Osvitanova.com.ua

В умовах тотальної забрудненості територій вибухонебезпечними предметами, особливо на територіях, які звільнені від рашистських загарбників, які уходячи, все за собою мінували, варто навчити вчителів, вихователів та й напевно усіх батьків грати з дітьми в одну гру.

Напевно всі пам'ятають з дитинства гру «Море хвилюється». Стоячи в колі всі учасники разом, синхронно розхитуючись, декламують: «Море хвилюється раз! Море хвилюється два! Море хвилюється три! Морська фігура, замри!». Всі учасники замирають в якомога більш дивовижних позах з чудернацькими обличчями. Завдання – утримати ці пози нерухомими якомога довше. Ведучий ходить проміж цих поз, перевіряє, хто тримає позу, а хто, частіше через сміх, «вивалюється». Хто витримає найдовше – отримує приз.

Але ми в різних креативних вечірках, ретрітах та інших подіях трансформували цю гру. Ведучий може крикнути «Замри!» у будь-який момент події, і всі мають залишитися нерухомими в тих позах, в яких їх застигла команда Ведучого. Незалежно від того, чи це виступ перед дошкою, чи це перерва або обід, чи розпал дискусії.

Це може стати корисним і важливим засобом для захисту дітей від небезпеки підірватися на випадково знайденому під час прогулянки. Дітям гуляти потрібно, а передбачити, на що вони можуть наткнутися на території, дуже важко.

У випадку, якщо дорослий помітив небезпечний предмет, розтяжку чи вибуховий пристрій, а добігти до нього раніше за дітей йому вже не встигнути, він викрикує «Замри!» і потім обережно відводить дітей в небезпечне місце або переконується в тому, що він помилився.

Але це спрацює, лише коли діти привчені грати в цю гру, яка може бути фоновою для дитячого колективу протягом всього дня. Для цього потрібно, щоби хоча б один раз в день така команда звучала, причому застигаючи їх в різні цікаві моменти життя)) - для підтримки дитячого інтересу. Можна також підкріпляти їх інтерес цікавими призами, тут вже багато залежить від дорослого)).

Насправді цей інструмент може працювати з багатьма небезпеками. Це і коли група несподівано опинилася на краю яру, і коли м'яч викочується на проїжджу частину або на будівельний майданчик, і поява небезпечної тварини, і оголений дріт і т. д.

Практика показує, що в 1-2 класах діти частіше за все легко навчаються цієї гри. А іноді й раніше. «Зверху» обмежень немає –підлітки, молодь і навіть дорослі люди із задоволенням грають в цю гру. Головне, щоби дорослий, який відповідає за дітей, сам для себе знайшов задоволення від підтримування цієї гри.

Вірю, що війна завершиться нашою перемогою, вірю в ЗСУ, вірю в Україну! Україна буде повністю розмінована! А зараз будьмо пильними! Бережіть дітей! Бережіть себе! Слава Україні!

{{read_more|Читайте також| 5774, 5753}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: