення професійної карти. На кожному занятті учасники пізнають себе і прокачують скіли за допомогою групової роботи, дискусій, випробувань власних сил, створення стартапів та пошуку і генерації нових, унікальних ідей.

Чи є якісь особливості в роботі з підлітками?

Підлітки – це дорослі люди, які прагнуть, щоб до їх бажань, думок, роздумів, порад ставилися серйозно та були з ними щирими. Якщо їм не цікаво, то будьте готові, що вони вам про це скажуть. Але якщо їх зацікавити, то самому теж є чому повчитися.

В чому полягають недоліки профорієнтаційних тестів?

Вивчати себе за допомогою тестів можна і треба, але не варто покладатися повністю на технології, вони не зроблять за вас того, що ви маєте зробити самі. Тому основний акцент треба ставити на розширенні свого знання професій і розумінні себе та свого бажаного способу життя.

Щоб ви побажали підліткам, які знаходяться на етапі вибору професії?

Вірте в себе та завжди рухайтеся вперед! Якщо не знаєте, що роботи, робіть те, що допоможе дізнатися!

Проєкт Creative Labs здійснюється ГО «Місце Натхнення» в межах проєкту «Формула стійкості» Інституту лідерства та управління УКУ за фінансової підтримки ЮНІСЕФ та Уряду Кореї.

{{read_more|Читайте також| 5578, 213}}

Джерело фото Depositphotos 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: