Osvitanova.com.ua

Відчуваєте паніку, тривогу чи стрес? А може вас переповнюють інтенсивні емоції на кшталт страху чи безнадійності? Скористайтеся техніками заземлення, які пропонує нам створений для підтримки ментального здоров’я та попередження розвитку ПТСР телеграм-канал — KoloMe

Заземлення — це одна з найкращих практик проти паніки чи тривоги. Це спосіб відокремитися від своїх емоцій та повернутися до тіла, до відчуття свого внутрішнього затишку та спокою. Світ називає ці ритуали grounding techniques і використовує вже сотні років. Вони прості, дієві та повертають вас до моменту «тут і зараз», заколисують та дозволяють чутися в безпеці.
 

Ритуали заземлення можуть бути:

🔹 психічні (зосередження вашого розуму);

🔹 фізичні (зосередження ваших почуттів);

🔹 заспокійливі (розмова із собою в дуже доброму тоні).

 

Психічне заземлення — це ваш спосіб завернути думки до реальності. Наприклад:

✔ Порахувати від 1 до 10. Дуже повільно, так, ніби подумки перебираєте намистини.

✔ Прочитати щось вголос. Смакуйте кожне слово, перекочуйте його на язиці, зосереджуйтеся на самих літерах, а не значенні.

✔ Детально описати, що бачите. Киньте оком навколо: які предмети вас оточують, що там є, якого воно кольору, розміру.

 

Часом достатньо пари хвилин, аби кинути такий якір думок у своїй голові та перевести фокус уваги з емоцій, які заполонили тіло й голову, до реальності, до моменту, в якому ви вповні контролюєте себе.

 

Фізичне заземлення стає в пригоді тоді, коли ви геть втратили відчуття свого тіла. Коли накочують хвилі паніки, страху чи безруху. Що ж можна вдіяти?

✔ Звернутися до води. Душ, ванна, навіть просто змочити руки чи обличчя, щоб злегка привести себе до тями.

✔ Взяти до рук щось важке. Це може бути хоч камінець, хоч зв'язка металевих ключей. Ба навіть схопитися щосили за спинку стільця теж цілюще.

✔ Дихати. Будь-який ритуал свідомого дихання повертає ваше тіло в стан спокою й балансу.

 

Часом, щоб трохи заземлитися, вам достатньо зробити кілька рухів, будь-що, аби пробудити тіло від заціпеніння. Тому вслухайтеся до себе: можливо вам хочеться глибоко потягнутися, нахилитися до землі чи просто розпластати босі ноги по підлозі так, щоб відчувати її під собою.

 

Заспокійливе заземлення — приємні ритуали, коли ви можете попіклуватися про себе і пригадати собі, що вас наповнює зсередини теплом. Наприклад:

✔ Вголос підбадьорте себе. Скажіть те, що сказали б собі маленькому чи маленькій: «Звісно, зараз тобі важко впоратися, але ще декілька спроб і ти точно все здолаєш», «Ти робиш усе можливе, ти молодець, просто не полишай це». Оберіть фрази, які ви говорите іншим, але не собі.

✔ Подумайте про щось улюблене. Людей, яких ви любите, тварин чи місця. Пригадайте їжу, яка вам смакує, чи книжку, яка подарувала вам сильні емоції.

✔ Заплануйте собі частування. Щось із тих речей, які вас тішать — неспішна прогулянка, зустріч з близькими, читання книжки, відпочинок з кавою чи чаєм.

{{read_more|Читайте також| 5534, 4461}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: