Osvitanova.com.ua



Для самовизначення підлітку потрібно три складові:  знати свою особистість, вподобання, навички, та цінності; мати реалістичні та широкі знання про світ сучасних професій, та пройти стажування по професії. 

Як показує практика, у сучасного підлітка обмежені знання про себе та світ, а ще не завжди є можливість спробувати себе в обраній професії. Ви можете все це перевірити на власній дитині. Попросіть вашу дитину назвати 5 речей, які вона вміє чудово робити і запитайте яким фахівцям потрібні ці навички. 

Як можна просто перевірити знання дитини про світ професій

Запитайте, якою вона бачить щоденну роботу письменника або сценариста і уважно її послухайте.

Інформація для порівняння: Харукі Муракамі, письменник, під час написання своїх творів прокидається щодня о 4 ранку, працює по 6 годин, пробігає 10 км і завершує свій день з книгою. І це не лише він. Не менше 6 годин щодня за рукописами проводить і Стівен Кінг, і український письменник Макс Кідрук. 

Запитайте у своєї дитини, якою вона бачить кращу освіту для професії фотографа і уважно її послухайте. 

Інформація для порівняння: призерка і фіналістка численних міжнародних фотоконкурсів і премій, Вікторія Сорочинські, є бакалавром мистецтв і фотографії, отримала диплом магістра образотворчих мистецтв в Нью-Йоркському Університеті.

Запитайте у своєї дитини, які професії пов'язані з навичкою малювати, чи можна на цьому заробити і  послухайте її відповідь.  

Інформація для порівняння: зарплата 2D-ілюстратора може починатися з 1000 у. е., дизайнер інтер'єру може заробляти близько 3000 у. е.,а деякі навіть більше і ці люди живуть серед нас. 

А ось ще один приклад, але вже не про професію. Багато підлітків вважають, що для ефективного підприємця освіта не потрібна. Попросіть її знайти 10 підприємців без освіти та 10 з освітою, і обговоріть результати. 

Однозначно, я голосую за вступ до ЗВО, якою б непопулярною була моя думка. Але я за навчання в дійсно хороших закладах, які дають системні знання та практику. Звичайно, що не для всіх спеціальностей потрібна вища освіта, але для більшості – так. І якщо вас інколи підмиває повірити у безглуздість ЗВО – це означає, що ви просто не розумієте, за якими критеріями потрібно обирати ЗВО. Якось на моє запитання, чи потрібно режисеру закінчувати ЗВО, чи може вистачить крутезних курсів, іменитий режисер відповів – «а хто ж вам довіриться і дасть бюджет на фільм, якщо ваші зання та практика обмежені часовим проміжком у 9 місяців?».

Коли ваша дитина говорить вам, що визначилася, перевірте її

Попросіть підготувати для вас презентацію або проєкт, в якому вона розповість вам своїми словами, яку професію обрала, що це за професія, чим займається такий спеціаліст щодня, як здобути відповідну освіту, які виклики постають перед фахівцем, чому саме ця професія, а який є план Б, якщо професія зникне, або видозміниться, а які ще є схожі професії, а які предмети потрібно вчити в школі, та до якого ЗНО готуватися, чи може взагалі йти зі школи після 9-го класу?

І це ще не всі питання. Поцікавтеся у своєї дитини, адже саме ви виступаєте в ролі інвестора і будете оплачувати навчання впродовж тривалого часу. Сумно, проте згідно статистичних даних близько 58% випускників не працюють по спеціальності, а це означає, що майже більша половина класу, де навчається ваша дитина, потрапить в таку ситуацію. І якщо б можна було провести опитування, я запевняю вас, 100% дали б ствердну відповідь, що з ними точно така халепа не станеться.

Читайте також Кто такой навигатор, или 5 способов помочь ребенку с самоопределением

То чи можна обрати професію за раз?

Відповідаю – ні. І жодні тести вам в цьому не допоможуть. Навіть, якщо там будуть професії, які зацікавили вашу дитину, перед нею стоїть робота принаймні у 3-4 місяці , якщо не більше, для того, щоб заглибитися у обрані сфери діяльності. Можна пройти стажування за якоюсь спеціальністю, попрацювати влітку, попроситися волонтерити, поспілкуватися з «живими» фахівцями професії, тощо.

Що робити, якщо ваша дитина відмовляється від вибору, не хоче далі навчатися, або пасивна і погоджується на будь-який ваший варіант, або ж хоче відпочити від навчання

Домовтеся з нею про gap year. 

Це такий собі вільний рік, впродовж якого вона має дослідити себе, сфери діяльності, та визначитися. Багато хто наївно вважає, що gap year – це про подорожі та побити байдики, проте це хибна думка. В Європі та Америці випускники шкіл беруть один рік, щоб краще підготуватися до вступу, оформити документи належним чином та визначитися. І це не означає, що вони б'ють байдики весь рік і лише три місяці в прискореному темпі займаються з репетиторами (цей варіант найбільш відомий для нас).

Тобто під час gap year підліток може спробувати себе в різних ролях, і не потрібно працювати цілий рік в одній професії. Фокус саме в тому, щоб багато речей спробувати по 3-4 тижні, як от працювати з дітьми, кур'єром, продацем в магазині, писати пости на замовлення, створювати сайти, вивчати мову, бути на підхваті у ветклініці, навчитися вести проєкти під час волонтерства, тощо.

Звичайно, це не означає, що, працюючи в магазині, ваша дитина стане продавцем – ні.  Але таким чином, вона ближче познайомиться зі сферою моди, або живопису, або видавничої справи, в залежності від магазину, де працюватиме. Тобто тут потрібно дивитися глибше на всі ці дії. 

В усьому цьому немає заявленого в заголовку одного разу. Хто всі ці люди (батьки і підлітки), які спрощують вибір професії до складання одного чарівного тесту за декілька місяців до останнього дзвінка? 
 
Всім відомі тести «Профорієнтатор» та «Магеллано». Це одні з кращих та інформативних тестів, проте, складання тесту – це лише початок, а не завершальна стадія вибору. Багато хто про це навіть не здогадується.
 
Мені хочеться вірити в те, що ми перестанемо спрощувати вибір професії і віднесемося до цього так само серйозно, як хоча б до придбання мобільного телефону. Еге ж, мені відомо скільки часу і як старанно та ретельно дехто обирає собі новий гаджет. 
 
Отже, підсумую, що потрібно для того, щоб обрати професію: 
1. Розширити свої знання про сферу інтересів до максимуму. Це як подивитися на карту світу і відкрити для себе нові країни з цікавими ландшафтами та традиціями. 
2. Визначити свої навички. А ще спробувати себе у чомусь абсолютно новому саме для вас. 
3. Познайомитися зі своїм характером.
4. Визначити свої цінності . 
5. Дати відповіді на питання «Що я очікую від роботи?», «Що мене в ній приваблює?», «Чим вона корисна для світу?», «Які функції може забрати штучний інтелект?», «Чому саме мені потрібно навчитися, щоб стати фахівцем?»,
«Скільки часу і грошей піде на навчання?», «Скільки ви будете отримувати, де працювати і яких кар'єрних висот бажаєте досягнути?», «Чим конкретно будете займатися щодня?», «Як робота вплине на ваше життя (здоров'я, сім'ю, відпочинок, фінанси, особистісний розвиток)?»

Shamrock з 20 листопада буде проводити марафон для батьків та підлітків щодо профорієнтації. Безкоштовно. Буду давати корисну інформацію, рекомендації, вправи, найбільш зацікавленим запропоную пройти нашу платну програму. Якщо вам відгукується ідея участі у марафоні, заповнюйте гугл-форму https://forms.gle/KkdFwJDARh4Kofcu8.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: