Osvitanova.com.ua

Спілкуючись з друзями, близькими та рідними, які перебувають на фронті, можуть виникати сумніви, чи доречно розпитувати бійців про війну, чи ні. Психологиня Ілона Ханько, військовий медик Дмитро Андрощук, а також військовий Державної прикордонної служби Олексій розповіли, які питання до військових наразі є недоречними.

1. Тобі страшно?

Страшно усім, хто бачив війну, каже психологиня Ілона Ханько: «Зайвий раз нагадувати військовому про його страхи – не найкращий спосіб підтримати бойовий дух».

Військовий прикордонник Олексій вважає, що таке запитання навпаки може морально допомогти людині пережити стрес.

«Коли людині страшно, вона трошки про це розповідає і їй це допомагає. Якщо тримати це у собі, то можуть виникати погані ситуації — воно у тобі накопичується і може бути паніка. А так, людина запитала — ти їй розповів і легше стало. Це особисто мені. Усі усвідомлюють, що страшно, але коли є можливість розповісти, щоб інша людина послухала – це круто», – каже Олексій.

2. Чи є у нас шанси перемогти?

Людина, яка воює, пояснює Ханько, щиро вірить у перемогу і хоче відчути тилову підтримку та мотивацію. «Людина все ж таки ризикує життям за нашу країну, за нас, і будь-які фрази, які змінюють цю впевненість, – не найкращі», — каже психологиня.

Інколи ця фраза дратує, погоджується Олексій: «Цього ніхто не знає, тим паче військовий. Цього не знають, напевно, й військові генерали. Шанс є завжди і є завжди нюанси. Така фраза скоріше для заспокоєння самого себе. Людина питає і думає, що її зараз заспокоять військові, а вони самі не знають».

3. Ми усі за тебе хвилюємося

Коли військовий це чує, у нього складається враження, що він є основною причиною страхів і переживань у родині, пояснює Ілона Ханько: «І це не найкраща мотивація, коли рідні переживають за тебе і ти постійно маєш переживати за них».

Військовий Олексій каже, що це приємно, але накладає відповідальність: «Краще сказати, що ми не хвилюємося, а підтримуємо тебе, ти молодець і все буде добре, ми тебе чекаємо».

4. Нащо ти туди пішов?

У цьому випадку буде краще, каже психологиня, підтримати свідомий вибір близької людини й не знецінювати такий серйозний крок.

Будь-яка людина відповість на це, але це краще не питати, говорить Олексій: «Якщо чесно, у мене такого не було. Мої родичі знають, чому я пішов воювати».

5. Давайте, наваляйте їм там

Коли військовий чує цю фразу від чоловіка, який не воює, каже Ілона Ханько, йому хочеться закликати цього чоловіка самому піти й зробити це.

«Нічого приємного ця фраза не викликає. Людина воює, робить усе можливе для захисту нас і країни. Який сенс несе ця фраза? Вони й так прикладають багато зусиль», — пояснює психологиня.

Олексій вважає цю фразу гарною, але, каже, що завжди є нюанси: «Буває так, що не все так прикольно на позиціях. Ця фраза накладає обов'язок: якщо ми “не навалюємо”, то ми наче погані, бо нас же попросили “навалять”, а ми не можемо, або нам не дають – купа факторів може бути. Коли ти ще не доїхав до поля бою, то, можливо, це класна фраза. А коли ти там, то, думаю, тут психологи праві», — каже Олексій.

6. Треба ж закінчувати цю війну

«Усі це розуміють і, звичайно, коли військовий чує таку фразу, у нього вона викликає суперечність штибу  “як же ми не здогадалися, що вже час закінчувати?”», — говорить Ілона Ханько.

Не використовувати цю фразу також радить й Олексій: «Ясно, що треба. Звичайно, всі хочуть її скоріше закінчити. Ми це робимо у міру можливості. Ми ж не можемо сказати: зараз я піду в атаку і війна закінчиться. Ні».

7. Російська армія не вміє воювати

«Військові не хочуть чути, що армія, проти якої ми воюємо, ні на що не здатні бомжі. Зараз популярний меседж, що росіяни випадково забрели на нашу територію і взагалі не вміють воювати. Це знецінює вклад наших військових. Вони насправді протистоять сильному і численному ворогу і дуже добре справляються зі своєю задачею, за що їм величезна подяка. Не варто казати, що вони воюють проти слабших», — говорить Ілона Ханько.

Олексій погоджується з психологинею: «Вони вміють воювати. Є напрямки, де вони погано йдуть, є де прям дуже добре, там прям усе як по книжці. Тому, дійсно, подвиги можуть знецінюватися. У тому і прикол, що люди зупиняють зараз потужну військову машину рф. Це важливо».

{{read_more|Читайте також| 5502, 5538}}

Джерело фото https://t.me/V_Zelenskiy_official

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: