Osvitanova.com.ua

Початок навчання у школі – важливий крок у розвитку кожної дитини. Саме тут відбувається перехід від постійних ігор до усвідомленого навчання, вивчення купи нової інформації. Звичайно, що просто це не буде – замість безтурботного життя доведеться робити домашнє завдання, багато писати, рахувати тощо.

Для цього варто готувати свою дитину, всебічно її розвиваючи. Слід зважати не лише на інтелектуальний розвиток (наприклад, ігрове навчання), а й не забувати про фізичний та психологічний. Рухливість дітей краще за все направляти в якесь хобі: танці, плавання, спорт тощо. Дитині, перш за все, має бути цікаво цим займатись.

Також малеча може вперше зіштовхуватись з проблемами в житті, наприклад, коли щось не вдається, поганий настрій чи бурхливі емоції. Корисним буде вміння опановувати себе, контролювати емоції та концентрація на важливих справах – це дуже сильно допоможе у школі. І, звичайно ж, інтелектуальний розвиток. Тут все зрозуміло: необхідно поступово вчити дитину читати, рахувати, писати, аби вона не відставала від однокласників та легко засвоювала нову інформацію.

Що потрібно вміти дитині перед вступом у школу

Перелік вмінь насправді не повинен бути дуже великим, адже саме у школі малеча буде отримувати базові знання, опановувати письмо, читання, математику. Втім, аби опановувати всю цю інформацію, необхідно мати базову підготовку:

Знати абетку. Це найпростіше, що потрібно при вивченні мови. Знаючи, як звучать та вимовляються літери, можна легко навчитись читати, а згодом і писати.

Знати цифри. Ці знання потрібні для математики, а також деяких речей у повсякденному житті, наприклад, орієнтуватись по годиннику.

Вміти читати. Хоча б по складах, але це дуже корисне вміння. В школі дитині доведеться не лише читати, а й вчити на пам’ять вірші. Якщо ж не вміти читати, то в навчанні буде дуже складно.

Вміти знаходити спільну мову з однолітками. Так, у кожного є свої особливості, хтось більш відкритий до спілкування, а хтось ні. Втім, для нормального функціонування в колективі доведеться навчитись комунікувати. Взаємодопомога, поява нових друзів – все це необхідно у майбутньому.

Вміння концентруватись на завданні. Дуже важливо під час навчання, оскільки дітям часто не вистачає посидючості.

Проблеми, які можуть виникати в школі

Звичайно, що не все буде проходити гладко – саме у школі діти і почнуть стикатись з проблемами різного характеру.

Комунікація з однокласниками. Як відомо, в дитячих колективах виникає чимало конфліктів. Причин може бути багато. Перш за все, необхідно вміти знаходити спільну мову, а також вміти заводити друзів.

Комунікація з вчителями. Молодші класи – місце, де дорослі мають досить великий вплив на дітей. Саме тому дітям треба вміти правильно спілкуватись з учителями, адже це сильно відрізняється від комунікування з однолітками.

Проблеми в навчанні. Дитині може не все легко вдаватись через кілька причин. Вирішити можна додатковими заняттями вдома, приділяючи більше уваги тому, що не вдається.

Вступ до школи: як навчання може стати легким

Розвиток дітей перед школою – зобов’язання батьків, які мають допомогти зробити цей перехідний крок. Зробити це можна власноруч, навчаючи дитину особисто, або ж спробувати займатись з репетитором чи записатись в гурток. Такі варіанти добре вплинуть на навчання перед школою. Також зверніть увагу на групи продовженого дня в молодших класах – там діти не лише залишаються зі своїми однокласниками, але й роблять домашні завдання, що позитивно впливає на прогрес.

Підготовано за підтримки сервісу Букі

{{read_more|Читайте також| 5592, 5655}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: