Osvitanova.com.ua

Другий рік поспіль освітній напрям Genesis проводить опитування студентів українських закладів вищої освіти. Це дослідження допомагає виявити, як молодь ставиться до освіти, майбутньої роботи та чого не вистачає навчальним програмам. Опитування проходило у серпні 2022 року серед студентів українських університетів методом заповнення онлайн-анкети. Розповідаємо про найважливіші інсайти з цьогорічних результатів

Актуальність обраних спеціальностей

84% українських студентів попри війну вважають, що навчаються за актуальними спеціальностями. Найбільше у цьому впевнені ті, хто вивчають соціальні (92%) та технічні науки (90%).

67% респондентів планують будувати кар’єру за спеціальністю. А ті студенти, які вважають свої спеціальності менш перспективними, готові перевчитися. Найпопулярніші напрями для зміни професії — розробка, дизайн та психологія.

Інтерес до IT

68% опитаних хочуть працювати в ІТ, 63% вважають, що без проблем зможуть знайти роботу в ІТ за своєю спеціальністю. Серед IT-компаній майже половина респондентів надає перевагу продуктовим, 15% — сервісним, 14% хотіли б заснувати власний бізнес, а 16% ще не визначились. Буде це українська чи міжнародна компанія для 40% не має значення, 37% обрали б міжнародну і лише 23% — українську.

Самоосвіта

Найбільш корисними навичками, отриманими під час навчання, респонденти вважають базові знання зі спеціальності, англійську мову, тайм-менеджмент та критичне мислення. Проте, здебільшого навчальні програми не допомагають набути практичних навичок, тому 95% студентів шукають додаткове навчання на відкритих платформах, профільних каналах та блогах, а також проходять безоплатні курси.

Ставлення до співпраці університетів з бізнесом

78% студентів вважають, що університет має співпрацювати із бізнесом. На їхню думку, найбільш пріоритетними напрямами є:

допомога у працевлаштуванні; стажування під час навчання та можливість проходити навчальну практику в партнерських компаніях; розробка спільних із бізнесом дисциплін, практичних навчальних програм, курсів лекцій тощо; фінансування у вигляді грантових програм, стипендій та інвестицій в інфраструктурні проєкти, наприклад, відкриття технологічних хабів, наукових центрів тощо.

Про дослідження:

Опитування проходило у серпні 2022 року серед студентів українських університетів методом заповнення онлайн-анкети та є кількісно-якісним. Дані не є репрезентативними та не претендують до екстраполяції на усю генеральну сукупність. Результати опитування варто інтерпретувати як тренд.

{{read_more|Читайте також| 5717, 5691}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: