Osvitanova.com.ua

Українська влада, зокрема Міністерство освіти та науки, не має статистики про кількість дітей, які виїхали з України за кордон, зокрема до сусідньої Польщі. Тим часом неофіційні розрахунки говорять про цифри в діапазоні від 400 тис. до 800 тис. осіб. Польська система освіти не була готова до такого навантаження, тому місць у польських школах бракує. Вчитися онлайн в українських школах частина дітей теж не може, бо багато шкіл або зруйновані, або під окупацією.

До того ж війна та евакуація суттєво вплинула на емоційний стан дітей і їхнє бажання вчитися. Частина дітей відмовляється вивчати нові предмети незнайомою мовою і зі страхом думає про наближення 1 вересня. 

Водночас піти до польської школи, особливо в середніх і старших класах — означає перервати освітній процес, розпочатий в Україні. Навчальна програма в польських школах суттєво відрізняється від української. Дітям доводиться йти в попередній клас, відвідувати інші предмети. Це не стане великою проблемою для тих, хто вже не планує повертатися в Україну, проте таких серед українців — лише третина

В такій ситуації частина українських батьків прагнуть віддати своїх дітей до української школи. Попри те, що українські школи існують у багатьох польських містах давним-давно, проєкт «Перша українська школа у Польщі» від фундації «Незламна Україна» став унікальним явищем у сфері освіти для біженців і почав асоціюватися для батьків з рідною системою освіти. 

В минулому семестрі школа у складі 65 педагогів випустила 760 учнів з 1 по 11 клас, яких навчала, годувала, забезпечувала усіма необхідними матеріалами і розважальним дозвіллям абсолютно безплатно. «Перша українська школа у Польщі» почала працювати у Варшаві, Кракові та Вроцлаві в березні цього року. Перед стартом навчання, надійшло майже 2 тисячі заяв від батьків та близько 600 заяв від вчителів, які також виїхали з України й шукали роботу. 

Навесні міністр освіти та науки Польщі спершу заявляв, що в країні не може бути створено іншої системи освіти, окрім польської. Однак тепер, коли польська освітня система не може впоратися з викликами щодо навчання українських дітей, створення цілої мережі «виїзної» школи в іншій країні продовжується за мовчазної «згоди» сторін.

Реєстрацію на новий семестр закрили ще 13 липня, але батьки все одно знаходять способи надіслати заявки до цієї школи, їхня кількість до кінця літа сягнула вже майже 6205. Команда прийняла рішення будь-що знайти додаткове фінансування, щоб збільшити кількість місць в школі з 750 до 3000.

Відсутність співпраці між урядами України та Польщі у сфері освітніх потреб біженців ускладнює роботу з донорами. Для прийняття рішень щодо фінансування масштабного рівня їм необхідні офіційні дані та відповідні сигнали від влади. 

Наразі школі вдалося знайти основного партнера й донора — Дитячий фонд ООН (UNICEF). З його фінансовою допомогою в попередньому семестрі вдалось вивести дітей у другу зміну навчання в приміщенні наявних польських шкіл. 

Тим часом в новому семестрі користуватися приміщеннями польських шкіл у другу зміну вже не вийде. Бо закінчувати о 7 вечора в травні й в листопаді — не одне і те саме. Аби вивести дітей в першу зміну, команда шукає великі приміщення на комерційній основі.

Також «Перша українська школа в Польщі» потребує кошти на дитячу психотерапію, навчальні матеріали (канцтовари, спортивний інвентар, рюкзаки) та книжки — що складає одну з найбільших статей витрат — також на харчування дітей у школі та на дозвіллі, та зарплату для вчителів.

Зараз школа активно звертається до міжнародних фондів та усіх небайдужих допомогти втілити її невідкладне завдання — надати українським дітям можливість безперервно навчатися і вірити у своє майбутнє.

{{read_more|Читайте також| 5631, 5639}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: