Osvitanova.com.ua

За даними Офісу Генпрокурора станом на 16 листопада 2022 р. через воєнні злочини росії на території України загинула 431 дитина, ще 835 дітей отримали поранення. І хоч 7 555 маленьких українців і українок були знайдені, відповідно до даних Національної поліції України ще 280 наших юних земляків вважаються зниклими. Водночас Національне інформаційне бюро, яке належить до сфери управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, подає інформацію про те, що 9 755 дітей депортовані з України... Ницість ворога, на жаль, немає меж.

Іще у 1928 р. в книжці «Наслідки» письменник, на той час канцлер скарбниці і майбутній прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчилль, зауважуючи про плани Німеччини, писав: «Наразі встановлено, що все населення братиме участь у війні, усі працюватимуть до крайньої напруги, усі будуть об'єктами люті ворога... Ймовірно — ні, безперечно, — серед засобів, що знаходяться в розпорядженні, будуть знаряддя і методи масової руйнації, необмежені і, можливо, одного разу пущені в хід ті, які вже не піддаватимуться контролю». Між рядками, які цитуємо, і нами пролягли майже століття. Змінився ворог: з німецького нацизму на російський рашизм. Проте методи ведення війни багато в чому лишилися подібними. Так, сьогодні росія влаштовує ракетний терор, спрямовує ворожі дрони на об'єкти критичної інфраструктури, нищить наші міста в намаганні таким чином здобути те, чого точно ніколи не отримає — перемогу. І кожне виконання гімну України, яке доноситься з коридорів наших домівок, сховищ чи станцій метрополітену говорить, що відповідь одна: нас не залякати, не зламати і не перемогти!

Та війна ще триває і нам потрібно запасатися не тільки водою, ліхтариками, харчовими продукти, які довго не псуються, а й терпінням. Крім того, варто постійно оновлювати свої знання щодо дій в умовах воєнного стану. Ще важливіше — навчати цього дітей і підлітків. Бо сьогодні вони змушені опановувати не тільки навчальні предмети, затверджені МОН (хоч і їх також), а й засвоювати життєві уроки воєнних буднів. І якщо те, що не встигли довчити в першому випадку, завжди можна надолужити, то в другому почасти буде тільки мить, щоб прийняти правильне рішення.

З початком війни ми всі подорослішали: як люди, як особистості, як нація. А ще ми побачили як враз стали дорослими наші діти. Наші, бо чужих не буває. І хоч здається, що з лютого цього року ми знаємо так багато про повітряні тривоги, про різні звуки вибухів і канонад, про окупацію, евакуацію й «зелені коридори», усе ж поновлювати свої знання щодо дій цивільного населення в умовах воєнного стану просто необхідно. Ми, команда «Інженерного тижня», взяли на себе сміливість звернутися до маленьких і юних українців і українок і розповісти їм все про небезпеки, якими повниться війна. Ба більше — ми розкажемо, як не накликати загрозливу ситуацію. Та якщо небезпека все ж спіткала, навчимо, як її подолати і зберегти найцінніше, що в нас є — життя.

Упродовж кількох місяців ми працювали (читай між рядків: дискутували, шукали форми подачі матеріалу, обирали фахівців і радників, знову дискутували і врешті доходили згоди) над тим, як про життєві небезпеки говорити з дітьми й підлітками. Бо ж тут варто: не налякати, але й розповісти правду; не скеровувати до вивчення стосів підручників з ОБЖД, «Основ медицини» тощо, але й говорити максимально відверто, скажімо про фізичні травми; не нагнітати паніку в темах про окупацію, але розповісти чесно про можливі ситуації; не примушувати завчати матеріал, а спонукати зрозуміти й запам'ятати його. І, звісно, не бути нудними в своїх переконаннях і олдскульними в доводах. І допоки ми міркували над всіма завданнями, нам на допомогу прийшов «Воби2» — чат-бот, який в ігровій формі вчить маленьких і старших українців і українок, як правильно діяти в умовах воєнного стану. Так, ми створили чат-бот. «Воби2» завжди «в обидва боки» дивиться (звідси й ім'я), адже дуже уважний. Цього ж навчає і своїх підписників.

Як знайти «Воби2»

«Воби2» живе в месенджері Telegram (https://t.me/voby2_bot) і має власну сторінку (https://voby2.com.ua/). Він навчає дітей і підлітків, хоч і для дорослих там теж немало важливої інформації, як має діяти цивільне населення в тих чи інших ситуаціях воєнного стану.

«Воби2» запропонує користувачу назвати своє ім'я, вік і стать. Це потрібно команді «Інженерного тижня», щоб згодом отримати статистику щодо кількості учасників/ учасниць, результатів проходження тесту тощо. Ніяких особистих даних бот не запитує і навчає не надавати таку інформацію про себе незнайомим людям, поширювати її в соцмережах чи месенджерах. Після активації чат-бота та введенні даних учасник/-ця може почати гру.

Структура та логіка системи чат-бота

Чат-бот нагадує класичні текстові рольові ігри — інтерактивний сценарій з деякими елементами варіативності. Гра постає у вигляді певної кількості «питань», розділених тематично на рівні. На кожному рівні таких питань 20−30. Кожне питання має 2−4 варіанти відповідей, одна з яких є правильною. Після того, як гравець обирає відповідь, бот або підтверджує її правильність у форматі короткого коментаря або (також у форматі короткого коментаря) пояснює, чому відповідь є неправильною і яку натомість потрібно було обрати.

Мотивація та нагороди

Тут на учасників чекає приємний сюрприз. Серед тих, хто до 6 грудня пройде тест і дасть правильні відповіді на запитання всіх трьох рівнів команда «Інженерного тижня» розіграє 5 смартфонів. Важливо розуміти, що «Воби2» дозволяє проходити рівні безліч разів і таким чином засвоювати матеріал. Тобто доклавши трохи зусиль вам рано чи пізно вдасться пройти тест без жодної помилки. Переможці будуть визначатися за допомогою програми Random.

Більше про правила проведення розіграшу можна прочитати на сайті https://voby2.com.ua/


 

Які теми розкриває «Воби2»

Це завдання було чи не найскладнішим для нашої команди. Бо розповісти хотілося про все, відразу, коротко і зрозуміло, але обмежитися варто було основним. Інформацію «Воби2» розподіляє на три тематичні рівні.

Перший рівень:

Евакуація: загальні поради, речі, поведінка, способи евакуації тощо; Повітряна тривога: різновиди, поведінка під час повітряної тривоги, правила вибору укриття та безпечних місць; Поведінка у випадку перебування поряд з місцем вуличних боїв, мінометного та артилерійського обстрілів; Мінна (не)безпека; Дії у випадку руйнування будинку та потрапляння під завали.

Другий рівень:

Перша допомога при подряпинах, саднах, порізах; Зупинка артеріальної та венозної кровотеч, в тому числі накладання джгута; Правила виклику швидкої допомоги та спілкування з лікарями; Орієнтація у просторі, передача координат місцеперебування; Зупинка носової кровотечі; Опіки термічні та хімічні. Захист від фосфорних бомб (може, краще так: захист від наслідків обстрілу фосфорними бомбами); Перша допомога при харчовому отруєнні; Гігієна під час війни; Поведінка у натовпі.

Третій рівень:

Комендантська година: що це, чому варто дотримуватися і як діяти в разі порушення; Створення запасів їжі та води; Перебування в окупації. Поведінка у разі захоплення будинку окупантами, обшуку, розміщення поруч стрілецьких позицій; Потрапляння в заручники, виживання; Небезпеки, які можуть спіткати після деокупації територій.

«Воби2»і його команда

Перш ніж «Воби-2» взявся навчати юних українців і українок, як правильно діяти цивільним в умовах воєнного стану, чат-бот склав успішні іспити з усіх питань, бо отримував знання від найкращих фахівців галузі. До складу команди, яка працювала над створенням «Воби2» входили:

Олександр Білецький, військовий експерт, віцепрезидент з безпекових питань в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), голова Української Військової Варти. Микола Синюшко, дитячий психолог та співзасновник простору для сімей Halli Galli. Василь Кашуба – засновник Курсів першої допомоги CAB у Львові, інструктор Всеукраїнської ради реанімації.

На початку статті ми вже зверталися до цитування прем’єр-міністра Великобританії (у 1940-1945 і 1951-1955 роках) Вінстона Черчилля. Ми зробимо це знову. Бо є слова, які не втрачають актуальності з часом. Політик зауважував: «Ми в жодному разі не повинні допускати, щоб сприятливий розвиток подій послабив наші зусилля або навіяв нам думку, що небезпека вже минула і війна наближається до завершення. Навпаки, ми повинні очікувати, що ворог, якому ми завдаємо таких важких ударів, вживе відчайдушних заходів у відповідь. У промовах німецьких лідерів, починаючи з Гітлера, містяться таємничі натяки на нові засоби та нову зброю, яка буде випробувана проти нас. Цілком природно, що ворог поширює такі чутки для того, щоб підбадьорити свій народ, але не виключено, що тут криється щось серйозніше».

Пізніше Вінстон Черчилль нагадував, що «війна — це постійна боротьба, яку варто вести щодня», бо тільки в результаті щоденного кропіткого протистояння ворогу, ми отримаємо над ним перемогу. Обидві цитати об'єднує заклик до того, що війна триває і ворог, якого не варто недооцінювати, не дрімає. Він підступний і мстивий. Але не настільки хитрий, яким сам себе вважає. Ми точно знаємо, що перемога буде за нами, скільки б часу не довелося до неї йти. Важливо розуміти, що долати цей шлях, особливо нам, цивільним, потрібно максимально обережно й правильно (бо у війні таки є свої правила), зберігаючи життя свої і своїх близьких. Чат-бот «Воби2» був створений для того, щоб розповісти про небезпеки воєнного часу й навчити їх долати. Бо ж відомо, що знання — це також зброя. Отже, ми й направду озброєні й небезпечні для ворога, а отже ще на крок ближчі до нашої перемоги!

І нагадуємо — «Воби2» чекає на вас за посиланнями в Telegram https://t.me/voby2_bot або на сторінці https://voby2.com.ua/

Бережімо себе і своїх близьких!

{{read_more|Читайте також| 5753, 5742}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram


 

Поширити у соц. мережах: