Osvitanova.com.ua

До Дня гривні (2 вересня) в НБУ підготували тритижневу освітню онлайн-програму заходів, присвячену 26-й річниці гривні. До участі в заходах упродовж наступних трьох тижнів запрошуються школярі, студенти, вчителі та викладачі. А перед тим, як ви оберете цікаві для вас заходи й зареєструєтесь на них за цим посиланням, пропонуємо оновити знання про ще один наш національний символ поряд з прапором, славнем і тризубом.

«Гривня – це не лише грошова одиниця, а й один із символів української державності. Власні гроші поряд з іншими державними символами – гербом, гімном, прапором – є основними атрибутами, що визначають незалежну державу. Вони презентують країну світу та є багатим джерелом знань про її історію, культуру, традиції, – наголосив Голова Національного банку України Кирило Шевченко. – На монетах та банкнотах гривні зображено державну символіку та елементи національної культури, портрети видатних діячів української історії, науки та культури – творців нашої незалежності».

1. Грошова реформа

Понад чверть століття тому розпочалася грошова реформа і в Україні з’явилася власна національна грошова одиниця. Обмін українських карбованців на гривню (банкноти й розмінні монети) тривав з 2 до 16 вересня 1996 року (100 000 карбованців міняли на 1 гривню). У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. З 17 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

Тож всього за два тижні гривня прийшла до кожного міста та села України, на усі підприємства, заводи, фабрики, в магазини та кафе, з’явилася в кожній оселі українця.

На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу було 338,1 трлн українських карбованців. У результаті переходу на гривню Національним банком було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн крб).

2. 72 банкноти на одного жителя України

Станом на 01 вересня 2022 року в готівковому обігу України перебуває готівки на загальну суму 688 млрд грн, зокрема банкнот – 682,7 млрд грн (2,9 млрд шт.) та монет – 5,3 млрд грн (14,1 млрд шт.). Отже, на одного жителя України припадає 72 банкноти та 166 платіжних розмінних та обігових монет.

3. Власне виробництво грошових знаків

На початку своєї незалежності Україна не мала власного виробництва грошей і тому перші банкноти гривні було замовлено і виготовлено закордоном (у Канаді та Великобританії). Нині гривня повністю виготовляється власним сучасним та потужним українським Банкнотно-монетним двором. Не кожна країна світу може похвалитися наявністю власного виробництва грошових знаків.

4. Символ гривні ₴

Графічний знак для позначення української валюти Національний банк України затвердив 1 березня 2004 року. Символ гривні складається з двох елементів. Перший та основний елемент ґрунтується на рукописному варіанті кириличної літери «г», яка позначає першу букву в слові «гривня». Другий же елемент – дві горизонтальні паралельні лінії, які втілюють ідею стабільності грошової одиниці, високий потенціал і зростання національної економіки України.

5. Нові номінали

За 26 років гривня значно змінилася, адже Національний банк постійно працював над її осучасненням. Для Національного банку важливо, щоб національна валюта, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною, а українці мали впевненість, що готівка, отримана в торговельній мережі, касі банку або в його банкоматах, є абсолютно платіжною та придатною до обігу. Тож протягом новітньої історії гривні в обігу поступово з’являлися як банкноти з оновленим дизайном і системою захисту, так і нові номінали банкнот, яких не було у 1996 році. Спочатку у 2001 році було введено в обіг банкноту номіналом 200 гривень; пізніше, у 2006 році – номіналом 500 гривень; а у 2019 році – номіналом 1000 гривень.

На сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління гривні, що відрізняється удосконаленим дизайном та посиленим комплексом захисних елементів, зокрема оптично-змінних для зручного і простого візуального контролю громадянами.

6. Скільки живе гривня

Дрібні купюри номіналів 1, 2, і 5 гривень служать всього 6-8 місяців, оскільки часто переходять з рук в руки, тому НБУ міняє їх на нові(У зв'язку з фізичним зносом банкнот Нацбанк щорічно вилучає з обігу близько 640 млн різних купюр). Більші – номіналом 10, 20, 50, і 100 гривень – в обігу перебувають до 3 років, а 200 і 500 гривневі купюри – від 5 років і більше.

7. Бавовна в складі гривні

Паперова основа української гривні до 2016 року на 100% складалася з бавовни, а не із деревинної целюлози, як більша частина паперів широкого вжитку. Ця сировина є не тільки високовартісною, але й дефіцитною. Тому з недавнього часу до виготовлення банкнотного паперу стали додавати український льон. Це дозволило знизити собівартість виготовлення гривні, підвищити зносостійкість банкнот на 5-10% та підтримати українського виробника.

{{read_more|Читайте також| 2996, 5631}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: