Osvitanova.com.ua

Шкільні будні от-от розпочнуться, на першачків чекає новий період життя. Ми поговорили з психологинею українсько-канадської початкової школи та дитячого садку Maple Bear Kyiv Маріанною Щолоковою про те, що батькам потрібно знати про цей період, як до нього підготуватися і на що звертати увагу в поведінці дитини в перші тижні нового етапу в житті. А також 5 порад, як заохочувати дітей навчатися.

Про процес адаптації

Допомогти дитині адаптуватися до нових змін доречно завжди, це неабиякий ресурс для подолання стресу!

Перехід з режиму дитячого садка, де основна діяльність ігрова, до інтенсивного навчання в першому класі, це значні зміни для такої маленької людини.

Ще складнішим буде перехід до навчання, якщо дитина не відвідувала садок. В цьому випадку у дітей  з початком шкільного життя збільшується не тільки розумове навантаження, але й рівень соціалізації. Адже тепер дитина знаходиться більшу частину дня серед дітей і має дотримуватись певного розкладу, правил поведінки та етикету, зважати на інтереси своїх однокласників і налагоджувати дружні стосунки. Те саме стосується дитини, яка вперше починає відвідувати дитячий садок.

Під час адаптації до нового етапу в житті  в дітей іноді знижується пізнавальна активність, наприклад, здатність щось запам’ятовувати чи втримувати увагу. Це нормально, якщо відбувається протягом першого місяця на початку навчального року, або тижня після канікул.

Період 6 років це завжди ще і перехід від домінуючої ігрової до навчальної діяльності, у деяких дітей він дещо повільніший. Ми в Maple Bear багато навчальних активностей проводимо в ігровій формі й завжди виділяємо час для вільної гри дітей. 

Вчителі та вихователі максимально полегшують дітям цей шлях – роблять перехід до навчання поступовим, цікавим, ігровим. В Maple Bear Kyiv заняття побудовані на основі ігрового підходу, тому адаптація в нас проходить легко.

Але запорукою успішної адаптації, яка триватиме 1-2 місяці,  є насамперед мотивація та настрій, з яким прийде дитина до школи чи до садочка! Ось саме на це, на емоційну готовність, і має бути направлена увага батьків зараз.

Як батьки можуть допомогти дитині з адаптацією

За кілька днів до початку навчання точно не має сенсу перенавантажувати дитину вправами, намагаючись підтягнути її ерудицію, а тим паче дратуватися, якщо дитині не вдаються прості завдання. Це тільки знизить її бажання та прагнення навчатися.

Навпаки, розумово дитині варто дати відпочити й насолодитися останніми вільними днями. Тим паче, що останніми місяцями й так було багато приводів для переживань, які досить сильно перенавантажили нашу психіку.

Краще розповідайте майбутнім першокласникам і дошкільнятам, яким буде їхнє майбутнє перебування в школі та садку. Якщо дитина вже відвідувала школу і садок торік, нагадайте, що саме їй подобалось там, що їй добре вдавалось, які були досягнення. Навіть якщо ці досягнення були на ваш погляд незначними, все одно щиро та щедро хваліть дитину – вона буде вмотивована більше старатися.

Обов’язково завітайте до школи, прогуляйтесь територією, розкажіть, що цікавого її очікує в школі. Ми для цього в Maple Bear Kyiv проводимо індивідуальні екскурсії.

Привчайте дитину до думки, що вона подорослішала, і стала самостійнішою. Хай візьме на себе вдома якусь справу по господарству, наприклад, поливає квіти. Хваліть і підкреслюйте її важливий внесок в життя сім’ї. Хай починає збирати свій рюкзачок, куди б ви не йшли. Перший раз спільно, потім з вашою допомогою, далі дайте зробити все самій.

Так само просіть дитину вибирати собі одежу (в нашій школі цей момент спрощується через наявність уніформи), допомагати накривати на стіл, організовувати своє дозвілля в кімнаті хоча б на декілька годин. Цим ви даєте змогу майбутньому школярику звикати до самоорганізації своєї діяльності.  Налаштовуйте доводити справи до кінця, перший клас – саме час поступово формувати вольові якості.

Безперечно важливою є й атмосфера вдома – спокій та довіра, коли дитина знає, що завжди може звернутися за порадою до батьків. Прослідкуйте за тим, щоб до початку навчального року дитина перейшла до потрібного фізіологічного режиму – вчасно лягала в ліжко і вставала в той час, в який потрібно буде вставати до школи та дитячого садка.

Велику роль грає підвищення самооцінки першокласника чи першокласниці – хваліть навіть найменші кроки до самостійності, відповідальності, кажіть, що з усім впорається, а якщо не вийшло з першого разу, то варто пробувати ще раз і тоді обов’язково вийде! Наводьте власні приклади, коли справлялися з чимось не з першого разу. Невдачі бувають зі всіма і це нормально!

Якщо хочете, щоб дитина розповідала про свій день в школі чи садочку, розповідайте самі якісь історії зі свого дня, що звеселило, розхвилювало чи потішило, що вдалося, а що не дуже. Тоді і дитина буде з вами ділитися своїми враженнями від дня. 

Зверніть увагу, якщо дитина стала більш замкненою чи роздратованою, мало розповідає про школу чи садок, в неї погіршився сон чи апетит. Іноді це ознака перевантаження розумової діяльності або сигнал того, що адаптація не є успішною. Організуйте життя так, щоб дитина достатньо відпочивала і відновлювалась. Варто зважити кількість додаткових гуртків і занять, мінімізувати час в гаджетах. Бувають також випадки, коли діти не хочуть йти до школи не через навчання, а тому що не подружилися з іншими однокласниками так легко, як би хотілося, або в садочку звикли бути в центрі уваги, а от в школі так не виходить. Варто про це поговорити з дитиною.

Особливості адаптації дитини до дитячого садка

Між вже соціалізованою дитиною, яка звикла знаходитися в групі дітей і знає, як організоване перебування в дитячому садку, і дитиною, яка прийшла вперше в дошкільний заклад, велика різниця. Несоціалізована дитина може боятися залишатися без батьків. Дитина, яка йде в садок після довгої перерви, також буде деякий час адаптуватися, але набагато скоріше, бо вже має деякі навички соціалізації.

Також треба враховувати, в якому віці дитина пішла вперше в садок, оскільки трирічки трошки важче переживають розлучення з мамою. Ситуація ускладнюється, якщо дитина якраз переживає кризу трьох років.

Якщо дитина вперше йде в садок, важливо проговорити з нею, що буде, коли і як. Маленька дитина відчуває себе в більшій безпеці, якщо чітко розуміє, коли саме мама чи тато прийдуть за нею. Вона ще не орієнтується в часі, але можна пояснити все зрозумілою мовою: «Ти поснідаєш, потім буде заняття, прогулянка й обід. А після тихої години я вже буду чекати на тебе з розкритими обіймами й ми підемо їсти морозиво». Все те саме буде нагадувати вихователька, коли дитина почне сумувати за мамою.

В перші дні не варто залишати дитину на повний день. Почніть зі знайомства з групою та самим закладом поки ви поруч, спитайте, що їй сподобалось, що її лякає, проговоріть все, що її бентежить і дайте заспокійливі відповіді на всі моменти, що хвилюють малюка. Наступного дня домовтеся з дитиною, що вона вже побуде до обіду, ще через декілька днів, коли дитина буде розуміти розклад дня, хай залишиться вже на тихий час. Далі чекайте, поки дитина проситиме забирати її, як всіх.

5 порад, як батькам заохочувати дитину до навчання

1. Зробіть 1 вересня особливим, запросіть друзів на свято, підготуйте подаруночок. Покажіть дитині, що початок шкільного життя – вагома і радісна подія в її житті. Це впливатиме на загальне ставлення дитини до школи.

2. Всіляко підтримуйте і підвищуйте самооцінку школяра. Нагадуйте дітям, з чим вони вже успішно впоралися у своєму житті, що в них вже гарно виходило. Запитуйте в кінці дня, що сподобалось чи було цікавим в школі, потім, в моменти відчаю, нагадуйте про це.

3. Не сваріть і не критикуйте за помилки та невдалі спроби або лінь в навчанні, це може сильно відвернути від подальших спроб щось робити. Хваліть дітей навіть за дрібні досягнення в школі. Таким чином заохочуючи старатися і надалі. Взагалі важливий не так результат, як шлях до нього і добрі наміри, і не так оцінки, як бажання вчитись і дізнаватись нове. Підкреслюйте, що любите дитину не за успіхи в навчанні, а просто тому, що вона у вас є і завжди буде найціннішим, що є у вашому житті.

4. Дайте дитині зрозуміти, що вона зі всім, що її хвилює, може звернутися до вас чи до вчителя/вихователя і порадитися. Навіть якщо дитина поводилась неправильно, спокійно вислухайте і без критики й принижень поясніть, що не так було з її поведінкою. Всі ми люди й всі помиляємось, маємо навчитись прощати себе й інших, і головне – робити висновки на майбутнє. Трапляються ситуації, коли ви були настільки заклопотані або втомлені, що не змогли приділити увагу дитині, коли вона того потребувала. Обов'язково поясніть, що ви приділите їй час і домовтеся, коли саме.

5. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну діти дещо відвикли від темпу навчання наживо і від інтенсивної взаємодії з групою дітей. Викликаний війною стрес також міг вплинути на пізнавальні здібності дитини. Тому маємо бути поблажливими до дітей і не вимагати надто багато.

10 вересня Maple Bear проводить благодійне сімейне свято «Family 2.0», де на родини чекає корисний відпочинок – ігротека, лекторій, знайомство зі шкільними гуртками й ще багато іншого. Деталі й реєстрація за цим посиланням.

{{read_more|Читайте також| 5592, 5613}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: