Osvitanova.com.ua

Онлайн-безпека – те, про що важливо говорити з дитиною, як тільки вона отримує смартфон чи будь-який інший гаджет у руки. Оскільки зловмисники створюють все нові канали для того, щоб отримати доступ до дітей в інтернеті.

Саме тому пропонуємо батькам та педагогам говорити з дітьми про інтернет-безпеку вже з 4-5 років. Для цього рекомендуємо серію вправ:

Прослухайте разом з дитиною аудіоказку «Хаппі та її суперсила»

Для кращого запам’ятовування основних правил поведінки в інтернеті пропонуємо виконувати наступні вправи через певний проміжок часу, якщо заняття проводять батьки. Педагоги можуть використовувати вправи для проведення уроку з дітьми молодшого шкільного віку.

Вправа №1. Обговорення змісту казки

Після прочитання задайте дітям такі запитання та обговоріть їх:

Як ви думаєте, чому черепашка Хаппі завжди, як виходила з дому, була у панцирі?

Відповідь: Бо панцир – її захист. Важливо озвучити, що наша черепашка казкова, тому вона знімала панцир перед сном. Справжні ж черепашки ніколи не знімають панцир.

Як ви думаєте, чому тритон просив черепашку тримати їхнє спілкування у таємниці?

Відповідь: Бо він був насправді злочинцем. Наголосіть дітям, якщо ми приготували мамі подарунок, то можемо про це не розповісти їй. Але якщо щось нас засмутило чи налякало, то обов’язково цим потрібно поділитись з дорослим!

Як ви думаєте, чи можуть справжні друзі просити зробити щось таке, що вам неприємно?

Відповідь: Ні. Нагадайте дітям, що у будь-якій неприємній ситуації важливо звернутись до дорослого  батьків чи вихователя.

На вашу думку, яка ж суперсила була у Хаппі?

Відповідь: Уміти казати ні. Зверніть увагу дітей, що ніхто інший, окрім батьків, не повинен бачити тіло дитини, закрите білизною (майкою чи трусиками) та не має права торкатися до цих частин тіла.

Вправа №2. Гра про основні правила безпеки в інтернеті

Якщо дитина раніше знала те, що ви їй зачитаєте, то вона має зробити рух «будиночок» (зобразивши кут трикутника руками над головою, адже у кожної черепашки є панцир, який є її будиночком), якщо ж раніше не чула про це – то робить рух Тритона (простягає руки вперед так, ніби збирається когось вхопити).

Після кожного речення ви зачитуєте пояснення і далі наступне твердження.

Не ділитись в інтернеті інформацією про себе (номер телефону, місце проживання та навчання, інформацію про батьків).

Ця інформація стосується лише самої людини. Якщо малознайома людина знає вашу приватну інформацію, то вона може використати це для скоєння злочину.

Не погоджуватись, якщо друзі вимагають робити те, що вам неприємно.

Ви маєте право не робите те, що вам неприємно, що вас лякає. Особливо, якщо друзі чи знайомі вимагають це зробити без вашого на це бажання.

Не спілкуватись з незнайомцями у мережі.

Як ми не спілкуємось з незнайомцями на вулиці, так само не варто спілкуватись з незнайомими людьми в Інтернеті. Адже ми ніколи не знаємо, хто знаходиться по той бік екрану.

Не відправляти свої фото, якщо просять про це в Інтернеті.

Пам’ятайте, що все, що публікується в Інтернеті (чи в особистих повідомленнях, чи в окремих постах, чи в сторіс, чи на форумах) назавжди залишається там.

Перед завантаженням нового додатку запитати дозволу у батьків.

Всі додатки мають віковий рейтинг, як показник того, чи матеріали не нашкодять вам. Тому перед завантаженням нових додатків батьки мають переглянути про що ця програма чи гра.

Якщо трапилось в Інтернеті те, що засмутило вас чи налякало, варто про це сказати батькам.

У будь-яких незрозумілих ситуаціях варто звернутися до батьків за допомогою. Вони допоможуть знайти належне рішення ситуації.

Вправа №3. Онлайн-пазл по мотивах казки

Запропонуйте дитині скласти онлайн-пазл з Хаппі та згадати правила онлайн-безпеки.

По завершенню нагадайте дитині, що не варто довіряти всьому, що є в інтернеті, а також варто звертатись до батьків, старших сестер чи братів, вчителів, поліції (шкільний офіцер поліції чи поліцейські, які проводять заняття у школі), якщо трапилось в інтернеті те, що їх засмутило чи образило.

Вправа №4. Онлайн-інтерактив

Він складається з трьох запитань, які знаходяться у нижній частині ігрового поля. Якщо дитина підтримує те, що написано, вона має відповісти «Так» і знайти шлях до черепашки. Дитина обирає відповідь «Ні» та шлях до мушки, якщо думає інакше, ніж написано у вправі. 

По завершенню проходження онлайн-інтерактиву проговоріть з дитиною основні правила онлайн-безпеки:

Не розповсюджувати особисті дані (номер телефону, адресу проживання, а також інформацію про батьків).

Не погоджуватись, якщо друзі, навіть добре знайомі в реальному житті, вимагають робити те, що вам неприємно.

Не спілкуватись з незнайомцями у мережі.

Не відправляти свої фото, якщо просять про це в Інтернеті. 

Якщо трапилось в інтернеті те, що засмутило чи налякало, варто про це сказати батькам.

{{read_more|Читайте також| 4651, 5163}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: